Wat helpt bij een droge huid?

Al jaren heb ik last van een droge, geïrriteerde huid. M'n huid is schilferig, rood en jeukt heel erg. Hoe komt dat? En hoe kom ik er vanaf?

Er zijn verschillende factoren die een droge huid veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van een te droge huid is tegenwoordig het overmatig douchen. Douchen is iets wat pas veertig tot vijftig jaar geleden gebruikelijk werd. Daarvoor was het de gewoonste zaak van de wereld om maar één keer per week in bad te gaan. Vaak werd een zinken teil gebruikt, waar de familieleden één voor één in gingen. Men was zuinig met water, want het water werd tussendoor niet ververst.Douchen is natuurlijk veel gemakkelijker en prettiger. Daarom is de wekelijkse wasbeurt in de teil inmiddels vervangen door dagelijks douchen. Voor sommige mensen is zelfs twee keer dag douchen de gewoonste zaak van de wereld.

Al dat douchen is echter heel slecht voor de huid. Warm water, vooral stromend warm water lost vet op. Kijk maar eens wat er gebeurt als je een koekenpan met wat gestold braadvet onder de kraan houdt. Bij koud water gebeurt er niet veel, bij warm water zie je het vet weg smelten. Datzelfde gebeurt met je huid tijdens het douchen. Je huid is bedekt door een vetlaagje dat bescherming biedt en het vocht in de huid vasthoudt. Dit vetlaagje lost op door het warme douchewater en verdwijnt van je huid. Als je dan uit de douche stapt is je huid warm, en omdat je beschermlaag is verdwenen, verdampt er heel veel water uit de huid. Na het douchen voelt de huid dan trekkend en jeukend aan. Dit jeukend gevoel komt doordat er zoveel vocht uit de huid verdampt, dat er kleine barstjes in de huid springen, als bij een opdrogende rivier.

Gelukkig herstelt de beschermlaag bij de meeste mensen snel, maar als mensen jarenlang iedere dag douchen kan dat leiden tot een permanente droge, geïrriteerde huid. Er kunnen zelfs forse eczeemplekken ontstaan. Het mailback teleconsult ).

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Niet na het sporten
geschreven door Hans LInkels , 10-08-2014

Ik had en heb ook last van een jeukende juid na het douchen. Versnelde verdamping na oplossen van de vetlaag klinkt aannemelijk. Maar als ik douche na het sporten heb ik er nooit last van. Nooit. Ik sport 6 dagen in de week, 1 a 2 maal per dag. Omdat ik in een warm klimaat woon verlies ik erg veel vocht door transpiratie. Gek genoeg treedt de jeuk ook niet op na zwemmen. Dat geldt zowel voor zoet als zout water. Als ik op de rustdag douche, jeukt de huid enorm. Vandaar dat ik dat meestal oversla. Fijn om te weten heo ik het kan voorkomen, maar ik kan het niet verklaren.


jeukende hoofdhuid
geschreven door Majulia , 25-10-2011

Goede middag,
Ik heb sinds de maand september waarin ik in azie ben geweest last van hele heftige haaruitval, dat eigenlijk al vrij snel begon na aankomst (binnen 5 dagen). Dit werd steeds erger. Tegen het einde van de maand begon het ook een beetje te jeuken. In nederland naar de HA geweest en deze heeft toen een itraconazol voorgeschreven voor een mogelijke schimmelinfectie. Na een week begon mijn hoofdhuid echter ineens vreselijk te jeuken en was het ineens heel erg. Ik voelde ook ineens allemaal jeukende bultjes (miss waren er ook al een paar eerder). Toen antihistamine gekregen en betemethasol, maar het gaat niet weg. Het is vooral ook jeukend als ik gedoucht heb en s nachts als ik er op lig. Ook heb ik hele fijne schilfertjes op mn hoofd. Ik dacht eerst aan een extreem droge hoofdhuid, maar de itraconazol lijkt ook niet echt te hebben geholpen. Ik wil zo graag weten wat er aan de hand is! Mijn haar wordt echt heel erg dun nu en de kruin lijkt inmiddels zelfs kaal. Ik hoop dat u weet wat het probleem is. Met vriendelijke groet,


Jeuk
geschreven door anoniem , 12-11-2010

Hallo,
Ook ik heb erge last van jeuk,
voornamelijk op mijn armen heb ikhet heel erg,
ditis een pitsende jeuk waar ik bijna niks meer van slaap,
Het beheerst mijn leven nu al 3 jaar en ik heb al vanalles geprobeerd,
Ik ga nu 2 keer in de week naar het ziekenhuis voor een lichttherapie maar ook deze helpt niet,
Af en toe heb ik gewoon geen zin meer in het leven en niemand begrijpt me,
Ik was altijd heel levenslustig en een bezig bijtje,daar is niets meer vanover,heb hierdoor een groot
slaapprobleem erbij gekregen,en het dagelijks functioneren lukt niet meer,zelfs de kleine normale dingen zoals koken en de was doen vallen erg zwaar,
Niet normaal dat het je leven zo kan beheersen en er geen middel is dat helpt,
Ik vraag me af hoelang ik die pitsende jeuk nog vol kan houden,ikheb er al geregeld zware huilbuien van.

Ik blijf vanwege mijn kinderen liever anoniem


jeuk
geschreven door an folsche , 16-08-2010

Van jeuk wordt je helemaal gek. Na eindeloos zalfjes geprobeerd te hebben , ben ik op zoek gegaan naar natuurlijke producten.
Zo heb ik sabai olie ontdekt. Dit blijkt niet alleen jeukstillend maar helpt ook meteen bij droge huid.
Ik heb wel een paar dagen gesmeerd maar uiteindelijk zijn de bultjes en jeuk verdwenen.
An Folsche


Jeuk
geschreven door Jos Sniekers , 15-01-2010

Ik heb nogal vaak last van jeuk, vooral in de wintertijd. Er is bloed afgenomen, maar was goed. Vaak heb ik ook overdag last van ondragelijke prikkende jeuk, maar het meeste last heb ik s ávonds. Hoop dat U mij verder kunt helpen. B.V.D.

Jos Sniekers.


Jeuk
geschreven door Nizamettin Kaya , 01-01-2010

Goedendag,
Ik heb vaak last van jeuk.Ik ben al naar de dokter gegaan en die heeft bloed afgenomen.Ze hebben verschillende onderzoeken gedaan maar die zijn allemaal goed gekomen.Ik heb vaak last van jeuk als ik s'avonds rustig zit of als ik ga slapen.De jeuk is het meest op mijn rug.Maar het is ook niet echt een normaale jeuk het is prikkend.Ik hoop dat u weet wat het probleem is .

Nizamettin Kaya