Rode vlekken door warmte

ImageIn de zomer van 2007 kreeg ik plotseling last van grote, rode vlekken op mijn lichaam wanneer ik in contact kom met warmtebronnen. Daardoor kan ik niet meer in de zon komen, ook lichaamsdelen die verstopt onder de kleren zitten, worden vuurrood. Mijn handen worden rood als ik een warme kop thee vasthoud.

Bij het föhnen van mijn haar worden mijn nek en schouders geïrriteerd. Ik ben al regelmatig bij de huisarts geweest. Daar heb ik medicijnen en injecties gehad, maar tot nu toe heeft het zich nog niet verbeterd. Graag zou ik meer weten over de raadselachtige huidaandoening.

Het lijkt of je urticaria hebt, ook wel galbulten of netelroos genoemd.
Hierdoor ontstaan er min of meer spontaan rode plekken, soms door zwelling boven de huid verheven, verspreid over het lichaam. De plekken kunnen samenvloeien tot grotere plakkaten.
De rode plekken in de huid ontstaan, omdat bepaalde afweercellen in de huid, de mestcellen, om een of andere reden geactiveerd worden. Deze geven dan stoffen af, zoals histamine, die zorgen voor verwijding van bloedvaten. Hierdoor komen de rode vlekken. De mestcellen zorgen ook voor uittreding van vocht, met een zwelling als gevolg.

Normaal gebeurt dit bijvoorbeeld bij wondjes, de eerste reactie van de afweer om te voorkomen dat bacteriën en dergelijke de huid binnendringen. Bij urticaria worden de mestcellen vaak zonder duidelijke reden geactiveerd, waardoor de klachten spontaan optreden.

Soms is wel duidelijk een oorzaak aan te wijzen, zoals bij jou: warmte. Deze oorzaak komt wel vaker voor en we noemen dat dan warmte-urticaria. Andere oorzaken kunnen zijn: koude, lokale druk of wrijven over de huid, medicijnen, bacteriële infecties of allergieën.

Behandeling is vaak niet eenvoudig . Soms lukt het de klachten te verminderen met behulp van medicijnen, zogenaamde anti-histaminica. Hierdoor treden de klachten minder vaak en zijn ze minder heftig. Sommige mensen blijven nog jarenlang last houden. Gelukkig zijn de medicijnen veilig en kunnen ze langdurig worden gebruikt, zonder risico op bijwerkingen. In de meeste gevallen treden de klachten bij urticaria na verloop van tijd niet meer op.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

tip?
geschreven door Jacqueline , 19-05-2013

Een jaar of 8 geleden kreeg ik plotseling last van galbulten zodra mijn huid in aanraking kwam met zon of andere warmebronnen (te warme douche, sauna maar ook een kop thee die ik even op mijn been liet steunen). Onderzoek in het ziekenhuis bevestigde dat ik last had van warmte urticaria zodra mijn huid warmer werd dan een bepaalde temperatuur. Anders dan anti-histamine slikken was er niets aan te doen dan de warmte op mijn huid voorkomen. Sinds een half jaar ga ik met regelmaat bij de sportschool even de sauna in (1x per week). In het begin kort en verschenen de bulten redelijk snel. Maar na enkele weken merkte ik al vooruitgang. Inmiddels is het zover dat ik weer normaal in de sauna kan en ook spaarzame zonuren die we dit jaar gehad hebben leveren mij geen problemen meer op! Geen idee of dit door mijn 'sauna therapie' komt maar ik wil dit toch delen voor het geval dit ook anderen kan helpen! Pas wel op dat je heel kort start en overleg anders even met uw arts of dit voor u ook zonder risico's is?


warmte urticaria
geschreven door Frouwkje Vermaning , 13-05-2012

Heb sinds 11 januari warmte urticaria, heb al verschillende medicijnen gekregen zoals levocetrizine, tavigil, levo mentholgel, cutivate creme maar niks schijnt te helpen. Ik krijg uitslag zodra ik op bed lig, draag dunne katoenen kleding en slaap onder een heel dun zomer dekbed. Hierdoor krijg heel weinig slaap ben daardoor oververmoeid en daardoor erg verdrietig en toch ook wel een beetje depri.
Kan u mij misschien vertellen welke medicijnen hiervoor wel helpen.
Ben een beetje wanhopig aan het worden en slik nu 2x daags Xyzal en voor de nacht een tavygil, en nog krijg uitslag als ik bed ga.
Please help.


warmte uitslag op de benen
geschreven door rosina , 05-10-2011

Nadat ik afgelopen weekend de kustmarathon heb gelopen heb ik (opnieuw) last van grote, rode, warme en pijnlijke plekken op mijn onderbenen.
Hoe ik het kan voorkomen weet ik niet maar ik heb er calendulan zalf van vsm op gesmeerd en dat helpt HEEL GOED!
Het hele warme is weg en de plekken verdwijnen sneller dan gewoonlijk.
Misschien een tip voor mensen met hetzelfde probleem. Als iemand de gouden tip heeft om de plekken te voorkomen dan hoor ik dat graag!!!
vriendelijke groet,
Rosina.


Rode plekje bovenonderarm iriteert.
geschreven door Dennis , 13-07-2011

Mijn naam is Dennis en ik ben 17 jaar oud. ik heb een vervelende rooie plekje bij mij bovenonderarm. Ik heb het al volgens mij al 4 weken, Ik weet niet wat het is. als het ga jeuken dan komen er bultjes op de rooie plek en dan later is het weer weg. de plek is 2cm bij 0,5cm. Ik heb wel hooikoorts dus mischien komt het daardoor?????
en ik kan me niet herinnen dat ik gestoken ben door een incekt.


Rode vlekken op de benen tijdens het lopen in warm weer.
geschreven door Nelly Taal , 09-08-2010

Geachte heer dermatoloog.
Tijdens het trainen voor de 4daagse en het lopen daarvan bij een temperatuur van 25 graden en hoger krijg ik op mijn gehele benen rode vlekken die dan ook wat dik zijn. Ik heb er geen pijn aan.Ik koel dat met koud water en dan is het lopen wel te doen. Verder heb ik daar in alle andere omstandigheden geen last van. Kunt u mij een advies geven hoe ik daar van af kan komen?
Met vriendelijke groeten.
Nelly Taal


rode jeukende plakaten op armen,benen,ellebogen,enkels
geschreven door D Mulder , 05-07-2009

Mijn schoonmoeder heeft ook s`winters maar vooral zomers hinderlijk veel last van grote rode jeukende uitslag plekken die ook open barsten er loopt dan ook vocht uit. Ze heeft al vanalles geprobeerd zalf pillen noem het maar op. dokters weten het verder ook niet dus ben beniewt of iemand dit ook herkend. graag reactie


warmteblaasjes
geschreven door Jasper , 20-06-2009

Ik heb op het momnet last van warmteblaasjes, ze zitten vooral op mn onderarm. Om het jeuken tegen te gaan houd ik mn armen om de zoveel tijd onder de koude kraan, wat wel helpt. Heeft iemand nog wat handige tips om van het jeuken af te komen, maar vooral om het aantal blaasjes in het algemeen te verminderen.(ik heb er trouwens vooral snachts last van).Of moet ik gw maar wachten tot ze verdwijnen? En ter preventie voor in de toekomst; moet ik juist iets doen als bijv. vooral lange mouwen aantrekken, of (wat ik op een site las) je huid juist wat laten wennen aan de zon


...
geschreven door Debock Koen , 10-06-2009

hey, heb hier ook last van, begon allemaal verleden jaar toen ik ineens na het voetballen rode vlekken kreeg, vrij onschuldig weliswaar. Maar nu er een jaar verstreken is, wordt het alsmaar erger. Elke keer als ik sport of buiten zit en ik heb het wat warm dan heb ik last van kleine rode vlekken die daarna over gaan tot grote rode uitslag over gans men lichaam. Gisteren ben ik zelfs daarvoor nog naar de huisarts geweest omdat ik was opgestaan me grote rode vlekken (die opgezwollen waren), heb van huisarts Xyzall gekregen om de allergische reactie te laten verdwijnen. Moet binne anderhalve week teruggaan om bloed te laten prikken en te laten testen op een soort van allergie, hopelijk kom ik het ooit te weten want het is echt irritant om je zo te douchen na de voetbal smilies/sad.gif


rode vlekken op benen en voeten door warmte en wandelen
geschreven door Jelly , 02-06-2009

Hallo,
Iedere keer als ik een wandeling maak in warm weer (buitenland) krijg ik na een half uur rode vlekken die iets verdikt zijn. Na een of 2 dagen gaat het weg, zodra ik weer wandel komt het terug. Het voelt als of mijn bloed kookt en mijn benen in brand staan. Het vreemde is dat het alleen mijn benen zijn, ook de afgedekte delen. Erg vervelend als je op vakantie bent! Het ziet er ook niet uit. Weet iemand wat je er aan kunt doen? behalve stoppen met wandelen! Dit bericht las ik op de site.Is er inmiddels meer over bekend en wat kun je ertegen doen?


rode vlekken
geschreven door Hanna , 30-03-2009

Ik heb ook al enkele jaren last van rode vlekken.
Ik krijg ze vooral tijdens het sporten, haardrogen, zenuwachtigheid,... Maar niemand weet hier precies een echte oplossing voor? De vlekken zelf voelen ook heel warm en een beetje tintelig.


histamine-vrij dieet tegen rode vlekken nettelroos (mastocytose)
geschreven door anja , 09-03-2009

hebben jullie weleens gehoord van de zeldzame ziekte mastocytose ??? en een histamine-beperkt dieet??
door voeding krijg je ook histamine binnen en als de mestcellen als zo heftig reageren dat je netelroos enzo krijgt misschien een tip om eens op de voeding te letten.

ik ben zelf door wespensteek in medische molen terecht gekomen en door bloedprikken kwam tryptase verhoogd uit; dit duidt op de mestcellen en kan dus ook duiden op de zeldzame ziekte.
door die wespensteek is heel mijn immuunsysteem van slag en heb nu baat bij het histamine-vrij dieet, was extreem moe ook daarbij nu voedingssupplement gekregen werkt best wel goed.

die rode vlekken zijn voor mij ook heel herkenbaar.


rode vlekken/rode bulten
geschreven door herman , 03-12-2008

Hierbij het vervolg van mijn bovenstaande artikel netelroos/galbulten. Op een allergie site heb ik nota genomen dat vitamine C en calcium kunnen helpen tegen verdwijning/vermindering van netelroos/galbulten. Aldus heb ik vitamine C en calcium gekocht en vervolgens elke dag - nu alweer 5 dagen - ingenomen op gedoseerde wijze als omschreven. Eerst paar dgn merkbaar resultaat in de vorm van veeel minder rode vlekken/bulten. Maar nu is "het " er weer. Maar niet getreurd - er zijn ergere dingen in de wereld - en ga gewoon door met vitamine C en calcium. Over 3 weken km ik op deze site terug met her resultaat.


hitte uitslag
geschreven door thistle , 16-11-2008

Hallo,
Iedere keer als ik een wandeling maak in warm weer (buitenland) krijg ik na een half uur rode vlekken die iets verdikt zijn. Na een of 2 dagen gaat het weg, zodra ik weer wandel komt het terug. Het voelt als of mijn bloed kookt en mijn benen in brand staan. Het vreemde is dat het alleen mijn benen zijn, ook de afgedekte delen. Erg vervelend als je op vakantie bent! Het ziet er ook niet uit.
Weet iemand wat je er aan kunt doen? behalve stoppen met wandelen!


12 november 2008
geschreven door Herman , 12-11-2008

rode vlekken: in juli 2008 heb ik een wespensteek in mijn bovenlip gehad - lip uitgeknepen en ijsblokje erop. Volgende dag toch een zwelling boven mijn bovenlip. Is over gegaan. Maar toen ik weer thuis was begon de narigheid. Constant een zwelling in mijn gezicht, 's nachts zweetaanvalletjes, onrustigheid en niet kunnen slapen en bovendien een soort van kortademigheid.
Naar huisarts die mij anti-histamine pillen heeft gegeven. Had hierbij wel baat. Plotseling kreeg ik rode vlekken c.q. bulten aan onderkant rug die naderhand overgingen op been, arm etc. Deze rode bulten/vlekken verdwenen wel na een dag. Op mijn vraag aan huisarts en huidarts of ik misschien netelroos had werd op zich geen bevestigend antwoord gegeven. Ze hielden zich op de "vlakte". Nu - november 2008- heb ik toch nog steeds last van nog enige klachten in het bijzonder de rode vlekken/bulten die jeuken op arm, been achterwerk etc etc. (gelukkig nog niet in gezicht of in de mond). Het lijkt er dus nu op dat de rode vlekken/bulten chronisch gaan worden. De anti-histamine pillen helpen goed tegen de jeuk maar niet tegen de constant terugkerende rode vlekken/bulten.
Heb ook nog steeds een gevoel of mijn lippen zijn opgezet. Ook schrijnerig gevoel aan lippen.
Ik blijf optimistisch. Ik moet wel.


voor daisy
geschreven door b12 , 22-10-2008

Dat gevoel van doodmoe zijn, komt misschien nog van het B12 tekort. Hiervoor moet je injecties krijgen diep in je bilspier gespoten. Ook moet je om te kijken of je nog steeds een tekort hebt, je twee keer laten prikken op b12.
Als er tussen de twee prikken op B12 controle nog steeds een dalende lijn is te zien (en volgens de dokter is de factor vaak wel goed) dan heb je nog steeds een te kort aan B12. Deze hoeveelheid daalt namelijk heel langzaam in je lichaam. Maaar er zijn sommige mensen die het niet meer aanmaken, dus die breken heel langzaam hun voorraad aan.
Het is echter zeer belangrijk om dit goed te laten testen, desnoods bij een andere dokter, als de jouwe je niet serieus neemt.
Ben ook van dokter veranderd, en ben van depressief, overspannen, doodmoe, veranderd in een normaal functioneren mens. Alleen omdat ik nu de juiste dosis B12 injecties krijg.
Succes!


uitslag, doodmoe
geschreven door daisy , 25-09-2008

Heb al 4 jaar op en af uitslag, tegen de haarlijn, op de bovenarmen, op de borststreek , soms op de onderbenen en wenkbrauwen, ik dacht dat dit door de zon was, het komt percies voor bij warmte, zijn rode bultjes en witte plekken.nu jeukt het ook een beetje, tintelend gevoel.Ben er 3 jaar geleden mee naar huidarts geweest, maar na 3 keer vond hij niks, en de zalfjes hielpen ook niet.Nu kwam er nog 's bij dat ik leverstoornissen had, dat ook onverklaarbaar is
komt ook geregeld terug, en had een groot tekort aan vit. B-12, die neem ik al 3 jaar als supplement. Nu komt er ook nog 's bij dat ik doodmoe ben, heb me daar ook al voor laten testen, vinden niets vreemd in mijn bloed.
ik ben radeloos. Moet veel medicatie nemen door de jaren heen, ben migrainepatient, maar heb er nooit enige hinder van ondervonden.misschien de combinatie? Als ik naar dokter ga , dan voel ik al dat hij het niet weet. Zou dit te maken kunnen hebben met voedselallergie?? ook dat doodmoe gevoel?


Ook ik heb er last van.
geschreven door Erwin Janssen , 30-08-2008

Mijn naam is Erwin en ik ben 8 jaar. maar ik heb er wel medicijn (Aerius) voor.Deze helpt wel.Groetjes Erwin.


allergie
geschreven door Roos , 29-08-2008

Ik kreeg 5 jaar geleden voor het eerst last van netelroos, we sliepen in een hotel in Nederland en ik werd 's nachts wakker en dacht dat ik wel 60 muggebulten had. In de loop van de volgende dag verdwenen ze weer. De volgende nacht begon het weer. Het werd steeds erger en mijn lippen werden zelfs dik. (ik zag er niet uit). Ik heb Aerius gebruikt en dat verzachte de jeuk wel maar het verdween niet. Zo is het twee jaar doorgegaan totdat ik zwanger werd en ze verdwenen spontaan. De hele zwangerschap geen last gehad, ik was bevallen en de dag erna zat ik helemaal onder de bulten, zelfs in mijn keel. Ik heb 's nachts de dokterswacht gebeld maar die zeiden dat ik geen aerius mocht gebruiken ivm borstvoeding. Moest vanzelf weer overgaan. Het was heel eng. Een paar dagen later verdwenen ze weer en ik heb er nu alleen nog last van als ik ziek ben of 's nachts zweet. Ook heb ik het bij drukpunten. Ik denk dat ik er nooit helemaal vanaf kom, ik heb iedere nacht wel een paar bultjes maar nu is er wel mee te leven.
Aan een allergietest wou de arts niet beginnen, ik moet er zelf achterkomen waar ik allergisch voor ben....na 5 jaar weet ik het nog niet!


welke allergie
geschreven door sterredag , 23-07-2008

Als ik nu alle informatie goed gelezen heb, lijkt dit meer op hitte allergie geen warmte allergie. Door contact met hitte bronnen ontstane allergie, dingen die dus heet zijn, niet alleen warm.
Verschil hitte allergie is zoals hierboven omschreven (vasthouden heet kopje) warmte allergie ontstaan op die momenten dat je ook "kan" gaan zweten, zoals omschreven op een site. Ik heb last van warmte allergie, daardoor ook last van de allergie na het slapen omdat de warmte onder de deken te groot is voor mijn lichaam om mee om te kunnen gaan. Ik heb er juist geen last van als ik in mijn bikini in de zon ligt voor een niet al te lange periode, de warmte kan gelijk weg en als ik me rustig houdt dan warmt mijn lichaam ook niet zo erg op en heb ik er juist geen last van.