Balanitis plasmocellularis (ziekte van Zoon)

De huid van de eikel is feller rood van kleur. De plekken zijn vaak iets glanzend en scherp begrensd met de gewone huid. De plek kan van de eikel overlopen naar het binnenblad van de voorhuid. Soms treden er verklevingen op. Het is niet besmettelijk.

 

Wat is de ziekte van Zoon?
In 1952 beschreef de Nederlandse hoogleraar dermatologie prof. dr. J. Zoon als eerste de aandoening balanitis plasmocellularis, die daarom ook wel de ziekte van Zoon wordt genoemd. Balanitis plasmocellularis (syn.:ziekte van Zoon) is een rode huiduitslag op  glans (eikel) van de penis en vaak overlopend naar de binnenzijde van de voorhuid. De roodheid is vurig en glanzend. Het is niet besmettelijk.
Op de glans penis is een scherp begrensde felrode verkleuring die geen klachten geeft, geen jeuk. De roodheid kan overlopen op de binnenzijde van de voorhuid. Er is geen schilfering. Soms is een biopt nodig om de diagnose met zekrheid te kunnen stellen 


Wat is de oorzaak?
De oorzaak is onbekend.
Waarschijnlijk  heeft het te maken met chronische irritatie omdat de voorhuid over de eikel ligt. Door ophopen van zweet en smegma onder de vorohuid kan irritatie aan het kwetsbare slijmvliess optreden die kan leiden tot een chronische ontsteking. Bij besneden mannen komt de afwijking eigenlijk niet voor.

Balanitis plasmocellularis alleen bij mannen van middelbare leeftijd en ouder.

Wat is de behandeling?
De ziekte van Zoon is in het beginstadium goed te behandelen met een combinatiecreme waarin zowel een corticosteroid zit als een antibioticum, bijvoorbeeld 2%fusidinezuur in triamcinolonzalf. Het kan echter soms hardnekkig recideveren. In dat geval is een circumcisie (besnijdenis) te overwegen. Dit leidt vrijwel altijd tot verdwijnen van de klachten.

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}