Hoe kom ik van acne af?

De meeste behandelingen van acne nemen overmatig talg weg, door bijvoorbeeld te ontvetten. Zoals de meeste Clearasil-achtige producten. Andere producten houden de afvoergangen open te houden.

Benzoylperoxide gel doet beiden. Door de huid te ontvetten wordt niet alleen een deel van het talgvet weggenomen, maar ook het huidvet. Dit huidvet is nodig om het vocht in de huid te houden. Als de huid wordt ontvet, droogt de huid uit en krijg je schilfers. Dat is dus vaak het geval bij gebruik van Benzoylperoxide. Gebruik Benzoylperoxide dan ook aan het begin van de dag. Na enkele dagen of weken is de huid er aan gewend en vermindert de schilfering vanzelf.

Testosteron

Acne ontstaat doordat in de puberteit hormonen actief worden, deze zorgen voor de geslachtsontwikkeling. Eén van deze hormonen is testosteron. Dit is het mannelijke geslachtshormoon, dat in lagere concentraties ook bij vrouwen actief is.

Ook de talgklieren reageren op testosteron. Deze gaan harder werken en geven meer talg af. Dat is de reden dat de huid vetter wordt in de puberteit. Als de talgkliertjes erg gevoelig zijn voor testosteron gaan ze te hard werken. De afvoergangen van de talgklieren raken verstopt en er hoopt zich talg op onder de huid. Daardoor ontstaan mee-eters. Deze mee-eters kunnen gaan ontsteken en dan ontstaan er rode puistjes. Later komen er nog bacteriën bij en dan ontstaan de puskopjes.

Vitamine A

Iedereen heeft in de puberteit wel eens last van jeugdpuistjes en dan zijn de eenvoudige middelen met Benzoylperoxide en soms antibiotica prima. Is er echter sprake van langdurige klachten met veel mee-eters en veel ontstekingen dan is het noodzakelijk te behandelen met één van de Vitamine A-varianten. Dit kan het best door een ervaren dermatoloog.  Niet goed behandelde acne kan namelijk leiden tot littekenvorming en acnelittekens zijn blijvend.

Deze medicijnen met vitamine A verminderen de talgproductie, de oorzaak van acne. Dat kan tegenwoordig heel goed met medicijnen die een variant van vitamine A bevatten. Die zijn er in crèmes of gels voor lokaal gebruik zoals Tretinoine crème en Differin gel (Adapalene). Deze zijn geschikt voor de meer oppervlakkige acne.

Is er sprake van diepe acne kan behandeld worden met pillen zoals Roaccutane (Isotretinoine). Deze pillen werken fantastisch. Na ongeveer twee tot vier maanden is zelfs de meest heftige acne volledig tot rust gebracht. Daarna wordt nog enkele maanden doorbehandeld,  want als je te vroeg stopt kunnen de talgklieren weer actief worden en komt de acne weer terug. Om de talgklieren definitief tot rust te brengen duurt een kuur met Isotretinoine dus al gauw zeven tot acht maanden. Daarna is men echter in meer dan 80 procent van de gevallen definitief van de acne af.

Nadeel van de Isotretinoine is dat niet alleen de talgklieren tot rust gebracht worden, maar dat ook de slijmkliertjes gevoelig ervoor zijn. Dit geeft vooral klachten aan de lippen, die erg droog worden, soms zelfs met kloven. Daarom dienen de lippen tijdens gebruik van de medicijnen meerdere malen per dag aangevet te worden met lippenbalsem of,  beter nog, met pure witte vaseline.

Ook wordt het bloed twee keer gecontroleerd (voor en na vier weken gebruik), omdat sommige mensen overgevoelig zijn voor dit middel. Die kunnen dan de kuur niet afmaken. Dit geldt gelukkig maar voor 1 procent van de mensen.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

...
geschreven door frank , 22-02-2012

Marielle,

Maak gewoon een afspraak met de huisarts, die kan je verder helpen met medicijnen die vergoed worden door de zorgverzekeraar. Je kan ook met de producten van acne.org aan de slag gaan. Dat is geen definitieve oplossing, maar meestal gaat de acne wel weg.


Tip:
geschreven door Micheal , 29-08-2011

Ik heb precies het zelfde probleem, teminste ik mag opzich wel geld uitgeven daarvoor maar dat is niet echt nodig.
Een vriendin van mijn moeder vertelde mij dat je het beste een speciaal soort zeep kunt gebruiken.

Mijn moeder gebruikt het ook want ze heeft al haar hele leven last van puistjes en niks werkte maar de zeep wel.
Seba-Med is een groot groen blok zeep waar je heel lang mee kan doen. Gewoon elke avond en ochtend gewoon wassen met een washand en het is zo weg. Maar het kan soms een week of 2 duren tot het minder word..

Groeten


puisten (acne)
geschreven door Marielle , 21-02-2011

Hee,
ik ben een meisje
en ik heb ook puistjes
ik probeer heel veel dingen om ze weg te krijgen maar ze komen steeds weer.
en ik mag niet geld besteden aan zalfjes enzo van me ouders
weet iemand wat gratis is en er tegen kan helpen??