Vaccin tegen gordelroos beschikbaar

Nederlandse 50-plussers kunnen zich voor het eerst laten inenten tegen gordelroos. Er is een vaccin beschikbaar dat de kans op de ziekte halveert. De kans dat patiënten aan een uitbraak ernstige zenuwpijnen overhouden, neemt daardoor met tweederde af. De Gezondheidsraad noemt het vaccin, Zostavax, een 'serieuze kandidaat' om in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen te worden.

Gordelroos, een virusziekte, komt veel voor. Een op de vijf Nederlanders krijgt tijdens zijn leven last van de huidaandoening. Iedere dag wordt bij ruim 140 mensen de ziekte vastgesteld. Het middel wordt niet uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. De fabrikant heeft het College voor Zorgverzekeringen gevraagd daar verandering in te brengen.

Vrijwel iedereen draagt het gordelroosvirus in zijn lichaam. De ziekte zelf verdwijnt binnen enkele weken, maar hevige zenuwpijnen kunnen de patiënt jaren achtervolgen. 'Dit nooit meer'. 

Een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven gordelroos. De meesten zijn bij de uitbraak van de ernstige huidaandoening ouder dan vijftig jaar. De ziekte, veroorzaakt door het waterpokkenvirus dat na de kindertijd nooit helemaal uit het zenuwstelsel verdwijnt, gaat gepaard met rode, pijnlijke vochtblaasjes in de vorm van een gordel.

ImageDaarbij komen zenuwpijnen en soms hoge koorts voor. Bij ongever één op de tien patiëntenduren de pijnen langer dan enkele maanden. Hou ouder de patiënt, hoe meer kans deze heeft op deze zogenoemde post=herpetische pijnen. Een nieuw vaccin dat nu op de markt is gekomen, moet ouderen die nog geen gordelroos hebben gehad beschermen tegen de ziekte. Door inenting van het middel Zostavax neemt de kans op gordelroos met 50 % af en de kans op zenuwpijnen erna met ruim 60 %. De bijwerkingen van het middel lijken gering, al moeten artsen wel voorzichtig zijn. Omdat het gaat om het inspuiten van een levend maar verzwakt virus, is het niet geschikt voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Volgens Bart van Wijck, hoofd van de polikliniek Pijnbehandeling van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, is het voorkomen van gordelroos vooral belangrijk omdat pijnbestrijding niet altijd afdoende helpt. "Er zijn veel middelen beschikbaar tegen pijn na gordelroos, maar deze zijn in ruim 60% van de gevallen niet effectief en kunnen bijwerkingen veroorzaken".

Dat het vaccin in de helft van de gevallen geen uitbraak tegengaat, is volgens van Wijck geen reden de prik niet toe te dienen. "Baat het niet dan schaadt het niet". De hevige zenuwpijnen worden veroorzaakt omdat de ziekte de uiteinden van de zenuwen kan beschadigen. De pijn wordt door van Wijcks patiënten omschreven  als steken, stroomstoten of een branderig gevoel. Het kan zo erg worden dat mensen een lichte aanraking door kleding of wind al niet meer kunnen verdragen. Sommigen slikken permanent morfine tegen de pijn.

De consumentenprijs voor de vaccinatie is € 150. 

Uit BN de Stem 22 aug 2008 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

zostavax vaccinatie
geschreven door Els Mailoa , 27-04-2017

In 2009 kreeg ik voor de 2e keer waterpokken en vervolgens gordelroos, kreeg hierna zostavax vaccinatie toegediend. Het was meteen over en geen bijwerkingen gehad. Sinds oktober 2016 kreeg ik gordelroos echter de dermatoloog zei dat het eczeem was. Kreeg 7 weken UV cabine en cremes. Momenteel sinds enkele weken wederom vlg mij gordelroos en vroeg wederom om zostavac vaccinatie. Ze beweerde dat het geen gordelroos was, terwijl mijn lichaam vol zat.

Graag zou ik wederom de zostavacs vaccinatie willen. Wat is uw mening hierover


gordelroos/zostavax ibjektie
geschreven door M.L v.d Burg , 11-11-2015

Hallo,

Ik heb nu voor de 6e keer gordelroos ( 2x dit jaar) er is niets te zien aan mijn huid ik heb alleen de zenuw pijnen en dat is al heftig genoeg
Zodra de pijn voorbij is ga ik een zosravax injektie nemen ben alleen bezig om een leverancier te vinden die een redelijke prijs vraagt
Voor dit medicijn
Opeen internetside van het rijk staat dat het 47,12 euro kost maaaaaaar iedereen vraagt er 150,00 voor, informeer maar bij je apotheek. Groeten, Rienus v.d Burg


gordelroos
geschreven door g.scheepmaker , 16-03-2011

ik heb die zenuwpijn al 7jaar pijn bestrijding gehad maar nu wil ik nog accinpuur doen heef dat nog nut of is er nog iets anders dat de pijn kan verzachten


gordelroos
geschreven door mombert Beatrice , 19-05-2010

goedendag
de vacin tegen gordelroos is erg duur ,moet dat alle jaren of een keer
en gordelroos krijg je toch maar een keer...
bea


Shingles
geschreven door Jeanne-Mari , 14-09-2009

Were can you get the vaccine and at what price because my aunt has shingles and there is nothing so far that have worked for her and she doesn't have a medical aid and all the pills she got from the doctors around here has cost her far ofer R3 000.00 now.


Gordelroosvaccin
geschreven door Gerda Idema , 07-09-2009

De vragen die door Sibbelee gesteld worden zou ik ook graag willen weten. Ik heb nu 2x gordelroos in mijn gelaat gehad, waarbij de 1e keer eveneens in mijn ogen. Om dit voor een 3e keer mee te maken zit ik niet op te wachten. Mijn weerstand is niet verminderd en ben ik verder een gezonde 43-jarige vrouw die volop in het leven staat. Maar gordelroos werkt behoorlijk verlammend en je staat plotsklaps helemaal stil. Dus als ik een 3e keer kan voorkomen door een vaccin en daarbij de zenuwpijnen verholpen kunnen worden: graag!


vaccin gordelroos
geschreven door Sibbelee , 11-08-2009

1e vraag .Kun je dit vaccin ook krijgen als je al gordelroos hebt gehad .... om te voorkomen dat je wederom gordelroos krijgt.
2e vraag. Als je al gordelroos hebt helpt dit vaccin ook tegen de zenuwpijnen . of is dat nooit getest ?