Homepage Huidconsult arrow Stel zelf uw diagnose! arrow Penisarrow Rode plekken, vlekken of bultjes penis

 ©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen
Rode plekken, vlekken of bultjes penis

U heeft gekozen: Penis, rode plekken, vlekken of bultjes

Stap 3. Mogelijke diagnosen: 

Balanitis
Doordat de voorhuid over de eikel ligt kan het gevoelige slijmvlies van de eikel gemakkelijk geïrriteerd raken. Er treedt dan een roodheid van de eikel op, soms met rode puntjes. Wordt vaak als schimmel gediagnosticeerd, maar meestal is het een vorm van irritatief eczeem. Dan is het ook niet besmettelijk. Later kunnen bacterien en/of schimmels (candida) de zaak wel verergeren. Dan is het wel besmettelijk.
Balanitis plasmocellularis (ziekte van Zoon)
De huid van de eikel is feller rood van kleur. De plekken zijn vaak iets glanzend en scherp begrensd met de gewone huid. De plek kan van de eikel overlopen naar het binnenblad van de voorhuid. Soms treden er verklevingen op. Het is niet besmettelijk.
Psoriasis
Bij psoriasis is er vaak sprake van scherp begrensde rode plekken met kenmerkende witte schilfering, die nog witter wordt als er over wordt gekrabt (kaarsvetfenomeen). Kan op alle huiddelen voorkomen, inclusief het behaarde hoofd. Vaak op ellebogen, knieen, onderarmen, onderbenen, maar ook bijvoorbeeld op voetrug en in de bilnaad. Psoriasis kan ook op de uitwendige geslachtsdelen voorkomen, zoals op schaamlippen en venusheuvel, op penis zowel op de schacht als op de eikel. Op de eikel is er scherp begrensde wat verheven roodheid met soms ook schilfering.  Er kan sprake zijn van slechts enkele plekken tot zeer vele verspreid over het hele lichaam. De grootte van de plekken kan varieren van 1 mm tot soms wel meer dan 10 cm. De plekken kunnen jeuken maar hoeft niet.
Lichen planus
Bij lichen planus zijn er kleine, jeukende, roodbruine plekken, meestal enkele mm groot, vaak aan onderarmen en onderbenen, soms verspreid over het gehele lichaam. Bij lichen planus op de voet zijn er kleine, jeukende, roodbruine papeltjes, meestal enkele mm groot, op de voetrug. Bij lichen planus aan geslachtsdelen zijn er kleine, jeukende, roodbruine plekken, meestal enkele mm groot op de kleine schaamlippen cq eikel en/of voorhuid. Bij lichen planus aan de handen zijn er kleine, jeukende, roodbruine plekken, meestal enkele mm groot, soms samenvloeien tot grotere plekken. Ze hebben vaak een wat glanzend aspect. Er kan schilfering bij zijn maar dat hoeft niet.


De andere categorieŽn:

Follow huidconsult on Twitter