De digitale dokter

Teleconsultatie in de reguliere gezondheidszorg

“Voor het specialisme dermatologie bestaat inmiddels een wachttijd van 8 tot 10 weken. Dat is niet echt patiënt vriendelijk. Reden waarom de dermatologen van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht een samenwerkingsverband zijn aangegaan met Ksyos Telemedisch Centrum. Dit is een instelling voor medisch specialistische zorg, die zich richt op de ontwikkeling, onderzoek en invoering van Teleconsultatie in de reguliere gezondheidszorg. Middels deze beveiligde webportal staan huisarts en specialist met elkaar in verbinding. Wanneer de patiënt met zijn klacht op het spreekuur van de huisarts komt, en deze het advies nodig heeft van een specialist, stuurt de huisarts per mail zijn bevindingen met foto en vraagstelling via Ksyos naar de dermatologen. Veelal binnen 24 uur krijgt de huisarts een advies met betrekking tot diagnose of behandeling. Voordeel voor de patiënt is dat deze daarmee sneller geholpen en behandeld wordt en in veel gevallen niet meer naar het ziekenhuis hoeft. Ook het aantal onnodige verwijzingen is daardoor sterk verminderd. Afgezien van de praktische voordelen voor de patiënt, levert de groei van het aantal teleconsulten ook grote kostenbesparingen op. Landelijk wordt dit geschat op minstens 10 miljoen ofwel 8 tot 12 % van het totale dermatologie jaarbudget ”, aldus Burger.

Rechtstreeks contact met dermatoloog

Los van de deze vorm van teleconsultatie is Burger enkele jaren geleden op verzoek van zijn collega Dr. Dick van Gerwen, dermatoloog verbonden aan het ziekenhuis Lievenberg in Bergen op Zoom, mee gaan doen met Huidconsult.nl. In tegenstelling tot de voorgaande webportal, waarbij de huisarts het advies van de dermatoloog vraagt, kunnen patiënten zich bij Huidconsult rechtstreeks wenden tot een dermatoloog. Door middel van het invullen van een eenvoudige vragenlijst en een digitale foto van de afwijking kan de patiënt zijn/haar probleem voorleggen en een gerichte vraag stellen. Binnen 3 werkdagen krijgt de patiënt via de e-mail of per telefoon een reactie van de dermatoloog. Burger: “In veel gevallen worden we geraadpleegd als second opinion. Bij voor de hand liggende diagnoses zoals bijvoorbeeld acné of eczeem sturen we patiënten ook wel een recept op voor medicatie. Bij andere diagnosen wordt patiënt geadviseerd hoe te handelen. De samenvatting van het gevoerde gesprek met het advies sturen we op naar de patiënt , die daar mee naar de huisarts of zo nodig naar een dermatoloog kan gaan. Bij deze vorm van zorgverlenen lopen we echter tegen de grenzen aan wat wettelijk wel en niet mag. Een probleem daarbij is dat er geen fysiek contact is met de patiënt en er dus wettelijk gezien geen behandelrelatie ontstaat, naast het feit dat je nooit voor 100 procent zeker weet of degene die je spreekt ook degene is die op de foto staat. Na verloop van tijd zal evaluatie plaatsvinden om te zien of deze vorm van het verlenen van zorg bestaansrecht heeft.

Patiënt staat centraal

Een opmerkelijk gegeven is dat voor een consult op www.huidconsult.nl de patiënten geen rekening meer ontvangen. “Helaas heeft de NZA Huidconsult.nl gedwongen een 0 euro tarief te berekenen.” Deels kunnen wij hier begrip voor opbrengen want deze vorm van medische behandeling staat nog in de kinderschoenen, maar verdient in onze ogen wel een kans om onderzocht te worden. Daarom doen we dat nu dus gratis. Zowel juridisch met betrekking tot de privacy, de identiteitscontrole als medisch inhoudelijk --waar kan deze vorm van zorgverlening wel of niet worden ingezet-- moeten diverse zaken nog worden onderzocht. Een nobel initiatief van deze innovatieve specialist pur sang. “ik ga altijd uit van het principe dat je als arts gehouden bent waar mogelijk de quality of life van je patiënten te verbeteren. Toepassing van de ICT mogelijkheden in de zorg kan daar nog heel veel toe bijdragen. Mijn ervaring is dat Nederland wat dat betreft achterblijft vergeleken met andere landen. Vandaar ook mijn drive tot verbetering. Lever zorg, met hulp van ICT, waar zorg nodig is en verantwoord geleverd kan worden”, besluit Burger.

Bron: Kostenbesparen.nl Door Ineke Zaal

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

stoppen met medicijnen voor CDLE
geschreven door Thea Lichtenberg , 04-08-2012

Ik ben erg blij dat ik mijn vraag op deze manier aan u kan vooleggen. Ik slik al jaren 1 a 2 keer per dag plaquenil voor de cdle. Daarnaast gebruik in minoxidil en topicorte voor de haaruitval, ondanks dat blijft mijn haar steeds heviger uitvallen, dunner en droger worden terwijl ook de structuur veranderd. De CDLE is momenteel niet zichtbaar. Ik wil graag twee dingen proberen;een poosje stoppen met de medicijnen (van de dermatoloog mag dat 3 maanden) maar durf dat niet zo
goed en naar een haarspecialist voor haaraanvulling. Wordt dat laatste vergoed en heeft dat zin? Hartelijk dank voor uw reactie. Thea Lichtenberg


acné
geschreven door Sara , 07-10-2010

Ik heb veel last van acné, nu behandel ik ze met tabletten (Roaccutane)... maar deze kan ik niet gebruiken indien ik in verwachting ben of wil worden.; Daarom is mijn vraag nu; wat moet ik gebruiken indien er weer acné opduikt moest ik in verwachting zijn in de toekomst? Wat kan ik dus gebruiken om de acné te vermijden of behandelen tijdens een zwangerschap..?

Alvast bedankt!


...
geschreven door Ina Bleeker-Berendse , 09-06-2010

Geachte Heer,

Sinds vorige week weet ik dat een plekje op het puntje van mijn neus Basaalcelcinoom is .Dit is doormiddel van bioptie vastgesteld.
Er is een KNO arts verwijzing en volgende week heb ik een gesprek. De Dermatoloog vraagt om verwijdering.
Ik lees op internet dat b.v het Catharina ziekenhuis in Eindhoven de Mohs methode toepast. Er zijn ook nog andere klinieken
die dichter in de buurt zijn van mijn woonplaats Zoetermeer. Kunt U mij daar iets over adviseren.
Ondertussen heb ik een nieuw plekje op de kin gezien(waarschijnlijk over hoofd gezien).
Ik maak mij ernstige zorgen om het resultaat. Representatief moet ik zijn in mijn beroep.
Kunt u mijn op weg helpen?
Hartelijke groet,

Mevrouw C Bleeker-Berendse