Jeuk aan de bovenarmen

"Ik ben een vrouw van 62 jaar en heb sinds enkele jaren vreselijke jeuk aan mijn bovenarmen. Het voelt alsof er met heel veel naalden van binnenuit in mijn armen worden geprikt, echt om stapelgek van te worden. Ik ben er mee naar de huisarts en de dermatoloog geweest, maar die kennen deze klachten niet.

De huisarts heeft mij Aerius voorgeschreven en dat slik ik nog steeds, nu al zo'n vijf jaar lang, maar het werkt niet echt goed. Het enige wat echt helpt is koelen met ijs, net zolang de jeuk wegtrekt. Het heeft niks met een veranderd voedingspatroon of met het gebruik van andere wasmiddelen te maken. Ik heb dit allemaal bijgehouden. Kent u deze verschijnselen? Wat kan ik er aan doen?"

Mogelijk is er bij sprake van brachioradiale jeuk (pruritus brachioradialis).
Bij brachioradiale jeuk is er sprake van jeuk, branderig gevoel aan de armen, zonder dat er duidelijke huidafwijkingen zichtbaar zijn. Vaak geeft aanraking van de armen verergering van de klachten. Meestal is alleen de bovenarm aangedaan, soms kan ook de onderarm aangedaan zijn. De klachten kunnen aan één arm, of aan beide armen voorkomen. 
Hoewel er aan de huid geen afwijkingen te zien zijn, zijn er soms wel krabeffecten, met kleine wondjes of blauwe plekken. Soms zijn er zelfs littekens van het vele krabben.

Lichte prikkeling

Brachioradiale jeuk wordt veroorzaakt door voortdurende prikkeling van de huidzenuwen. De oorzaak is niet bekend. Mogelijk ontstaan de klachten door chronische lichte prikkeling van de armzenuwen die uit de nekwervels uittreden. Dit zou kunnen ontstaan na lichte beschadigingen van de zenuw door lokale druk op de zenuw van de nekwervel of nekspieren, maar ook door nekletsel. Ook zou zonlicht mogelijk een rol spelen.

Zonbescherming

Brachioradiale jeuk is een chronisch probleem dat zeer hardnekkig kan zijn.
Bescherming van de huid tegen zonlicht kan al veel helpen. Dat kan het best met kleding of anders sunblockers met hoge beschermingsfactor.

Tegen de jeuk zijn er jeukstillende crèmes zoals mentholcrème of -gel (te koop bij drogist), maar ook Capsaïcine crème. Deze crème prikkelt juist de huidzenuwen nog erger waardoor jeuksignalen niet meer goed kunnen worden doorgegeven. Het middel is effectief maar kan wel irritatie van de huid geven. De crème dient meerdere malen per dag te worden opgebracht. De crème is alleen op recept verkrijgbaar.
Ook kunnen jeukdempende tabletten worden gebruikt, zoals hydoxyzine (Atarax) of polaramine helpen. Deze kunnen tevens een slaperig gevoel geven dus kunnen alleen ’s avonds voor het slapen gaan worden ingenomen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

jeuk bovenarm
geschreven door marcel , 26-11-2016

Ja hoi,
Wellicht dat dit bijdraagt:
Sinds ik thermo t-shirts aanheb, kreeg ik de jeuk. Dat wordt erger als ik een synthetische trui aan doe. Typisch, dan jeukt ook mijn hoofdhuid als ik een synthetische muts op doe. Ik deed een schoon zijden t-shits als eerste aan en daar overheen het thermo shirt. Jeuk bleef.

Wat ik nu denk is, dat synthetisch materiaal een statische elektriciteit afgeeft dat door de andere stoffen heen gaat en de jeuk veroorzaakt bij bepaalde weersomstandigheden.

Ik heb nu toco tholin erop gesmeerd.....geen vettig smeersel maar dun vloeibaar. Dit verlicht tot nu toe en gewone katoenen t-shits en geen "plastic" trui aan.
En wasmiddel ga ik ook neutraal of biologisch doen.

Groet,


Jeukende arm
geschreven door Jan , 23-08-2016

Ik heb er ook last van, elk jaar weer tussen juli en oktober om welke reden weet ik niet.
Van alles geprobeerd mentholpoeder, vitamine D tabletten koelen met ijs bags.
Het helpt allemaal een beetje maar, sinds kort gebruikt of smeer ik de verkoelende spier gel van Frank van Laere.
Net voor het slapen gaan een laagje smeren en je slaapt weer als een roos.


jeuk bovenarmen en schouders
geschreven door Chantal , 28-11-2015

Heb dit ook, afgelopen 7 jaar, begint eind februari en eindigt zo rond oktober, de herfst. Je verzetten tegen het krabben lukt gewoon niet. Eenmaal aan het krabben dan ook tot bloedends toe. Dit is absoluut niet te negeren. Heb liever pijn dan jeuk. Erg vermoeiend om 8 maand per jaar gestrest bent door de jeuk, 20 uur krabben per dag, dag in dag uit, en al die tijd geen volledige nachtrust want je word zelfs wakker van de jeuk. Oorzaak is tot heden niet gevonden, en geen enkel zalfje of pilletje werkt. Zalfjes ren ik voor weg. Liever verkoelende mentholgel en ijs. Heb 2 jr terug een spray ontdekt van Bloem en dat werkt, vrij snel neemt de jeuk af, soms pas na 2x sprayen, maar werkt zodra het indroogt. Vrij prijzig, maar het werkt tenminste. Ook ik heb vrijwel altijd stramme nek, beknelde zenuwen ed.


jeukende armen
geschreven door Pim , 15-08-2015

Een goede remedie voor mij althans en ik hoop ook voor andere die er last van hebben is s'morgens hier en daar een vingertipje Vicks Vaporub zalf op de armen aanbrengen en dan uitwrijven over de armen en daarna de armen inwrijven met Dove bodymilk, heb dan bijna de gehele dag geen last meer van jeuk en naarmate je het al langer toepast heb je steeds minder last van jeuk en werkt voor mij beter dan Perskindol


Jeukende armen
geschreven door Alfred , 30-07-2013

Al jaren heb ik last van jeukende armen, meestal beginnend in de 2e helft van de zomer. In de afgelopen jaren ben ik aan het zoeken geweest naar wat het beste zou helpen. De dermatoloog had inmiddels vastgesteld ( voor zover mogelijk) dat het Brachioradiale Pruritus) zou zijn. Eerst Capsaicine crème geprobeerd maar weinig succesvol. Ijs hielp altijd wel maar is niet altijd praktisch, zeker omdat ik er vaak 's nachtslot last van heb. Het prettigst werkt Mentholgel. Simpel tubetje, altijd bij de hand en het koelt zo lekker! Voor mij is dit de beste oplossing. Ik hoop zo mensen te kunnen helpen met mijn ervaringen.


Jeuk bovenarmen
geschreven door Ton van Beek , 15-05-2011

Ik woon op het strand in een warm land. Veel wind,zon en zout. Heb elke dag een aantal malen verschrikkelijke jeuk aan de bovenarmen. Vaak een uur lang. Sinds kort ook de onderarm links.
Ik lees nu van de problemn van uit de nek. Altijd na een beetje kou op mijn nek direct daarna een stijve nek. Dit is gekomen na een val van een motor vele jaren terug. Nu een griepje en ben ik behoorlijk duizelig en heb de verdere symptomen van oorgruis wat op het evenwichtstelsel drukt. Ook dit wordt weer veroorzaakt vanuit de nek.
Zou dan inderdaad mijn verschrikkelijke jeuk uit de nek komen...en geen wormen, adervernauwing e.d.


jeuk aan bovenarmen
geschreven door therese , 11-03-2011

Ook ik heb hier jaren last van gehad. Ik ben er sinds deze winter achter waar het vermoedelijk aan ligt, want heb geen jeuk meer gehad. Ten eerste heb ik me afgelopen zomer alleen nog maar met Biodermal factor 20 ingesmeerd en draag alleen nog maar kleding waar geen polyester e.d. in zit. Zodra ik iets met acryl of polyester draag krijg ik gelijk weer jeuk.


jeuk bovenarmen
geschreven door monica , 06-12-2010

ik heb sinds eind augustus verschrikkelijke jeuk aan de beiden bovenarmen. het lijken inderdaad net speldeprikjes van binnen uit. eerst was er niets te zien, maar inmiddels zitten mijn armen onder de verdikkingen/bultjes die in grote zeer varieren. de huisarts stelde eczeem vast en gaf elecon creme, maar dit nu na 3 dagen geen enkel verschil te merken. wel zijn mijn beide bovenarmen deze afgelopen zomer meer malen zonverbrand, doordat wij dit jaar een boot hebben! dit zou er dus mee te maken kunnen hebben? ook heb ik idd nek klachten waar ik al vaker voor bij fysio ben geweest!
het is echt gekmakende jeuk!


Mijn ervaring
geschreven door Mdewaele , 11-10-2009

Reeds het 11de jaar nu heb ik alweer die jeuk aan beide bovenarmen. Het begint ieder jaar na de zomer, zo rond half september, begin oktober. Ik ben roodharig en heb de typische hypergevoelige huid, ik kan dus met zekerheid stellen dat het in mijn geval met de zon te maken heeft. Tijdens de zomermaanden heb ik totaal geen last, doch langdurige blootstelling aan zonnestralen op mijn armen -tijdens de zomermaanden dus- resulteert steevast in brachioradiale jeuk aan mijn armen. Die jeuk is inderdaad om gek van te worden, ik krab mij onnozel en zelfs 's nachts word ik er meermaals wakker van. Het enige wat soelaas brengt is ijs. Ik smelt dan tientallen ijsblokjes op mijn armen tot de jeuk gekalmeerd is. Wat ook een beetje helpt is COOL GEL van Preskindol, da's een gel met menthol die heel koud aanvoelt waardoor de jeuk tijdelijk afneemt.
Ik zal ermee moeten leven, want ik zie mij 's zomers niet in lange mouwen lopen als het snikheet is buiten.
Wie hetzelfde ervaart en ook last heeft van jeuk aan de bovenarmen, enkel beginnend in de nazomer mag altijd contact met mij opnemen.


brachioradiales syndroom
geschreven door e.c.wildeman , 03-07-2009

Mijn dermatoloog stelde meteen de diagnose.Hij heeft onlangs een lezing bijgewoond in Los Angeles over de jeuk die eenzijdig voorkomt . Hij vroeg direct of ik pijn in mijn nek had. Ja, dus ga ik binnenkort naar de fysio. Het komt niet aan beide zijden voor, zei hij,maar die huiszenuwen worden geprikkeld door zenuwen of spieren uit de nek . Ik wacht af. De aandoening komt zelden voor.