Lichtbehandeling psoriasis thuis

ImagePatiënten met de huidziekte psoriasis kunnen net zo goed een lichtbehandeling thuis ondergaan als in het ziekenhuis. Het blijkt even effectief en veilig. Psoriasispatiënten blijken de thuisbehandeling met een UVB-lamp praktischer en prettiger te vinden. Dat schrijven dermatologen van het UMC Utrecht in het tijdschrift British Medical Journal.

Veel huidartsen durfden de behandeling tot nu toe niet aan patiënten over te laten.

Voor het onderzoek verdeelde arts en epidemioloog Mayke Koek van het UMC Utrecht bijna 200 patiënten uit 14 ziekenhuizen met de huidziekte psoriasis in twee groepen.

Patiënten in de thuisbehandelgroep kregen thuis een UVB-lamp. Een verpleegkundige kwam eenmalig langs om instructies te geven.

De patiënten moeten drie tot vier maal per week onder de lamp staan. De andere helft van de patiënten ontving dezelfde zorg in het ziekenhuis, daarvoor moesten ze twee tot drie keer per week langskomen.

Behandeling

Na acht tot tien weken analyseerde Koek de effectiviteit en veiligheid van de behandeling en de patiënttevredenheid. In beide groepen bleek de behandeling goed te werken.

Beide behandelingen waren even veilig en effectief. Maar patiënten in de thuisbehandelgroep vinden de behandeling minder belastend en zijn tevredener met de behandeling.

Al sinds de jaren zeventig kunnen patiënten psoriasis thuis behandelen met UV-lampen. Maar omdat veel huidartsen denken dat het gevaarlijker is - door onjuiste dosering zouden bijvoorbeeld meer bijwerkingen kunnen optreden - heeft de thuisbehandeling met licht tot nu toe nooit veel terrein gewonnen.

© Gezondheidsnet

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

UVB Lamp
geschreven door marianne , 03-06-2011

Helaas heb ik hiermee slechte ervaringen. Mijn beide voeten zijn verbrand. Dat is al wat jaartjes geleden en ik heb daar nog steeds last van. Je kunt op afstand niet inschatten wat dit apparaat thuis doet.