Wat is het?
Ontharen van de huid kan op meerdere manieren plaats vinden. De meest bekende vormen van ontharen zijn scheren, waxen, electrisch epileren en laser. Ontharen was vroeger iets dat vooral door vrouwen werd uitgevoerd, tegenwoordig is ontharen bij mannen ook in toenemende mate populair.
Welke vormen van ontharing zijn er?
Scheren
Met scheren wordt het deel van de haar dat boven de huid uitsteekt met een mesje afgesneden. Dit kan zowel electrisch (scheermachine) of handmatig (met zeep en water).
Voordelen scheren:
- snel
- goedkoop
- veilig
Nadelen scheren:
- zeer kort effectief
- haar groeit terug met stoppels
- kans op ontsteking van haarzakjes (folliculitis)
- kans op wondjes tijdens het scheren
Waxen of harsen
Bij waxen wordt een laagje was op de huid aangebracht dat vervolgens hard wordt. De haren liggen dan ingebed in de harslaag. Bij het verwijderen van de waslaag worden de haren met wortel en al uitgetrokken.
Voordelen harsen:
- langdurige ontharing
- nieuwe haartjes hebben zacht puntje (geen stoppels)
- niet erg duur
Nadelen harsen:
- pijnlijk
- bij verkeerd toepassen kans op wondjes aan de huid
Ontharingscrème en -mousse
In ontharingscrèmes zijn ingrediënten verwerkt die keratine en andere eiwitten waaruit de haar is opgebouwd oplossen. Hierdoor laten de haren los en kunnen ze worden weggespoeld.
Voordelen ontharingscrème:
- vrij langdurig effect (tussen effect van harsen en scheren in)
- niet pijnlijk
Nadelen ontharingscrème:
- bij verkeerd gebruik kans op complicaties. Volg de aanwijzingen in de bijsluiter goed op!
Elektrisch epileren
Door elk haarzakje afzonderlijk te behandelen met een elektrisch stroompje wordt het haarzakje vernietigd. Hierdoor kan de haar in principe niet teruggroeien. Het stroompje wordt toegediend met een klein metalen naaldje dat in het haarzakje wordt gestoken.
Voordelen elektrisch epileren
- duurzame vorm van ontharen
- geschikt voor alle kleuren haren (dit in tegenstelling tot laser/flitslamp behandeling)
Nadelen electrisch epileren
- zeer langdurig proces (haartje voor haartje)
- pijnlijk
- duur (door groot aantal behandelingen)
Laser
Laserontharing is de modernste en meest elegante manier van ontharen. Door de haarzakjes te belichten wordt het pigment in de haarzakjes sterk verhit. Door de verhitting raakt het haarzakje zodanig beschadigd dat er geen haar meer in gevormd kan worden. Het prettige van laser is dat de huid niet of nauwelijks beschadigd wordt. Voorwaarde is wel dat de huid tijdens de behandeling zeer goed gekoeld wordt. Omdat niet alle haren tegelijk groeien zijn er steeds meerdere sessies nodig voor een goed resultaat.
Voordelen lasertherapie
- duurzame vorm van ontharen
- grote oppervlakten kunnen in relatief korte tijd behandeld worden
- niet zo pijnlijk (afhankelijk van de locatie die behandeld wordt en type van koeling van de huid)
Nadelen laser
- alleen geschikt voor donkere haren
- kans op pigmentatieproblemen (zeldzaam)
- duur
Flitslamp (IPL)
Het effect op de huid van de flitslamp ('intense pulsed light', IPL) is vergelijkbaar met die van laser. Ook hier wordt het pigment in de haarzakjes verhit, waardoor beschadiging van het haarzakje optreedt. Veel mensen vinden het moeilijk om te kiezen tussen laserbehandeling of IPL. IPL-apparatuur is meestal goedkoper dan laser en is vaker beschikbaar. Behandelsessies kunnen daarom vaak iets voordeliger worden aangeboden. Daar staat weer tegenover dat met laser meestal minder behandelsessies nodig zijn. Over de lange termijn resultaten van laser is meer bekend dan die van flitslampen.
Belangrijk is om te controleren of aan het behandelcentrum van Uw keuze een dermatoloog verbonden is. In de klinieken waar geen dermatoloog werkzaam is durven de behandelaars vaak niet de meest effectieve laser energieniveau's in te stellen uit angst voor complicaties. Omdat in klinieken met dermatologen altijd ondersteuning is bij (zeldzame) complicaties wordt het hoogst haalbare resultaat behaald in relatief weinig behandelsessies.
Literatuur
- Vergelijking effecten laser-flitslamp: Evidence-based review of hair removal using lasers and light sources (Haedersdal et al, Pubmed/National Library of Medicine)
- Over ontharing met de 800nm laser (publicatie Harvard University): Hair removal with an 800nm diode laser (Campos et al, Pubmed/National Library of Medicine)
Reacties mogelijk gemaakt door CComment