Spataderen steunkousen

Even schrikken. Ik heb mijn benen belangeloos ter beschikking gesteld voor een demonstratie met een apparaat. Daarmee meet bandagiste Toos Bongaarts de aderen in mijn benen door. Afwijkingen als spataderen zie je immers niet altijd. Naast de uitwendige, duidelijk zichtbare blauwe en rode 'kabels', bestaan er ook inwendige, onzichtbare spataderen.

Juist die kunnen veel klachten veroorzaken. "Als je de piep hoort, moet je de voeten op en neer bewegen", zegt Toos als ze twee sensoren op mijn onderbeen plakt. Het apparaat werkt volgens de Licht Reflex Rheografie: hij meet met lichtweerkaatsing hoe snel de haarvaatjes in mijn benen zich met bloed vullen. Hoe sneller, hoe slechter de kleppen in de bloedvaten functioneren, de oorzaak van spataderen. Enkele tellen later rolt het testresultaat uit het apparaat. Mijn rechterbeen scoort slecht. Een kwart van alle volwassenen heeft ze in enigerlei vorm, stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap in zijn 'NHG-Standaard Varices' (varices zijn spataderen). Toch kloppen jaarlijks slechts 5 per 1.000 patiënten met spataderproblemen bij de huisartsenpraktijk aan. Toos Bongaarts: "Veel klachten blijven onopgemerkt. Of de huisarts verwijst de patiënt niet door naar de bandagist, dan wel de medisch specialist. Er zijn nog altijd artsen die menen dat je van steunkousen 'luie aderen' krijgt." Arthur Borgman van steunkousenfabrikant Medi zucht: "Een fabeltje, dat verhaal van die luie aderen. Maar weet u, spataderen zijn zo complex. Dat wordt door huisartsen onderschat." Wie geen acht slaat op spataderen, neemt risico's.

De aandoening begint met klachten als moeheid in de benen en dikke enkels. Doorbloeding van de benen gaat achteruit, lymfevocht hoopt zich op, treedt uit de aderen, tast de huid aan. Een paradijs voor bacteriën. Bij een kleine wond ontstaat gemakkelijk wondroos. Uiteindelijk kan de patiënt een open been krijgen. Ook kunnen aderen ontsteken (tromboflebitis), maar die genezen meestal spontaan. Steunkousen bieden hulp: ze verbeteren door hun druk de pompfunctie in het been en daarmee de doorbloeding. Ze houden als een "buitenband van een fiets de uitgelubberde binnenband van de ader in het gareel", zoals Bongaarts dat plastisch uitdrukt. Maar: "Het imago van de steunkous is nog altijd: lelijk, dik, te strak."

Er zijn ruwweg drie miljoen Nederlanders met spataderen, slechts 300.000 mensen gebruiken steunkousen. Toch zijn er tegenwoordig attractieve steunkousen, die de ouderwetse exemplaren museumrijp maken. Kousen in trendy kleurtjes, kousen zelfs met figuurtjes van kristallen Swarowski-steentjes. Bandagiste Tinie Claessen laat zich niet door deze blingbling verblinden. "Die leuke kousen zijn niet voor iedereen geschikt. Wie veel last heeft van vocht in de benen, moet stevige kousen dragen." De diagnose van de arts geeft hierbij de doorslag. Tweede poging. Mijn benen worden nog eens doorgemeten. Geen spataderen. Een beenhaartje aan de sensor heeft het eerste testresultaat verstoord. Even lachen, toch opgelucht.

Bron: BN De Stem juni 2008, Will Gerritsen

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

steunkousen of pillen?
geschreven door margriet zandstra , 21-06-2014

Hallo,
leuk artikel;-0
Vraag: ik wil ook steunkousen aanmeten, maar zijn er ook mensen die pillen nemen? Mijn huisrarts schreef me escualaforce voor van dr vogel. Iemand ervaring?
Meer info staat hier: http://www.avogel.nl/Indicatie...-benen.php


steunkousen
geschreven door pantyboy , 09-09-2011

als man draag ik ook weer steunkousen de laatste dagen
waarom houden de meeste artsen nog steeds vol dat dat alleen iets is voor vrouwen?


winkel voor steunpanties vanaf klasse 2
geschreven door els Klaver , 11-05-2010

Draag al weer heel wat jaren steun panty's, maar elke keer als ik weer kousen heb gevonden die mij passen worden ze uit de de collectie gehaald. Ik ben daarom steeds weer aan het zoeken naar de juiste panty's. Nu is mijn vraag of er niet een bedrijf is, waar ik zelf kan uit zoeken welke panty's mij het beste passen en voldoen aan de eis die ik stel.


steun kousen
geschreven door alex , 04-03-2010

Ik werk in de beveiling en maak lange staan dagen en heb er al een stoel bij gezet om af en toe te gaan zitten ,maar dat wil ook niet goed helpen , het lijkt dan of de kousen nog meer druk gaan zetten ook de binnen kanten van mijn benen doen zeer.
Ik ben dus naar een bandanist geweest en heb nu kousen van klase 2 middel druk gekregen tot aan de knie en in het begin was het goed maar het lijkt of ik nu weer bij het begin sta .
En weer op nieuw moet zoeken,ik weet even niet meer bij wie en wat.
Door het knellen van de kousen doe ik ze nu niet meer zo vaak aan maar moet dan wel weer bekopen aan het einde van de dag, zwaren bene gevoelig dikke voelende knieen, en wil niet altijd klagen bij mijn vrouw .
Maar aan het einde van de dag zitten de kousen heel stak en mijn kieen voelen dan op gezollen en gevoelig aan. is gevoel want je ziet niets.
Net als loot zwaren benen je kunt het niet laten voelen maar toch heb er last van.
Wat nu te doen zwaarder kousen tot aan de lies , raar ben een man van 44 jaar voel me net oma met die kousen tot aan de lies maar goed wat moet dat moet.
bedankt voor jullie advies en hulp

groetenn alex


steunkousen
geschreven door Bernadine lida , 13-07-2009

Ik draag steun kousen tot aan mijn lies, maar helaas zakken ze makkelijk af.
Zijn er ook kousen die beter blijven zitten of een systeem hebben zoals pantys?


Leverancier Steunkousen
geschreven door Hensens Hulpmiddelen , 11-03-2009

Geachte heer/ mevr.

Wij leveren alle merken en soorten kousen. Ook kunt u bij ons alle verschillende soorten aantrekmiddelen krijgen die net als de kousen vaak vergoed worden door uw verzekering.

Hensens Hulpmiddelen
Hoofdvestiging: Leerdam
Aanmeet regio's: Leerdam, Gorinchem, Vianen, Vlaardingen, Hoeckse Waard, Voorne Putten etc


Steunkousen Hulpmiddel
geschreven door Walter Herbert , 24-11-2008

Er is nu ook een nieuw steunkousen hulpmiddel dat wordt vergoedt door de meeste verzekeraars. Je kunt hiermee zelf je steunkousen aan en uittrekken. Op de site http://www.steunkousgemak.nl is een demonstratie film te zien over hoe het produkt werkt. Hierdoor wordt het voor steunkousen dragers geen dagelijkse last om ze aan en uit te trekken.


Steunkousen waar te koop?
geschreven door hannie helmink , 20-07-2008

In het artikel in de zondagskrant van de tubantia, over spataderen en steunkousen worden modieuze steunkousen genoemd. Kunt u mij een adres noemen waar ik deze kan kopen?
Antwoord Huidconsult.nl redactie: Elastische kousen worden in Nederland geleverd door erkende bandagisten. Deze zijn verenigd in Orthobanda. Op de site van deze beroepsvereniging staan de adressen van erkende leden. zie: http://www.orthobanda.nl/index.php?p=3&m=3b&s=3