Huisarts: de alleswetende dokter

Arts Paul van Dijk: Ik erger me aan collega's die tegen hun patiënten zeggen: 'waarom bent u zo lang doorgelopen met deze klachten?' Zo'n opmerking verandert niets aan de situatie. Die zorgt alleen voor een schuldgevoel bij de patiënt en in de toekomst onzekerheid over het eigen inschattingsvermogen bij medische klachten.

Het plaatst mensen ook onmiddellijk in een afhankelijkheidspositie. Collega's die dit soort opmerkingen maken, behoren tot de 'ik-weet-alles-beter-dokters'. Ze acteren in het spel met de patiënt als de alleswetende geneesheer die zelf nooit fouten maakt.

Maar jammer genoeg maken ook dokters fouten; huisartsen zowel als specialisten. Ook de 'ik-weet-alles-beter-dokter' maakt fouten en stuurt soms mensen te laat door voor verder onderzoek. Zo'n onjuiste inschatting, waardoor de patiënt te laat start met de juiste behandeling, heet in het vakjargon 'doktersdelay'. Loopt de patiënt te lang door met een klacht waardoor een noodzakelijke therapie pas later kan beginnen dan heet dat: 'patiëntdelay'. Vertraging van de doelmatige aanpak van een ziekte kan dus het gevolg zijn van het handelen van de patiënt of van de dokter.

Een voorbeeld van 'patiëntdelay' kwam vorige week in de publiciteit door een enquête van TNS-NIPO onder huisartsen. Nederlanders gaan bij ziekte niet meteen naar de dokter. Nee, ze gaan eerst uitgebreid zitten googelen.

Nou vind ik dit geen wereldschokkend nieuws. Dagelijks merk ik dat mensen eerst wat surfen op internet en dan pas op mijn spreekuur verschijnen. Wat ik wel schokkend vond, waren de commentaren van de twee huisartsen die in het RTL-Nieuws aan het woord kwamen.

De ene huisarts hield een klaagzang dat zijn consulten zo lang duurden door al dat gegoogel. Een patiënt met bijvoorbeeld een tennisarm leest op internet dat er allerlei wonderbehandelingen zijn, terwijl de huisarts weet dat het allemaal niet beter helpt dan niets doen. Dat uitleggen, vond de collega lastig en onnodig tijdrovend. Het lijkt mij echter de taak van de huisarts om medische zaken uit te leggen en er is niets op tegen dat dit tijd kost.

De andere huisarts benadrukte de onbetrouwbaarheid van de medische informatie op het web. Met zorg stelde hij vast dat sommige mensen zelfs een behandelplan van internet halen om de eigen kwalen te behandelen. Hij was van mening dat patiënten daardoor soms te laat bij de dokter komen, waardoor vertraging optreedt in de behandeling. 'Patiëntdelay' dus door internet.

Beide collegae zouden de mening van de Nederlandse huisarts vertegenwoordigen. Ik geloof er geen snars van. En als het zo is distantieer ik me van die mening.

Natuurlijk, er is veel onbetrouwbare informatie te vinden op internet en natuurlijk heeft dat gevaarlijke kanten. De straat oversteken is ook riskant maar het is toch geen reden om verkeersdeelname af te raden. Er zijn op internet talrijke betrouwbare sites voor medische informatie. Voorbeelden zijn dokterdokter.nl, gezondheidsplein.nl en nhg.Artsennet.nl. De sites bieden uitstekende voorlichting en geven nauwkeurig aan wanneer je het probleem in eigen beheer op kan lossen en wanneer medische consultatie is gewenst.

Mensen demotiveren en afschrikken om zelf verantwoordelijkheid te dragen voor hun gezondheid, is niet meer van deze tijd. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een geneeskunde die de patiënt onderdanig en afhankelijk wil houden. Maar patiënten zijn niet meer zo volgzaam en gedwee als vroeger. Ze zijn goed geïnformeerd als ze naar de dokter gaan.

In het zelfstandig verwerven van informatie moeten wij als dokters vertrouwen hebben. We moeten patiënten voor vol aanzien en ze in staat stellen deel te nemen aan het behandelingsplan. Artsen moeten juist de voordelen zien van een goed geïnformeerde patiënt. Dokter en patiënt kunnen daardoor samen werken aan een oplossing.

De toon van de RTL-Nieuws-uitzending brengt ons terug naar een situatie dat de dokter alles weet en de patiënt niets. Ik neem aan dat niemand terug verlangt naar de speeltuin van die autoritaire dokter.

Bron: BN De Stem 30 januari 2008 . Auteur: Paul van Dijk 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Vraagje over heterochromia
geschreven door Linda Kerken , 08-07-2009

Hallo,ik had een vraagje..Ik ben een tiener met twee vershillende kleur ogen de ene is lichter dan het andere en zit er meer groen tussen.ik had toen ik klein was groene ogen,maar ze zijn veranderd nu in een soort lentekleur geel ofzo iets..Maar ik heb ook nog eens dat 1 oog van mij een afwijking heeft,de dokter had mij geadviseerd lezen te kopen,het grappige is ik moest maar 1 lens halen..Mijn andere oog kan wel goed kijken..

Ik dacht dat dit kwam door dat ik lang geleden op de bassischool een gum keihard tegen mijn oog gesmeten kreeg,Maar volgens de dokter was dat niet het geval..

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen lezen meer draag omdat ik erg onhandig mee ben..Heb ik ook heterochromia?

groetjes linda kerken


holistische aanpak
geschreven door wim van dijk , 24-04-2009

ik was blij verrast met uw opmerking over holistische aanpak Als schoolmusicus met psoriasis atropatica heb ik alleen iets aan een specialist reumatoloog of dermatoloog als ie oog en oor heeft voor hoofd hart en handen wim van dijk vader van zoon paul vandijk. groetjes