Homepage Huidconsult arrow Stel zelf uw diagnose! arrow Gelaatarrow Rode bultjes of puistjes, gelaat

 ©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen
Rode bultjes of puistjes, gelaat

U heeft gekozen voor Gelaat, rode bultjes of puistjes

Stap 3. Mogelijke diagnosen: 

Acne
Bij acne zijn er mee-eters (comedonen: talgophopingen). Deze kunnen open en gesloten zijn. Bij open comedonen is er een zwart puntje zichtbaar. Deze comedonen kunnen ontsteken en dan onstaan er rode pukkels. Als er bacteriën bijkomen ontstaan er puistjes met puskopjes. Niet goed behandelde acne kan leiden tot littekens voor het leven. Gelukkig is tegenwoordig iedere acne goed te behandelen, en hoeft niemand (mits tijdig behandeld) er littekens aan over te houden.
Folliculitis
Er zijn kleine rode bultjes, veel met kleine puskopjes, rond de haarzakjes en huidporien. Er is een voorkeur voor romp (rug) en benen. Op de benen ontstaan ze vaak door schuren van de kleding (strakke broek), waardoor haren afbreken en haarzakjes ontstoken raken.
Koortslip (herpes simplex)
Er is een klein gebied, 1-2 cm, dat begint met roodheid , bultjes en kleine blaasjes, later korstjes. Komt vaak aan de lip voor (koortslip) maar kan ook op de wang, of rond de mond voorkomen. Geneest meestal weer vanzelf, maar kan steeds weer op dezelfde plek terugkomen. Uitlokkende factoren: ziekte, stress, zonlicht. Soms komt het bijna wekelijks terug. Goede (preventieve) behandeling is dan nodig.
Krentenbaard (impetigo)
Er zijn vele kleine roodbruine plekjes met korstjes, vaak voorkomend in de baardstreek. Wordt veroorzaakt door een bacterie, is erg besmettelijk en kan uitbreiden naar andere plaatsen op het lichaam.
Periorale dermatitis (clownseczeem)
Er zijn rode kleine bultjes vooral rond de mond en op de kin. Soms word huid daarbij ook rood. De lippen zijn niet aangedaan.
Rosacea
Treedt vaak voor het eerst op pas na 20-30e levensjaar. Daarom ook wel ouderdomsacne genoemd. Hier echter geen comedonen. Er is diffuse roodheid op wangen, soms ook neus, voorhoofd en kin. In de roodheid zijn er rode bultjes, en soms puistjes. Indien het alleen op de neus voorkomt kan er sprake zijn van rhinophym.


De andere categorieŽn:

Follow huidconsult on Twitter