Blauwe moedervlek


Wat is een blauwe moedervlek?
Een blauwe moedervlek (syn.: blue naevus, naevus coeruleus) heeft een blauw-zwarte kleur en komt in het algemeen niet veel voor. Deze moedervlek is goedaardig, maar kan op het eerste gezicht  sterk lijken op een kwaadaardige moedervlek, melanoom geheten.
Wat zijn de kenmerken van een blauwe moedervlek?
Blauwe moedervlekken bevatten zeer veel donker pigment dat voor een deel vrij diep in de lederhuid zit. Vanwege de diepte van het pigment schemert dit door de breking van de huidlagen blauw door, vandaar de naam. Blauwe moedervlekken zijn meestal kleiner dan 1 cm in doorsnede. We zien ze vaak voorkomen op de hand- en voetruggen.

Image

foto: een 5 mm grote blauwe moedervlek: op het oog moeilijk te onderscheiden van een melanoom!
Meer foto's, klik hier


Wie krijgen blauwe moedervlekken?
Blauwe moedervlekken worden relatief vaak bij kinderen gezien, maar kunnen ook op latere leeftijd ontstaan.
Hoe is de behandeling?
Hoewel blauwe moedervlekken goedaardig zijn worden zij toch vaak verwijderd. Eén reden is de opvallende doker blauw-zwarte kleur. Belangrijker is echter het feit dat de arts meestal niet met zekerheid op het klinisch beeld een melanoom kan uitsluiten. Zeker als de blauwe moedervlek nog vrij recent ontstaan is zal meestal worden besloten om de moedervlek operatief te verwijderen en weefselonderzoek door de patholoog te laten doen.