Eczeem: niet te genezen

Van Gerwen werkt als specialist in het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom. De afdeling voor dermatologie heeft hij hier mee opgezet. Met succes: weekblad Elsevier riep de afdeling in 2008 en 2009 uit tot de beste van Nederland. Hij vertelt dat eczeem een ontstekingsreactie is van de huid.

Er zijn drie soorten

“Allereerst is er de chronische irritatie, ook wel huisvrouweneczeem genoemd.” Dit krijg je als je veelvuldig in contact komt met irriterende stoffen. De huidbarrière gaat kapot en het afweermechanisme treedt in werking. “Dit krijgt iedereen die bijvoorbeeld te lang in zeepsop zit.”

Een andere vorm is allergisch contacteczeem. “Die krijg je bij aanraking met chemische stoffen als parfum of nikkel. Of als je allergisch bent voor bijvoorbeeld leer of cement. Erg vervelend als je dan je beroep niet meer kunt uitoefenen.”

Als derde onderscheidt de specialist het constitutioneel eczeem. Door bijvoorbeeld een wondje of aanraking met een bepaalde stof, komt het afweerapparaat van de huid in werking. “Bij mensen met eczeem is dat overgevoelig afgesteld. Het reageert niet alleen op prikkels waarop het moet reageren, maar ook op onschuldige prikkels als kattenharen of huisstofmijt.” Vaker nog ontstaat eczeem als reactie op stress, zweet, krabben of textiel.

Droge huid

Eczeem begint vaak op vroege leeftijd. Soms al wanneer een baby enkele weken oud is. “Je wordt er niet mee geboren: in de baarmoeder zit een baby veilig.” De aandoening komt veel voor bij kinderen omdat die van nature een droge huid hebben. “Als daar barstjes in komen, ziet het afweersysteem die als wondjes.

De slechte huidbarrière is bij het minste of geringste aangetast, waardoor het afweersysteem actief wordt.” Omdat op latere leeftijd de huid verandert, kan eczeem in de kinderjaren verdwijnen. Vaak is dit echter niet het geval. De dermatoloog vertelt dat dan in de meeste gevallen eenvoudige maatregelen als zalf van de huisarts het eczeem onder controle kunnen krijgen. Er zijn maatregelen die mensen met eczeem zelf kunnen nemen. “Vermijd een droge huid”, zegt Van Gerwen. Dan kan door vettende zalf te gebruiken die de huid versterkt. Douchen is in elk geval niet goed, zeker niet met warm water en zeep. Insmeren na afloop is dan geboden. “Lukt het op die manier niet, dan komen de patiënten bij ons”, zegt Van Gerwen. “Wij kijken verder: om welke vorm van eczeem gaat het? Welke factoren beïnvloeden het eczeem?” Zijn afdeling heeft ook een speciaal verpleegkundig spreekuur waar iemand met eczeem uitgebreide uitleg krijgt over hoe hij er beter mee om kan gaan. Er zijn inmiddels ook een aantal middelen die de symptomen fors kunnen terugdringen. Zo is er bijvoorbeeld protopiczalf waar geen hormonen in zitten. Dit middel kan daardoor langdurig en veilig gebruikt worden.

Krachtige behandeling

De aandoening kan ook behandeld worden met hormoonzalven. Van Gerwen: “Er is onder patiënten veel angst voor bijwerkingen, maar dat hoeft niet. De huidige medicijnen zijn uitgebreid getest en veel veiliger dan die van vroeger.” Toen konden mensen last krijgen van bijvoorbeeld hun organen. “We weten nu hoe je ze op een veilige manier kunt gebruiken. Je plast het middel snel uit en het blijft niet lang in het bloed. Het is een kortdurende, krachtige behandeling”, aldus de dermatoloog. “We kunnen eczeem echter niet genezen. Het afweersysteem is genetisch bepaald, net als een droge huid. Omdat eczeem een samenspel is van genetische factoren, is het lastig de ziekte aan te pakken.”

Bron: IZA magazine 2010 10

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

eczeem
geschreven door iris , 13-08-2015

hallo,

onze zoon kreeg met 1 en een half jaar eczeem.
ik weet nog steeds niet waarvan, afvalstoffen borstvoeding of wasverzachter die ik eens gekocht had.

best heftig en vooral door de jeuk slecht slapen.
vooral in de ellebogen op de borst , soms opeens overal uitslag en roodheid.

van de dokter wat middeltjes gekregen, iets van vaseline en iets van antibioticazalf ofzo.

nou ja ik heb het daar niet zo op, en ik wil genezing niet aanpappen en nat houden.

als hij gekrabd had smeerde ik weleda billenbalsem daar zit zink en candula in , verder amandelolie op de huid.

en heel erg goed gelet op niet krabben , maar dat is moeilijk ook tijdens de slaap.

ik wilde er vanaf , wat vervelend voor zo een mannetje.
dus azijn badjes
ik gebruik voor vanalles azijn, ik ben hem azijn gaan geven in het drinkwater..klein beetje, zelf azijn drinken ivm BV.
en azijn puur(eetbaar) op de plekken gedept, brand even , dus blazen , vond hij grappig.
azijn werkt super tegen de jeuk, rustige nachten.
en de eczeem binnen 2 weken helemaal verdwenen.

de huid is mooi geen rode plekken, op het moment heeft hij waterpokken, dus weer krabben , maar geen eczeem.

groetjes iris


Blaasjes of bultjes op de huid
geschreven door Adri , 02-04-2015

Ik heb op mijn armen en benen ook op de buik en rug een heleboel bultjes gekregen. Volgens de dokter is het een eczeem waarschijnlijk door het gebruik van wasverzachter en douchezeep. Hiervoor heb ik Cremor Triamcinoloni 0,1% PCH en voor de jeuk Hydroxyzine pilletjes.
Maar ik merk geen verbetering. Soms is het minder en dan onverwacht meer meerdere bultjes.
Wat kan ik verder nog doen?


gordelroos/ insectenbeet
geschreven door Jacobine Baltes , 02-09-2013

Sinds vorige week heb ik 2 x 2 plekken op mijn linkerpols - eerst gewoon alsof het een insectenbeet is - maar nu rood ontstoken - niet gekrabd - met azijn behandeld en sinds gisteren op de bovenzijde van de pols.
Jeukt wel erg.
Kreeg vanmorgen Affusine creme -.de huisarts kon niet met zekerheid zeggen, maar vermoedde gordelroos. ikzelf natuurlijk huidkanker. Is het zeldzaam Gordelroos aan de pols?


Voeding en eczeem
geschreven door huidconsult , 13-01-2012

Op het internet is wel een en ander te vinden qua studies, kijk bijvoorbeeld eens op http://en.wikipedia.org/wiki/Eczema#Diet . Er zijn verschillende studies over voedselallergieën.


eczeem: niet te genezen
geschreven door C. Traas , 10-01-2012

Geachte Dr./Drs.,
Is het werkelijk niet te genezen?
Is er onderzoek gedaan naar voeding en eczeem?
Is er een wetenschappelijk rapport over voeding en eczeem?
Tot nu toe heb ik alleen maar vragen!!!
ik ben benieuwd naar uw reactie.
Met vriendelijke groet,

C. Traas


exceem
geschreven door m. de goede , 19-04-2011

Na jaren zalfjs, cortison cremes, blrrf mn huid schilferig en rood. DE oplossing heb ik gevonden door elke dag azijn op mijn gezicht in te masseren. Azijn in kopje doen, vingers er in en zacht overdadig inmasseren. Na 2 dagen was mijn hid hersteld en nu doe ik het af en toe nog. Het prikt een beetje, maar ik word iet meer waker met een huid waar de schilfers afspringen