©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Rosacea

PDF Afdrukken E-mail
Treedt vaak voor het eerst op pas na 20-30e levensjaar. Daarom ook wel ouderdomsacne genoemd. Hier echter geen comedonen. Er is diffuse roodheid op wangen, soms ook neus, voorhoofd en kin. In de roodheid zijn er rode bultjes, en soms puistjes. Indien het alleen op de neus voorkomt kan er sprake zijn van rhinophym.

 

Wat is rosacea?
Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht, die vooral gezien wordt bij vrouwen van middelbare leeftijd. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). Oogafwijkingen komen veelvuldig voor bij rosacea en deze kunnen variëren van mild tot ernstig. De aandoening is goed te behandelen (beter gezegd: te onderdrukken), maar zelden definitief te genezen.

Image

Meer Rosacea foto's

Hoe ontstaat rosacea?
Rosacea ontstaat meestal rond het 30ste levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het treft vooral mensen met een licht huidtype. De oorzaak van rosacea is onbekend. De ernst van rosacea kan worden beïnvloed door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Voorbeelden hiervan zijn warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Geneesmiddelen die corticosteroïden (bijnierschorshormonen) bevatten kunnen rosacea veroorzaken of verergeren, zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid.
Een oorzakelijke rol van voeding is nooit aangetoond; wel kan (tijdelijke) verergering van de roodheid optreden door het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel.


Wat zijn de verschijnselen?
De verschijnselen van rosacea zijn vooral gelokaliseerd op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn blozen (vanzelf wegtrekkende roodheid), blijvende roodheid, bultjes (papels), puistjes (pustels) en uitgezette bloedvaatjes (couperose). Blozen kan worden uitgelokt door bijvoorbeeld emoties, warmte, zonlicht, hete of alcoholische dranken, hete of sterk gekruide spijzen en de menopauze.
Minder vaak komen bij rosacea zwellingen van de huid voor. Soms ontstaan zwellingen door ophoping van vocht. Dit heet oedeem; de zwelling voelt zacht aan en verdwijnt vanzelf. Zwellingen kunnen ook ontstaan door toename van bindweefsel in de huid. Deze voelen harder en knobbelig aan en gaan niet vanzelf weg. Het bekendste voorbeeld hiervan is rhinophyma, dat ontstaat door vergroting van talgklieren op de neus en naderhand een toename van bindweefsel. De neus gaat er verdikt en knobbelig uitzien en wordt in het dagelijkse taalgebruik aangeduid als “drankneus” of “bloemkoolneus”. Ten onrechte, want het ontstaan van rhinophyma heeft niets te maken met alcoholgebruik. Rhinophyma treedt vrijwel alleen op bij oudere mannen.
Ongeveer de helft van de mensen met rosacea heeft ook oogafwijkingen. De oogafwijkingen die bij rosacea kunnen optreden zijn vooral ontstekingen van de oogleden (blefaritis) en van het hoornvlies en het bindvlies (keratoconjunctivitis). De meest voorkomende klachten zijn droge ogen, een branderig of stekend gevoel, tranende ogen en een gevoel alsof er iets in het oog zit (gevoel van zandkorrels).
Ook komt migraine bij relatief veel patiënten met rosacea voor, vooral bij hen die last hebben van blozen.
Soms gaat rosacea samen met seborrhoisch eczeem (zie de folder seborrhoisch eczeem).

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan meestal op grond van de kenmerkende huidafwijkingen worden gesteld. Soms wordt onder plaatselijke verdoving een stukje huid weggenomen voor microscopisch onderzoek (een biopt) om andere huidaandoeningen uit te sluiten. In een enkel geval zal de dermatoloog allergietesten doen om een bijkomende allergie voor bijvoorbeeld cosmetica uit te sluiten.

Wat is de behandeling?
Rosacea is doorgaans goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen. Binnen een halfjaar na staken van de therapie treedt bij de helft van de mensen weer een verergering op. Bij een milde rosacea wordt eerst gekozen voor uitwendige behandeling met een crème of gel. Wanneer dit onvoldoende helpt wordt een behandeling met tabletten toegevoegd. Ernstige rosacea wordt direct met zowel tabletten als met uitwendige therapie behandeld.
Uitwendige (plaatselijke) behandeling
Bij de uitwendige behandeling van rosacea wordt meestal gekozen voor metronidazol in een gel of crème. Ook azelaïnezuur crème is een aanbevolen geneesmiddel. Soms wordt benzoylperoxide gel voorgeschreven.
Inwendige behandeling
Behandeling met doxycycline, tetracycline of minocycline heeft een gunstig effect op zowel de huid- als de oogafwijkingen van rosacea. Meestal kan na 1 tot 2 maanden een vermindering van het aantal pukkels en puistjes worden gezien. Deze behandeling moet gedurende een aantal maanden worden voortgezet en kan worden gecombineerd met metronidazol crème of gel of met azelaïnezuur crème.
Een ander antibioticum dat kan worden voorgeschreven is azithromycine.
Behandeling van specifieke verschijnselen van rosacea
Couperose
De uitgezette adertjes van couperose kunnen worden behandeld met lasertherapie of een flitslamp.
Oogafwijkingen
Goede dagelijkse ooglidhygiëne is belangrijk, ook in klachtenvrije periodes. Voor droge ogen en irritatie kan “kunstmatig traanvocht” zoals hypromellose of methylcellulose worden gebruikt. Ook behandeling met doxycycline, minocycline of tetracycline kan verbetering geven bij de oogafwijkingen van rosacea. Plaatselijke behandeling met metronidazol gel en fusidinezuur gel kan de ooglidontsteking doen verbeteren. Deze therapie zal doorgaans worden gegeven door de huisarts of door de oogarts.
Rhinophyma
Rhinophyma (zwelling van de neus) kan op verschillende manieren worden behandeld. Zowel plastische chirurgie, elektrochirurgie (wegbranden), cryochirurgie (bevriezen) en lasertherapie behoren tot de mogelijkheden.

Wat kunt u zelf nog doen?
U kunt zelf nagaan of er factoren zijn die de verschijnselen van rosacea bij u verergeren. Deze factoren kunnen per persoon verschillend zijn. Tot deze factoren behoren warmte, koude, wind, hete dranken, inspanning, gekruid eten, alcohol, emoties, huidreinigingsmiddelen, medicinale producten die de huid irriteren en medicijnen die blozen veroorzaken of verergeren. Probeer deze factoren te vermijden.
Vermijd zoveel mogelijk blootstelling aan zonlicht en gebruik zo nodig een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (factor 15 of hoger). Het gebruik van camouflerende cosmetica die de roodheid verbergen, kan zeer prettig zijn voor diegenen die zich voor hun rode gezicht schamen.

Wat zijn de vooruitzichten?
Ofschoon de verschijnselen van rosacea zeer vervelend en cosmetisch erg storend kunnen zijn, is rosacea geen ernstige ziekte. Behalve bij sommige oogafwijkingen treden geen complicaties op. Verder is het goed om te beseffen dat rosacea weliswaar goed te behandelen is, maar niet definitief te genezen. Na het stoppen van de therapie met crème, gel, tabletten of capsules zullen de verschijnselen na verloop van tijd dus meestal weer terugkomen.

 

Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                          

 

Deze folder is een uitgave van de
Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 14-11-2010
Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Rosacea"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Uit Wikipedia:

rosacea Rosacea Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Ga naar: navigatie , zoeken Gelieve de aanwijzingen bij medische inhoud van Wikipedia in acht te nemen. Raadpleeg een arts indien u medische klachten hebt. De aangedane regio's van het gelaat bij rosacea Rhinophyma op een schilderij van Domenico Ghirlandaio Rosaceais een veelvuldig voorkomende chronische huidaandoening . De aandoening kenmerkt zich door een erythemateuze uitslag in het gelaat. Naast deze vlekkerige roodheid kunnen ook teleangiŽctasieŽn , papels en papulopustels te zien zijn. Vanwege deze puistjes wordt de aandoening ook welacne rosaceagenoemd, maar zij heeft niets met acne van doen. Een bijzondere variant van rosacea isrhinophyma, een onregelmatige zwelling van de neus met teleangiŽctasieŽn en grote pukkels. Deze variant komt met name bij mannen voor. Een dergelijke neus wijst absoluut niet op overmatig drankgebruik, wat de ongelukkige lijders vaak wordt verweten. De oorzaak is onbekend. Hoewel er geen bacteriŽle oorzaak lijkt te bestaan is het wel opvallend dat de effectiefste behandelingen niettemin bestaan uit lokaal of systemisch toegediende antibiotica. De aandoening komt vooral voor bij mensen ouder dan 30 jaar uit NoordwestEuropa, dat wil zeggen, Nederland , BelgiŽ , Engeland , Schotland , Ierland en Frankrijk . Algemene adviezen voor een patiŽnt met rosacea omvatten onder andere wassen met niet te heet water, gebruik van zo min mogelijk zeep en het voorkomen van contact met irriterende stoffen. Een milde rosacea kan worden behandeld met een lokaal antibioticum , metronidazol. Ernstigere vormen vereisen orale antibiotica, zoals bijvoorbeeld tetracycline . De couperose, het ontstaan van de teleangiŽctasieŽn, kan vanwege het cosmetisch storende effect worden behandeld met behulp van lasertherapie. CorticosteroÔden zijn gecontraindiceerd: ze verergeren de aandoening eerder.


 

Reacties (15)Add Comment
 1 2
diffuse roodheid
geschreven door lisa geldorp , 03-04-2009
Ik heb al 2 jaar last van roodheid in mijn gezicht, ik word er echt onzeker van en ik voel me er helemaal niet lekker door. Ik ben al langs de huisarts geweest en ook de dermatoloog heeft me al een paar keer gezien. Het blijkt dat ik onderaan mijn wangen een vaatverwijding heb en daar kun je nog wel iets aan doen. de rest van mijn wangen en mijn neus zijn gewoon rood en daar kan ik niks aan doen, de rest is gewoon diffuus en daar kan ik niks aan doen. Ik heb al heel veel dingen geprobeerd(cremes en alles en ook camouflage zoals foundation.) Ik krijg er commentaar op. Ik ben bijna 15 en ik voel me helemaal niet goed. Ik heb geen rosacea maar vaatverwijding en diffuse roodheid. Ik heb alles geprobeerd en heb het al opgegeven maar ik hoop echt dat iemand me kan helpen! smilies/cry.gif
...
geschreven door Leo , 03-11-2008
Ik heb ook al langer rosacea en gebruik calendula creme om het in toom te houden. Paar keer per dag smeren maar het helpt bij mij goed.
rosacea
geschreven door riet de vos , 26-10-2008
Ik heb al een aantal jaren rosacea,na een accupunctuurbehandeling en een aangepast voedingspatroon dat niets hielp ben ik naar de dermatoloog geweest. Meteen was duidelijk dat het om rosacea ging en kwam volgens hem vaak voorbij mensen die veel last van jeugdpuistjes hadden in de puberteit.En dat klopt bij mij precies.
Ik kreeg zwavelzalf toegewezen,een lichtgroengele zalf die ik s nachts op smeer en me voortreffelijk helpt.Met een klein potje doe ik precies een jaar,ik ben er heel blij mee.
rosacea
geschreven door anoniempje , 22-10-2008
ik gebruik sinds kort sudocreme op mijn gezicht. ik gebruikte het voorheen altijd voor baby's maar aangezien er opstaat: ook voor acne, schimmel, etc dacht ik: ik probeer het gewoon. De jeuk die ik voorheen op mijn gezicht voelde is weg en ook is mijn gezicht minder rood en een stuk flexibeler. Ik begon een echte oude 'olifantshuid' te krijgen maar dat is nu stukken minder. Ik heb het nog maar een week gebruikt maar merk nu al een groot verschil en raad het iedereen aan die alles al heeft geprobeerd. Ik had namelijk alle bovengenoemde medicijnen geprobeerd maar niets hielp....
Het einge nadeel: het is witte zalf, dus 's avonds aanbrengen en 's morgens beetje scrub gebruiken zodat het weggaat. succes!
ouderdomsacne
geschreven door Jannie , 07-10-2008
Ik heb het ook. Mis hier nog nog hoe het komt dat je huid van je gezicht in brand staat (gevoel)
Komt door de olie die in bijna alle producten zitten. ( Gelezen op een site op internet uit america. Zag voor het eerst iemand die hetzelfde had) Denk aan zonnecreme dag en nacht creme. Mijn ervaring is dat ik bijna niets op mijn gezicht kan smeren.Als het branderige gevoel weg is heb ik een hele droge schilferige huid rond om mijn mond vooral bij de neushoeken.
Het is gewoon heel erg vervelend en pijnlijk en ook niet te verbergen. Mijn vraag is wat is goed om op je huid te smeren
 1 2

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy

 

Follow huidconsult on Twitter