Zweetluchten de wereld uit?

Keizer Napoleon schreef aan zijn geliefde Josephine de gevleugelde woorden: 'Was je niet, ik kom thuis!' In de tijd dat wassen toch al niet en vogue was, begrepen zij hoe aantrekkelijk zweet kan zijn. Bijna tweehonderd jaar later is dat begrip ook doorgedrongen tot de moderne wetenschap: zweet is sexy.

Dat wil zeggen, vers zweet. En dan ook nog van een geliefde. De oude, penetrante, zure zweetlucht van de buurman beroert maar weinigen tot het aanzetten van een verleidingspoging.

Zweten heeft twee functies. Voor het lichaam is het belangrijk omdat het de lichaamstemperatuur reguleert en afvalstoffen afvoert. Op biologisch niveau is zweten een teken van goede gezondheid. Ook produceren de zweetklieren feromonen, stofjes waarvan bekend is dat ze een verleidelijke uitwerking hebben op de andere sekse.

Het is niet alleen in de zomer dat ongewenste plekken onder de oksels verschijnen. Juist in de herfst en winter, als het lijf onder meerdere lagen kleding is verstopt, wordt veel gezweet. Ter indicatie: de vijf miljoen zweetklieren die zich op een volwassen lichaam bevinden, scheiden per minuut zes keer vocht af. Bij een normale temperatuur is dat ongeveer een liter per dag. Bij een hittegolf, onder dikke dekens of in dikke kleren, kan dat twee liter per uur zijn.

Zweet zelf is geurloos. Een vieze zweetlucht heeft te maken met voeding (knoflook) en alcohol, maar voornamelijk met bacteriën. Hoe meer er onder de oksels huizen, hoe meer het ruikt.

Zweet komt altijd ongelegen. Bij een sollicitatiegesprek, belangrijke toespraak of de eerste ontmoeting met aanstaande schoonouders. Spanning is dan ook dé oorzaak van extra zweten. Om okselfris te blijven, is het traject scheren, wassen, sprayen nodig. Op een schone en gladde huid vormen zich immers minder snel bacteriën. De deo zorgt na het wassen dat de huidbacteriën worden vernietigd en houdt het ontstaan van nieuwe tegen.

Zweetklieren zitten overal, dus ook op handpalmen en voetzolen. Waar een beetje talkpoeder klamme handen redelijk in bedwang kan houden, is de zweetproductie onder de voeten van een andere orde. Onder de zolen zitten liefst tienduizenden zweetklieren die per dag een eierdopje zweet kunnen veroorzaken. Elke dag schone sokken is verstandig. Of anders een deo voor de voeten. Daarbij zijn vocht en warmte goede voedingsbodems voor schimmels. Op blote voeten lopen, is bij uitstek de oplossing voor zweetvoeten. Eenmaal in het bezit van schimmel, dan helpt alleen nog een bezoek aan de drogist of de apotheker voor een crème.

Om nare zweetluchten de wereld uit te helpen, is er een arsenaal aan producten: sprays, poeders, rollers. Hardnekkig gerucht is dat de aluminiumverbinding die in die meeste producten zit, niet goed zou zijn. Aluminium is nu eenmaal een verdacht metaal als het om gezondheid gaat. Er zou een verband zijn tussen aluminium en de ziekte van Alzheimer, hoewel dat verband al snel weer in twijfel werd getrokken. Het aluminium in deodorant zou borstkanker veroorzaken, maar ook dat verhaal is ontkracht.

Feit is dat door de aluminiumverbinding de poriën onder de oksels dicht gaan zitten. De zweetproductie wordt minder, maar omdat het toch het lichaam uit moet, zweten we op andere plekken op het lijf meer. Gevolg is droge oksels, maar een natte bilspleet, vochtige rug en een ruim bezweet voorhoofd. Een oplossing is dan misschien een okselpad, dat als een soort inlegkruisje onder de oksel wordt geplakt en het zweet opvangt.

Zweten is bij een normale productie goed in toom te houden. Anders is het bij hyperhidrosis, overmatig zweten. Daar helpt geen deo tegen. Er zijn verschillende crèmes die kunnen helpen. Of lontoforese, een methode waarbij de zweetkanaaltjes door middel van elektrische stroom tijdelijk worden afgesloten: alleen geschikt voor handen en voeten.

Een vrij nieuwe therapie is botulinetoxine: botox voor onder de armen, zeg maar. Door middel van het inspuiten van het zenuwgif botulinetoxine worden de signalen van de zenuwen die de zweetklieren aanzetten tot zweetproductie geblokkeerd. Of dit ook goed is voor de gezondheid, is onbekend. Ook is niet bekend of botox op lange termijn schadelijk is. Daarbij verlammen de injecties de spieren tijdelijk. Daar zit de overmatige zweter vast niet op te wachten.

Over het hele lichaam komen exocriene zweetklieren voor. Die spelen een belangrijke rol in de regulatie van de lichaamstemperatuur. Daarnaast zijn er de apocriene zweetklieren, die naast vocht ook geurstoffen afgeven. Zo scheidt een man androstadiënon af, een sterk ruikend derivaat van het hormoon testosteron. Bij de mens bevinden deze klieren zich op de behaarde plaatsen, vooral onder de oksels, rond de anus en rond de tepels. Samen met de bacteriën onder de oksels kunnen deze klieren zorgen voor de bekende zweetlucht. De apocriene zweetklieren treden pas in werking vanaf de puberteit.

Sommige dieren, zoals de hond, hebben nauwelijks zweetklieren. Zij moeten bij warm weer op andere manieren hun overtollige lichaamswarmte kwijtraken, bijvoorbeeld door speeksel op hun tong te laten verdampen (door hijgen).

Aandoeningen met zweten zijn onder meer hyperhidrose: te veel zweten. Anhidrose: niet kunnen zweten. Bromhidrose: onaangenaam ruikend zweet kan het gevolg zijn van bacteriële kolonisatie op de huid of (zeldzaam) van stofwisselingsziektes. Iemand kan ook alleen bang zijn dat z'n zweet stinkt. Chroomhidrose: gekleurd zweet.

Bron: S. Smith BN sep 2008

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Weg met de bacteriën, weg met synthetische stoffen!
geschreven door Anoniem123 , 28-09-2018

Zweetlucht wordt veroorzaakt door bacteriën op de huid. Ik heb er ook al last van sinds de puberteit. Ik ben nu 36 jaar en heb van alles geprobeerd: deodorant, extra dry spullen, kristaldeo, dettol wasgel, 70% alcohol, dettol desinfecterende spray, banking soda, appelazijn, scheren, kokosolie, Pau d'Arco, betadine scrub, niks hielp. Het blijft ook in je kleren zitten, dat wassen op 60 graden niet eens helpt. Ik probeer nu niet-synthetische kleding in combinatie met benzoylperoxide. Dit lijkt te helpen, maar is heel omslachtig want het kan heel erg vlekken. ik heb gelezen dat daktarin ook zou moeten werken tegen deze huidbacterie. De bacterie gedijt niet in katoen. En ik maar denken dat ik niet schoon genoeg ben. Heel veel schaamte, terwijl het gewoon echt niet zo hoort. Ik vind het zo stom als mensen roepen dat iemand die stinkt deo moet kopen. Deo helpt namelijk tegen zweten, niet tegen zweetgeur! Dus als je zweet altijd stinkt, blijf er niet mee rondlopen, ga naar de dokter!


zweet stink van me kind
geschreven door christina , 20-12-2011

goededag. Ik heb een zoon van 8 jaar oud; als ik 's ochtends in zijn kamer kom dan stinkt het zo erg dat ik bijna over mijn nek ga. zo zielig voor hem, het is iemand die alles eet vrij druk is en ook 's nachts heel druk kan zijn. ik vind het heel raar voor zo'n jong kind. wat kan het zijn? groetjes christina


Odorex Extra dry helpt echt!
geschreven door Suzanne , 07-08-2010

Odorex Extra dry depper! werkt prima!! en blijft wel tot 4 dagen helemaal droog!
Kost zelfs nog onder de 4euro! ik had er geen vertrouwen in, maar dit hielp toch echt!
Laatst die van Therme gekocht (16euro) en bleef er niet droog van! dus die goedkope odorex extra dry is stukken beter!

Echt een aanrader!!!!!!!!!!!!


hyperhidrosis
geschreven door Thijs , 02-05-2010

Kijk op http://www.overmatigzweten.nl voor lotgenoten contact !


Syneo5
geschreven door Exsweat , 25-06-2009

Vergeet alles wat u tot nu toe ooit hebt gekocht. Ik heb het ook allemaal geprobeerd, maar niets hielp. Ik droeg altijd zwarte of witte overhemden, omdat men anders mijn zweetoksels zag. Via een ander forum kwam ik bij Syneo5. Het is best prijzig (20 euro), maar daar doe je dan ook makkelijk een maand of 3 mee. Voor het slapen gaan op oksel spuiten en je zweet geheid 4 dagen niet meer. Ik plan het altijd zo dat ik rond het weekend droge oksels heb. Daarna geef ik mijn lichaam dan even de tijd om alle stofjes eruit te zweten. Ik heb het ondertussen zeker 10 mensen in mijn omgeving aangeraden en nog steeds bedanken zij mij voor de tip. Het is toch wel erg lekker om weer gekleurde t-shirts te kunnen dragen...


Zweetlucht de wereld uit!
geschreven door Mevr. Daan van Sloten , 18-04-2009

Ik liep ook eeuwen te modderen met penetrante lijflucht. Omdat ik op een gegeven moment dacht dat ik mischien een schimmeltje had heb ik een paar dagen een paar druppels SELSUN onder mijn armen gesmeerd. Dit werkte waanzinnig goed! Niet alleen bleef ik droog, maar er kwam ook geen enkel zweetluchtje meer! Na een tijdje weer deo geprobeerd maar toen ging t weer fout, nu smeer ik elke dag een paar druppels SELSUN vermengd met wat gewone creme onder mijn armen en ben ik niet meer bang voor de zomer. Het kleurt helaas wel je B.H. bruin maar dat maakt me nix uit! SELSUN is een soort shampoo tegen schimmels op de huid en werkt bacteriedodend blijkbaar. Flesje is klein maar je doet er best lang mee, het kost 6,50 Euro en is volgens mij alleen verkrijgbaar bij de apotheek. Probeer 't eens voor de lol, je blijft gegarandeerd de HELE dag fris!!!


zweet oksels
geschreven door mami , 06-01-2009

ik ben al bezig vanaf toen ik 9 jaar oud was
nu ben ik 27 jaar nog bezig. ik heb geen vertrouw in niks meer
mij badkamer lijk appotheek wel met deodorant die zo genaamt vermindert transpiratie.