Huidkanker laat ontdekt

Ouderen

Het gevaar is volgens hem vooral groot bij oudere mensen die vanwege hun verouderde huid toch al meer kans op huidkanker hebben. De angst bij Habbema komt voort uit de te verwachten golf aan huidkankergevallen de komende jaren.

Berekeningen van het Erasmus MC laten zien dat over tien jaar een op de vier Nederlanders te maken heeft met huidkanker.

Epidemisch

Dermatoloog Ellen de Haas van de Erasmus MC in Rotterdam en werkzaam voor de Velthuis Kliniek in Rotterdam denkt zelfs dat huidkanker epidemische vormen aanneemt.

Om het probleem te tackelen vindt Habbema dat schoonheidsspecialisten en enkele huidtherapeuten eigenlijk onder supervisie van een dermatoloog moeten komen. Die hoeft de huid van de patiënt alleen maar te beoordelen.

''Probleem is alleen dat we veel te weinig dermatologen in Nederland hebben. Die hebben geen tijd om dit probleem af te dekken. Er moeten er veel meer worden opgeleid'', vindt Habbema, ook verbonden aan het Erasmus MC.

Zorg

Dermatoloog Gertruud Krekels, hoofd van het huidkankerbehandelcentrum in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, kan zich wel vinden in de zorg van Habbema.

''Schoonheidsspecialisten herkennen huidkanker niet. Er zijn huidtherapeuten die huidkanker wel ontdekken en dan ook doorverwijzen'', aldus Krekels, ook woordvoerder namens de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

In het kankercentrum worden samen met de Technische Universiteit Eindhoven allerlei initiatieven genomen om in de toekomst meer mensen met de ziekte te kunnen behandelen.

Krekels: ''Een van de oplossingen is de one-stop-shop: op één dag diagnose stellen en direct behandelen. Op die manier zijn we op allerlei manieren bezig om behandelprocessen zo in te richten dat we de toekomstige tsunami aan huidkankergevallen kunnen opvangen.''

Bron: ANP

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

bruine vlekken op de scheenbenen die pijn lijk zijn
geschreven door SEEINK , 07-03-2013

ik weet niet of het huidkanker kan zijn maar ik heb wel vroeger veel gezond zonder mij al teveel zorgen te maken


Huidkanker???
geschreven door Mike Putman , 05-01-2013

Hallo, ik ben vorige week onder een turbobruiner (zonnenbank) geweest. Het ging behoorlijk hard moet ik zeggen. Maar nou tot mijn verbazing ontdekte ik vanochtend op mijn een arm een soort moedervlek, die iets verhoogd is, en ongeveer net zo aanvoelt als een korstje. Er zit ook een bruine rand om die moedervlek heen. Moet ik nu meteen naar de dokter? Of moet ik afwachten wat er gebeurd? Ik maak me best zorgen:$


Hoe herken je huidkanker?
geschreven door geinformeerd , 05-07-2012

Huidkanker kan in vele gradaties voorkomen. Het is dan ook de vraag hoe je huidkanker snel zelf kunt herkennen. Het begint veelal met huidverkleuringen die telkens groter worden en varieren van kleur. Ook kunnen normale moedervlekken er anders uit zien en vergroeiien eveneens. Is er sprake van een verhogingen in de huid of voelt het harder aan, dan wordt het tijd om een medisch specialist in te schakelen.

Lees hier verder over hoe je met de ABCDE regel huidkanker kunt herkennen:
Hoe herken je huidkanker?:http://mens-en-gezondheid.info...anker.html