©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Bartholin Cyste

PDF Afdrukken E-mail
Aan de ingang van de vagina, links en rechtsonder zitten twee vochtproducerende klieren (van Bartholin). Als de afvoergang van een van deze klieren verstopt raakt, ontstaat ter plaatse een pijnlijke bobbel (cyste). Een kleine operatieve behandeling door de gynaecoloog kan dit op eenvoudige wijze verhelpen.

Meer informatie

Reacties (61)Add Comment
 1 2 3 4 5 6 >  Last ›
kyste
geschreven door van heuverswijn chantal , 23-02-2012
hallo hier ben ik terug;inmiddels een paar maanden verder en een operatie meer ! de kyste die we dachten dat ik had was geen ;maar wel een vaginale vleesboom of fibroom ;myoom;van een mandarijn groot !het is er nu uitgesneden en nog gehecht heb veel pijn gehad bij het zitten maar nu drie weken verder gegint het beter te worden was wel veranderd van gynecolooge de eerste zat goed fout de andere sprak direct van uithalen maar was ook heel verwonderd als ze de uitslag van de patholoog kreeg dus je ziet maar soms een tweede opinien te proberen he .
bartholinische cyste
geschreven door Cor , 14-02-2012
Pas vandaag ben ik eens gaan kijken waaraan ik gisteren ben geopereerd. De bartholinicyste dus. Ik had het ding sinds enkele maanden en durfde er niet naar te laten kijken, bang voor iets ergers. Dat bleek niet het geval. Verwijderen bleek de beste optie en dat is dus gisteren gebeurd. Vorige zomer had ik een gelijksoortige bult die vanzelf weer verdween. Nu werd het een golfbal.
De golfbal is verwijderd met wand en al. Lopen en zitten is nu nog lastig, maar op ga uit van een spoedig herstel.
De arts kon me verzekeren dat dit ding weg was echter niet dat ik er nooit meer last van zou krijgen. We gaan het zien.
Tot voor kort, vandaag dus, had ik niet het idee dat zoveel vrouwen dit probleem kenden. Dat er uberhaupt zoiets bestond als de bartholiniklier. En het is een echte klier!
Alle dames succes met de behandeling en of verwijdering.
...
geschreven door bloem , 17-12-2011
ik weet niet zeker of ik dit heb...
ik heb namelijk ook wel een bultje op mij biutenste schaamlip, maar is niet echt groot zoals jullie zeggen
het is gewoon een grote puist zegmaar, maar ik kan em niet uitknijpen en hij doet erg veel pijn. ik heb ook allemaal schilfertjes in mijn schaamhaar...
cyste
geschreven door anoniem , 25-10-2011
Nou ik heb een maand geleden een cyste operatief laten verwijderen.. zat blijkbaar bij m'n urinebuis dus ook een week met een katheter gelopen na de operatie.. a.s. donderdag controle, hechtingen zijn er zo goed als uit maar het ziet er gewoon niet uit nu.. alsof ze het open hebben gesneden en de rest hebben laten zitten.. lijkt nu net of ik 2 extra schaamlippen erbij heb alleen die nogal misvormd zijn.. Hopelijk heeft iemand advies of iets dergelijks en degene die hetzelfde ondergaan wens ik succes en hoop voor jullie dat het er netter uit komt te zien dan bij mij
klier
geschreven door van heuverswijn chantal , 21-10-2011
smilies/sad.gifik heb ook een grote bol met een diameter van 3cm, ben al bij gynecoloog geweest en ze heefd er in geprikt en er kwam niets uit wel erg pijnlijk moet ik zeggen dus geen cyste wel een klier zegt ze en ze moet verwijdert worden dus uitsnijden moet nu terug gaan 7november geeft er ook iemand ervaring met zoiets want ik zie het echt niet zitten om het te laten uitsnijden je mag mij altijd mailen voor goede raad ik ben 56 jaar alvast bedankt.
het zelfde
geschreven door anomiem , 11-07-2011
smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif nou ik heb dit vaker gehad nu weer links doet heel erg zeer maar durf niet naar de huisarts denk dat het door een soa komt een heb vaste relatie die dan over zou zijn had veel eens one nijgt stands 3 of 4 jaar geleden een dan loop ik dus tegen de lamp dat mijn vriend erachter komt heb hem 14 jaar dus
Klier van Bartholin
geschreven door mireille , 19-06-2011
hallo allemaal,
ik heb ook zon bult van bartholin,en moet zeggen hij doet idd erg pijn,nu heb ik er vandaag een hoop pus uitgekregen en de pijn is voor 80 procent gezakt.
De oorzaak is bekent dat het komt door scheren/vuil en dragen van strings.
Dit is nu voor mij de 2e keer dat ik m heb en hoop dat deze ook snel weggaat pffffffffffffffffffff wat een pijn allemaal
gyn
geschreven door l , 20-05-2011
een bartolinische cyste is goed te behandelen, die van mij is poliklinisch open gesneden en er is een catheter in geplaatst. deze bleef 6 week zitten om een nieuwe iets grotere opening voor de klier te creeren, het voelt niet fijn, maar daarna is het een stuk beter.
de cyste moet echter minimaal een doorsnede hebben van 1,5 cm, anders is de holte te klein voor de catheter.
wanneer het euvel terug keert, kun je de klier (letterlijk en figuurlijk) operatief laten verwijderen.

succes allemaal
Cyste
geschreven door sc , 16-04-2011
Hallo Allemaal,

fijn deze site, nu weet ik al iets meer over de cyste die ik heb gehad. ik had er van te voren nooit over gehoord.
ik was dus op vakantie in Cuba toen ik een bobbel voelde rechts bij mij schede, ik dacht eerst een verekte spier omdat ik was gaan klimmen.
ook waren mijn lymflieren in mijn lies aan de rechterkant flink opgezet.
3 dagen laten had ik helse pijn en hevige koorst, dus in cuba naar het ziekenhuis, die vertelde mij over een ontsteking/infectie en dat het vanzelf moest opengaan....kreeg wat medicijnen maar helpen deed het niet,
in een bus is mij die cyste dus opengegaan, gelukkig was er een klein wc-tje in bus aanwezig. blij dat de druk eraf was en ik weer kon lopen en zitten.
terug in nederland meteen naar de huisarts en kreeg ik andere antibiotica.

2 weken later op controlle want de opening is nog steeds open en er komt nog wat lichte vocht uit.
door naar het ziekenhuis, maar die gaan er niet veel aan doen blijkbaar het moet van binnenhuit helen.. ik moet het goed schoonhouden, koud afdouchen. ik heb er geen pijn aan en verder geen last van behalve dat er steeds ietsjes vocht uit komt.

weet iemand hoelang het duurt voordat het genezen is en kan ik IETS doen om het gnezen te bevorderen ???
baden in soda ?? baden in badedas? of juist niet ?

alvast bedankt voor jullie reacties.

groeten SC
klier van Bartholin?
geschreven door Marley , 27-03-2011
Hallo dames,

Ik denk dat ik ook te maken heb met dit euvel.
Ik heb vrijdag een harde knobbel gevoeld rechts onder in de ingang van mijn vagina (had vanaf woensdag af en toe een pijnlijk gevoel aan mijn vagina). De knobbel ging zaterdagavond behoorlijk pijn doen, het voelde alsof ik op een knikker zat. Zondag (vandaag) deed de knobbel meer zeer, ook met lopen en zitten. Heb toen eens goed aan de knobbel gevoeld en het met een spiegel bekeken. Wat ik het meest lees op internet zijn knobbels/bulten in de schaamlip maar die van mij zit echt net in/naast de ingang van mijn vagina, ik moet ook met mijn topje van mijn vinger in de vagina om de knobbel goed te kunnen voelen. Nadat ik er dus aangezeten had had ik er nog meer pijn aan. ongeveer 2 uur nadat ik eraan gezeten had voelde ik ineens nattigheid in mijn ondergoed, ik ging naar de wc en zag allemaal bloed in mijn ondergoed en er drupte bloed uit mijn vagina. nadat het bloeden gestopt was heb ik de boel schoongespoeld. Ik was wel een groot deel van de pijn af. ik kan nu weer pijnloos lopen en zitten, maar heb nu wel een lichte branderige pijn aandat plekje. Ik heb daarna nog eens goed met de spiegel gekeken en gevoeld. De harde knobbel is nu weg en in de spiegel zag ik dat ik nu een klein gaatje/snee'tje naast mijn vaginaingang heb, daar is de abces dus geknapt. Ik lees veel over pus wat uit de abces komt als ie knapt, maar bij mij was het dus een aardige bloedmassa.
Ik ga morgen wel voor de zekerheid de huisarts bellen, want ik heb zoiets nog nooit gehad.
Denken jullie aan de hand van mijn verhaal dat ik last heb van de klier van bartholin?
Ik heb ook de ziekte van Crohn en heb ook gelezen dat je hierdoor ook abcessen in en rond je vagina kan krijgen.
Bartholinische cyste
geschreven door liana , 23-01-2011
Hallo,

Afgelopen maandag kreeg ik een drukkend gevoel aan de rechter kant van mijn schede.
Ik dacht wat is dit nou?????...
Ik wou eerst even afwachten, Maar de druk werd steeds erger.
Ondertussen gelijk google afzoeken en las over de Bartholin klier.
Had ook gelezen dat het niet vanzelf over zal gaan en als de dokter zegt gaat vanzelf wel over, Dan zou ik erop staan dat hij mij toch doorverwees naar de gynaecoloog.
De volgende ochtend heb ik een afspraak gemaakt bij de dokter, Waar ik gelukkig die middag een afspraak kreeg..Vanaf dat moment kreeg ik er meer last van, Kon wel door de grond gaan.
Het bleek dus een abses of een cyste te zijn.
De dokter heeft direct het ziekenhuis gebeld en de volgende ochtend kon ik bij de gynaecoloog terecht.
Maar wat ik niet verwacht had, Is dat ik gelijk opgenomen werd en aan de einde van de middag geopereerd werd. (spoedje)
Ik kreeg in het ziekenhuis verhoging, Moest aan het infuus met zoutoplossing en antibiotica..Verder hebben ze bloed afgenomen...De uitslag was goed, Gelukkig geen rare dingen alleen een hoge onstekingswaarde door de cyste.
Ze zeiden dat ik onder narcose gebracht werd en een nacht moest blijven, Daar zat ik helemaal niet op te wachten natuurlijk.
In de operatiekamer kreeg ik een ruggenprik, Daar voel je niets van en voelt heel raar een warm gevoel stroomt door je onderlijf..Was de eerste keer dat ik geopereerd ben,Dus vond het nogal intressant.
Ik was gewoon bij en de ingreep duurt maar ongeveer 15 min.
De chirurg zei dat het de Bartholin klier was, hebben ze open gesneden goed schoon gemaakt en heb nu 4 hechtingen en hebben de wond open gelaten.
Zodat het van binnenuit goed kan helen.
De ruggenprik was na 1.5 uur weer uitgewerkt, Dacht dat ik heel veel pijn zou hebben.
Jeetje wat was ik blij, Ik kon weer normaal lopen!!!!!!!
Tuurlijk verneem je nog wel wat pijn, Omdat het open is maar wat een opluchting zeg.
Weet niet hoelang het nu gaat duren voordat het volledig genezen is.
Heb verder geen medicijnen meegekregen en de wond moet je goed schoonhouden met water..De douchekop haha.
Lees dat als je het eenmaal gehad hebt, Het weer terug kan komen.
Hoop dat het bij mij niet het geval is.....Jeetje wat een hel !!!!!
Maar goed dat mijn partner me goed steunt en wordt gek van het weinig bewegen.

nu maar hopen dat we er snel vanaf zijn smilies/angry.gif
kleur?
geschreven door Amy , 30-12-2010
hallo

hebben die bultjes een kleur want ik denk dat ik het heb maar mijn bultjes voel je wel maar je kan ze niet zien.

groetjes
cyste abces
geschreven door mb , 27-12-2010
Ik ben nu 20 en ik heb nu 6 keer hetzelfde probleem gehad... ben in Nederland 4 keer naar de doktor geweest.. Telkens konden ze er niets aan doen. Een van de doktoren beweerde trouwens dat het een slijminfectie was, terwijl ik na al die keren het probleem allang had herkend..

Altijd dus afgescheept dat er niets aan gedaan kon worden. Daar zit je dan opgescheept met de pijn. Toen leerde ik een jongen kennen en startte een relatie maar hij woonde in Venezuela.. Toen ging ik een paar maandjes naar Venezuela en je raadt het al: ik zat weer met n Bartholiniti en dat was toen op n zondag... In Venezuela is het medisch stelsel alleen nogal anders dan in Nederland.. Je kunt daar namelijk gewoon zelf kiezen naar wat voor n doktor en veel mensen hebben geen zorgverzekering en betalen dus gewoon los aan de doktoren/specialisten/antibiotica (wat ook ECHT bijna niets kost). Ik maakte dus n afspraak op maandag en kon dezelfde dag terecht. De gynaecologe zei dat de cyste werd veroorzaakt door een bacterie en zij wilde weten welke bacterie het was dus ik moest op dinsdag terugkomen om een monster te nemen van het vocht uit de klier. Dat deed ze door een iniemieni pinnetje in dat gaatje te stoppen; jezus wat een pijn.. Maar ze gaf me al wel antibiotica en pijnstillers mee maar ik moest met de antibiotica wachten tot na het nemen van het monster.

De pijn werd die week alleen nog veel erger en ik kon niets meer.. Ik was bang om naar de wc te gaan en mijn vriend gaf me al het eten en drinken op bed, waar ik lag met veel pijnstillers (die eerlijk gezegd voor geen zak hielpen met deze helse pijn). Op donderdag kon ik het niet meer volhouden en ben ik naar de eerste hulp gebracht.. Daar zijn de ziekenhuizen gratis voor iedereen, zelfs voor mij als buitenlander. Daar hebben ze met 2 spuiten alles eruit gezogen vanuit de buitenkant, dus vanuit de schaamlip. Anderhalf buisje werd eruit gezogen. Wauw, die pijn valt niet te geloven. Maar toen voelde ik me dus wel heel erg opgelucht doordat de druk eraf was. Ik kreeg ook nog een infuusje met vocht en pijnstillers en toen kon ik er weer vandoor. De volgende ochtend, vrijdag, was het weer zo erg dat ik naar de eerste hulp moest. Ik kon niet lopen want ik voelde dat ik open zou scheuren. In het ziekenhuis konden de gynaecologen me niet aanraken en ik smeekte of ze me onder narcose konden brengen. Ze zeiden dat ik geopereerd moest worden en dat er maandag pas een kamer vrij zou komen.. Ik zou het dus toch uit moeten houden met de huidige medicatie. Toch nog wel een infuus gekregen en toen weer naar huis. Thuis lag ik op bed en plots voelde ik me beter dus ik keek in mijn ondergoed en de hele boel was opgesprongen.. Wauw wat een opluchting.. Het hele probleem was dus weg... Dus ik sprong direct onder de douche om al het bloed en troep van me af te wassen.. Dat was het einde van dit gruwelijke horrorverhaal. Ik ben inmiddels ook al weer terug in Nederland omdat ik een paar examens moet maken. Het bleek trouwens de bacterie Enterococos SP te zijn en daar zijn maarliefst 21 verschillende antibiotica voor mogelijk, en dat terwijl ze in Nederland zeiden dat er GEEN medicatie voor was smilies/wink.gif

Maar de reden dat ik nu op internet zit te zoeken is omdat ik er weer een heb. Onbegrijpelijk he? Maar ik had stiekem antibiotica en pijnstillers de grens over gesmokkeld dus ik ben nu goed onder de pannen. Ik voelde het gisterochtend en mijn moeder zei dat ik in een soda bad moest gaan zitten dus dat deed ik en volgens mij werkt het wel. Ik kon namelijk gister de hele dag al beetje bij beetje de troep eruit drukken. Ik ben vandaag dus weer in een soda bad gaan zitten en ik doe er nu alles aan dat het nooit meer zo escaleert als toen in Venezuela. Wees niet bang voor een brandend gevoel IN bad want dat is gewoon de werking van dat soda. Ik hoop echt dat ik er iemand mee help want in Venezuela heb ik de ergste pijn van mijn leven gehad.
zelfde probleem maar nu in Venezuela. lees goed!
geschreven door MB , 26-12-2010
ik heb nu al 5 keer een cyste gehad in de klier van Bartholin. 4 keer was ik in Nederland en heeft de HUISARTS er helemaal niets aan gedaan. De doktor zei dat er namelijk geen antibiotica voor was. Het enige wat hij voor me kon doen was trekzalf voorschrijven, wat niet meer in de apotheken gegeven wordt vanwege het hoge loodgehalte. Die trekzalf, die mijn moeder toevallig nog wel had, hielp na een paar dagen ook wel maar het probleem kwam ongeveer elke 3 a 4 maanden weer terug. Toen was ik in Venezuela en had ik het weer en mijn vriend zei dat we nu echt eens een keer ermee naar een SPECIALIST moesten gaan. We konden direct terecht (dezelfde dag) en zij heeft me meteen sterke pijnstillers en n veelvoorkomende antibiotica voorgeschreven. Daarnaast heeft ze die dag daarna een monster van de pus genomen en opgestuurd naar het laboratorium om te onderzoeken welke bacterie de verstopping van de afvoergang veroorzaakte. Al een veel betere behandeling dan in Nederland voor zover he?

Nja, het bleek de bacterie Enterococos SP te zijn en op dat laboratoriumresultaat stond een WASLIJST aan mogelijke antibiotica. Serieus 21 antibiotica mogelijk en maar 4 resistent smilies/wink.gif De bruikbare waren bijvoorbeeld azitromicina, cefalexina, ciprofloxacina, erytromicina, penicilina en trimetropinsulfa, om er maar een paar op te noemen. Toen bleek ook dat de gynaecologe dus al n goede antibiotica had voorgeschreven.

Dus laat je in Nederland niet te snel wijsmaken dat er niets voor is. Want ik voel me heel slecht behandeld door de Nederlandse artsen, vooral omdat ze me niet eens doorgestuurd hebben naar een gynaecoloog. Maar ja, in Nederland zijn er bij elke specialist lange wachtlijsten he!
bartolinische cyste
geschreven door kitty79 , 10-11-2010
ik heb zelf ook een bartolinische cyste gehad.op 22 sept 2010 werd ik geholpen,mocht gelijk naar huis,als alles goed ging,maar de wond moet je 2 a 3x per dag spoelen in een soda badje,maar bij de huisartsenpost dachten ze dat het een verstopte lymfeklier was ,ben 2 dagen later huisarts gebeld,had steeds meer pijn heb toe sterke pijnstiller gehad diclofenac,moet ik innemen met 2 paracetamols,het werkte niet eens de pijnstillers.ik ben blij dat ik er vanaf ben de gyneacoloog heb ook gezegd de kans dat het terug komt zit er in,maar het komt het meest voor bij mensen die roken,en ik rook al bijna 7 jaar niet meer,en dat vond de gyn raar,maar het is geen leuk ervaring dat wil ik wel even zeggen


groetjes kitty79
...
geschreven door jill , 04-11-2010
Hallo allemaal,

Ik heb sinds enkele weken last van een soort bultjes bij de ingang van mijn vagina, tijdens de sex met mijn vriend. Ik heb er verder geen last van bij zitten, lopen e.d. alleen tijdes de sex dus. Ik heb ook het idee dat het minder wordt als ik GEEN sex heb tijdelijk. Nu ben ik na de huisarts geweest en die heeft me antibiotica zalf aangeraden, omdat ze het niet ernstig genoeg vind om me na de gynacoloog te sturen. Ik ben het met haar eens, en dacht ook dat de zalf werkte, want ik had er minder last van. Na een week hebben mijn vriend en ik weer sex gehad en nu voel ik het bultjes ineens weer opzetten.
Hebben meer meiden hier last van toevallig? en wat zijn de tips hiervoor?
ik lees namelijk veel herkenbare verhalen hier, maar heb het idee dat het bij mij lang niet zo pijnlijk en ernstig is als bij sommige anderen.

gr jill
cyste
geschreven door steef , 03-11-2010
vreselijk dat wij vrouwen dit moeten meemaken...
mijn eerst was in februari gelukkig was die zo aardig om naar een week zelf te verdwijnen. Toen op koninginnendag kwam mijn tweede op lopen deed pijn en zitten ook ik was blij toen ik naar huis kon van mijn werk lekker liggen...dat was voor even paar uur later ging dat zelfs niet meer zondag naar huisartsenpost die zei ga maar naar huis en morgen langs de doktor je zult gewoon antibiotoca nodig hebben d8 erna bij doktor spoed door naar ziekenhuis naar uren w8 uit eindelijk bij de gynaceloog en heeft mij per direct opgesneden zonder verdoving ik ging van de pijn maar daarna zo heerlijk de druk was weg. En nu sukkel ik weer met een cyste alleen deze wilt nog niet egt rijp worden ik verga van de pijn maar moet gewoon vol houden van de doktor. Wens alle vrouwen met deze troep heel veel sterkte en hoop op wat tips.
Die rot cyste
geschreven door Karin de Rooij , 09-10-2010
Mijn cyste kondigde zich aan tijdens mijn eerste zwangerschap omdat het bloedig lekte kreeg ik de opdracht te gaan liggen men was bang voor een miskraam
Nu 43 jaar later komt het kreng steeds terug meestal in de vakantie ik heb heel wat ziekenhuizen op Kreta bezocht
Open gekliefd binnenste buiten gehecht niets helpt Ik ben heel erg op mijn persoonlijke frisheid weet zeker dat ik geen geslachtsziekte heb wat ook wel eens gesuggereerd wordt wel valt de zwelling vaak samen met spanning
Nu ik een permanente opening voor zolang als het duurt heb gebruik ik de ouderwetse trekzal f in combinatie met een verband is de cyste in de ochtend leeg Balen dat zoveel vrouwen hier mee lopen Balen dat ik dat kolere ding al 43 jaar meezeul nooit op mijn gemak altijd bang dat de stinkende inhoud er zomaar uitloopt
Karin
Bartholin cyste
geschreven door Julia , 18-09-2010
Probeer eerst eens Apis Mellifica D6 van VSM. Bij mij stond de afspraak voor verwijdering ook al gepland maar kon hem gelijk gelukkig afzeggen. Na 2 dagen was hij volledig weg.
cysten
geschreven door irmaa , 18-08-2010
hoi lieve mensen...
ik ben 13-08-2010 geopereerd aan een cysten in me baarmoeder, en kreeg daarna meteen een spiraaltje
was onder al gehele narcose gedaan...
ik zelf had veel last met seksuele gemeenschap en wist toen ook nog niet dat ik een cysten had ik kwam erachter toen ik langs de gynaecoloog moest voor me spiraal...
op de dag dat ie me spiraal ging zetten kwam ie erachter dat ik een cysten had van 5 cm ik schrok me rot en hij zei dat ie me spiraal niet kon plaatsen vanwege me cysten... nou meteen een afspraak gemaakt bij de anesthesist(narcotiseur) en kon meteen de volgende dag komen en 2 weken later werd ik geholpen... maar wist niet dat het zo zeer kon doen had veel pijn met lopen zitten ( terwijl ik niet kleinzielig ben) vond ik dit heel vervelend maar seksuele gemeenschap met me partner durf ik niet bang dat het daar door komt of dat het eventueel terug komt smilies/sad.gif...
maar in iedere geval ben ik super blij dat de cysten er uit is...
 1 2 3 4 5 6 >  Last ›

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter