Berg

Wat is berg?
Berg is een gelige, vettige, schilferende substantie die vaak  wordt aangetroffen op de hoofdhuid bij pasgeboren baby's.

Hoe ontstaat berg?
Hoe berg ontstaat is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk is er sprake van een verhoogde activiteit van de talgklieren waardoor een overmaat aan talg-achtige substantie wordt uitgescheiden die er voor zorgt dat oude huidcellen aan elkaar blijven koeken en dus niet afschilferen. Volgens sommigen speelt de aanwezigheid van een op de huid normaal aanwezige huidgist, genoemd pityrosporon –gist, een rol. Volgens sommigen is berg een variant van seborrhoisch eczeem.


Wie krijgt berg?
Berg komt bijzonder veel voor en alle baby's kunnen het krijgen. Meestal verdwijnt het binnen 6 maanden na de geboorte, maar soms duurt het veel langer, soms wel enkele jaren voordat alle schilfering verdwenen is.
Bij  volwassenen bestaat een variant, een op berg lijkende schilfering op het behaarde hoofd, genaamd schalp  oftewel in het latijn tinea amiantacea.

Hoe wordt berg behandeld?
Berg hoeft niet behandeld te worden, omdat het in de regel vanzelf verdwijnt en kinderen er meestal geen last van hebben. Als men de  overmaat van schilfers toch wilt verwijderen kan men  de hoofdhuid insmeren met een  olie ( recininus of pindaollie )om de schilfers week te maken. Daarna kunt U met de een plastic of kartonnen kaartje voorzichtig de vette  schilfers eraf schuiven. Cremes  met salicylzuur (schilferoplosser) worden ook wel eens gegeven maar alleen in lage concentratie is toegestaan,  daar er gevaar bestaat voor  vergiftigingen , vooral bij baby’s. Wanneer er behalve van schilfering ook sprake is van eczeem kan de arts eventueel tijdelijk hydrocortison in ketoconazolcrème voorschrijven om de ontsteking te onderdrukken. Haren mogen gewassen worden met een milde shampoo.

Wat zijn de vooruitzichten?
Zoals gezegd verdwijnt  berg uiteindelijk vanzelf, hoewel dat soms vele maanden, maar zelden langer kan duren.

 

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}