Ontharen

Wat is het?

Ontharen van de huid kan op meerdere manieren plaats vinden. De meest bekende vormen van ontharen zijn scheren, waxen, electrisch epileren en laser. Ontharen was vroeger iets dat vooral door vrouwen werd uitgevoerd, tegenwoordig is ontharen bij mannen ook in toenemende mate populair.

Welke vormen van ontharing zijn er?

Scheren

Met scheren wordt het deel van de haar dat boven de huid uitsteekt met een mesje afgesneden. Dit kan zowel electrisch (scheermachine) of handmatig (met zeep en water).

Voordelen scheren:

Nadelen scheren:

Waxen of harsen

Bij waxen wordt een laagje was op de huid aangebracht dat vervolgens hard wordt. De haren liggen dan ingebed in de harslaag. Bij het verwijderen van de waslaag worden de haren met wortel en al uitgetrokken.

Voordelen harsen:

Nadelen harsen:

Ontharingscrème en -mousse

In ontharingscrèmes zijn ingrediënten verwerkt die keratine en andere eiwitten waaruit de haar is opgebouwd oplossen. Hierdoor laten de haren los en kunnen ze worden weggespoeld.

Voordelen ontharingscrème:

Nadelen ontharingscrème:

Elektrisch epileren

Door elk haarzakje afzonderlijk te behandelen met een elektrisch stroompje wordt het haarzakje vernietigd. Hierdoor kan de haar in principe niet teruggroeien. Het stroompje wordt toegediend met een klein metalen naaldje dat in het haarzakje wordt gestoken.

Voordelen elektrisch epileren

Nadelen electrisch epileren

Laser

Laserontharing is de modernste en meest elegante manier van ontharen. Door de haarzakjes te belichten wordt het pigment in de haarzakjes sterk verhit. Door de verhitting raakt het haarzakje zodanig beschadigd dat er geen haar meer in gevormd kan worden. Het prettige van laser is dat de huid niet of nauwelijks beschadigd wordt. Voorwaarde is wel dat de huid tijdens de behandeling zeer goed gekoeld wordt. Omdat niet alle haren tegelijk groeien zijn er steeds meerdere sessies nodig voor een goed resultaat.

Voordelen lasertherapie

Nadelen laser

Flitslamp (IPL)

Het effect op de huid van de flitslamp ('intense pulsed light', IPL) is vergelijkbaar met die van laser. Ook hier wordt het pigment in de haarzakjes verhit, waardoor beschadiging van het haarzakje optreedt. Veel mensen vinden het moeilijk om te kiezen tussen laserbehandeling of IPL. IPL-apparatuur is meestal goedkoper dan laser en is vaker beschikbaar. Behandelsessies kunnen daarom vaak iets voordeliger worden aangeboden. Daar staat weer tegenover dat met laser meestal minder behandelsessies nodig zijn. Over de lange termijn resultaten van laser is meer bekend dan die van flitslampen.

Belangrijk is om te controleren of aan het behandelcentrum van Uw keuze een dermatoloog verbonden is. In de klinieken waar geen dermatoloog werkzaam is durven de behandelaars vaak niet de meest effectieve laser energieniveau's in te stellen uit angst voor complicaties. Omdat in klinieken met dermatologen altijd ondersteuning is bij (zeldzame) complicaties wordt het hoogst haalbare resultaat behaald in relatief weinig behandelsessies.

Literatuur