Condylomata acuminata (genitale wratten)

Genitale wratjes komen voor op geslachtsdelen, op of rond de eikel, maar ook op de schacht van de penis, balzak; vaak op kleine schaamlippen, maar ook kunnen er wratjes zijn op de grote schaamlippen; ook vaak op of rond de anus (heeft niets te maken met anale seks), in liezen en schaamstreek, zelfs zonder dat er wratjes aan de geslachtsdelen zichtbaar zijn. Het zijn huidkleurige of (licht)bruine wratjes, enkele tot tientallen.
Klachten
Genitale wratten ontstaan enkele weken tot maanden na contact met het virus. Bij vrouwen zitten de wratten vooral op of rond de schaamlippen, bij de ingang van de vagina of rond de anus. Soms worden er ook wel eens wratten gezien in de vagina of op de baarmoedermond.
Bij mannen komen wratten voornamelijk voor op en rond de penis, de balzak, en in het gebied rond de anus. Wratten rond de anus betekent niet automatisch dat er anaal seksueel contact is geweest.
Wratten op de geslachtsdelen (genitale wratten) en rond de anus zijn een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Ze komen veel voor. Net als andere wratten zijn ze onschuldig, maar kunnen heel hinderlijk zijn. De veroorzaker is een virus (humaan papillomavirus, afgekort HPV).
Er bestaan verschillende soorten HPV-virussen. Sommige van deze virussen kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Maar genitale wratten worden veroorzaakt door andere typen van het papillomavirus. Deze zijn onschuldig en hebben geen relatie met baarmoederhalskanker.
Het virus wordt overgedragen door direct contact tussen de geslachtsdelen maar besmetting kan ook plaatsvinden via de vingers en zelfs door handdoeken van personen met genitale wratten. Lang niet iedereen die de infectie oploopt, krijgt ook werkelijk wratten. Meestal verloopt een infectie geheel zonder klachten. Ook in deze gevallen kan iemand die geïnfecteerd is, het virus wel doorgeven aan anderen.
Vaak zijn er eerst enkele kleine wratten die groeien en zich uitbreiden. Soms zijn er klachten zoals jeuk, pijn of een branderig gevoel. Niet iedereen merkt bij zichzelf genitale wratten op; ze zijn soms moeilijk te ontdekken. Wratten kunnen inwendig zitten en daardoor onopgemerkt blijven. Genitale wratten kunnen zich sterk uitbreiden en flink groeien. Dit komt vooral voor bij zwangerschap of bij een hiv-infectie. De wratten zijn dan vaak ook moeilijker te behandelen.

Behandeling
De belangrijkste reden om genitale wratten te behandelen is cosmetisch. De wratten verdwijnen in de meeste gevallen spontaan, zonder behandeling. Maar dit kan jaren duren. Kleine en nieuwe wratten reageren beter op behandeling. De behandeling is intensief en wordt voorgeschreven door een arts. In veel gevallen voert de patiënt de behandeling zelf uit. Het zelf behandelen bestaat uit het regelmatig, een aantal dagen per week, aanbrengen van een crème of een vloeistof op de wratten. Deze behandeling kan vijf tot zestien weken duren.
De arts kan de wratten ook bevriezen, wegbranden of -snijden. Wegsnijden gebeurt vooral als het er veel zijn (‘trossen’). Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Ondanks behandeling kunnen wratten nog regelmatig terugkeren. Ook kan het virus na behandeling nog steeds aan anderen worden overgedragen. Bij aanwezigheid van genitale wratten is het verstandig ook onderzoek naar ander soa’s te laten doen.

Meer informatie
Meer informatie over soa’s is te vinden op de website van Soa Aids Nederland. Soa Aids Nederland is het expertisecentrum op het gebied van hiv-infectie en andere soa’s. Op www.soaaids.nl staat uitgebreide informatie over hiv-infectie en andere soa’s. Voor jongeren is er de informatiesite www.sense.info

Voor meer vragen over soa’s, bel de Aids Soa Infolijn
0900 – 204 204 0 (0,10 ct pm)
ma t/m wo 10.00u tot 20.00u
do en vrij 14.00u tot 20.00u
of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Soa Aids Nederland spant zich in om de informatie in al haar voorlichtingsmateriaal
zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk aan te bieden. Toch aanvaardt Soa Aids Nederland geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van het gebruik van de folder. De informatie in onze folders mag nooit worden beschouwd als vervanging van een consult of een persoonlijk bezoek aan arts of specialist.
Uitgifte: 11-6-2009

Bovenstaande informatie is afkomstig van SoaAids Nederland.

 

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

Links:  

 

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

wratjes irriteren met vingetnagel
geschreven door amadeus , 24-10-2016

Had genetiale wratjes opgelopen door 6ueel contact met mijn toenmalige vriendin.
Ze situeerden zich op mijn penis en heb er ruim 1 jaar last van gehad.
Na geruime tijd begon ik telkens tijdens toiletbezoek de wratjes te plagen/irriteren door steeds met mijn vingernagel
erop te drukken en inkervingen te maken.
Het was een gevoel alsof ik er met een naald in stak.
Na enkele weken merkte ik dat de wratjes kleiner werden en ten slotte verdwenen ze.
Dit is nu ruim 14 jaar geleden en ze zijn tot nog toe niet teruggekomen.
Heb ik geluk gehad of was dit toeval ? ik weet het niet.
Maar het heeft gelukkig wel geholpen zonder risico`s en speciale behandeling.

amadeus


wratje
geschreven door thibau , 30-05-2016

ik heb 1 klein wratje op men balzak. wilt dit zeggen dat ik zonder twijfel genitale wratten heb of kan dit een gewoon wratje zijn zoals overal op de huid?


Anale wratten
geschreven door Job , 27-09-2015

Ik heb zo'n 35 jaar teug anale wratten gehad na een traumatische ervaring. Omdat ik naar het buitenland ging kreeg ik van een arts een agressief middel mee om zelf de wratten te behandelen. Ik zat in het buitenland in nogal primitieve omstandigheden. De zalf mocht ik maar 1 minuut of zo iets op de wratten laten zitten. Maar ik wou er zo snel mogelijk van af en liet de zalf langer zitten. Het resultaat was erg pijnlijk, maar de wratten gingen niet weg. Uiteindelijk zijn de wratten op een zeer pijnlijke manier weggehaald. Door het gebruik van de zalf is de huid rondom en van de anus zelf erg dun geworden en eigenlijk atijd geïrriteerd. Aangezien ik het al met al een traumatische ervaring vond, heb ik niet de moed kunnen opbrengen om er weer mee naar een arts te gaan. Nu ik ouder word krijg ik er meer last van.
Mijn vraag; is er een middel, zalf oid, dat ik kan gaan gebruiken om de aangedane huid te versterken en eindelijk van dit vervelende probleem verlost ben??


Wratjesssss
geschreven door Roosendaal , 07-07-2014

Ik heb al meer dan 3 jaar heel veel kleine bobbeltjes op mijn Penis. Ze zitten vooral aan de onderkant en op de balzak. Ze jeuken niet of doen geen pijn. Ze zijn licht van kleur. Maar ik weet niet of dit Genitale wratten zijn, of iets anders. Hopelijk weet iemand het. Albast bedankt!


Twijfel
geschreven door IkBenOnbekend , 02-05-2013

Ik heb al ongv 2-3 jaar heel veel kleine bobbeltjes op mijn Penis. Ze zitten vooral aan de onderkant en op de balzak. Ze jeuken niet of doen geen pijn. Ze zijn heel licht van kleur. Maar ik weet niet of dit Genitale wratten zijn, of iets anders. Hopelijk weet iemand het. Albast bedankt!


wratje of wild vlees??
geschreven door Alexandra , 27-09-2011

Ik heb in mijn lies een stukje wild vlees. (teminste dat denk ik omdat het een soort wratje is aan een dun velletje hangt) Bij mijn vagina heb ik sinds kort twee wratjes naast mijn lip zitten. Kan ik hetzelfde creme gebruiken? en zo ja...welke creme?


nietegtfijn
geschreven door nietegtfijn , 07-02-2011

ik heb nu al een half jaar die wratten wil er niet mee naar de dokter,schaam me.
ik heb er nu 3 aan de eene kant onder me eikel en aan de andere kant 4 het worden er steeds meer en heb ze weg willen halen met vloeibare stiksof het werkte redelijk maar het is op maar kan ik dat gebruiken tot ze weg zijn.
zijn er nog meer behandelingen zonder arts.


waterwratjes
geschreven door bultje , 06-01-2011

sinds korte tijd heb ik 2 groepjes net bij het begin van mijn penis ..groepje van 5 ongeveer.heb er onlangs ook 2 gevonden op me penis zelf...ik ben bang dat ik straks een grote bultjes paleis op me penis heb.. ik was het met betadine scrub en stip het aan met dr.fix. wat soms een beetje brand..ik had er eerst maar 3 ofso..ik trok sommigen er gewoon af omdat de behandeling te lang duurde ...er gebeurde gewoon nix...moet mij vriendin nu naar de dokter want we hebben nog steeds sex.


wratjes
geschreven door bultje , 06-01-2011

in het begin had ik helemaal geen last van wratjes..1 op me hand gehad..tijdje geleden had me vriendin ze op haar binnenste schaamlippen en is daarmee naar de dokter geweest en hebben er een zalfje voor gekregen.
Het is bij haar helemaal verdwenen. nu heb ik last gekregen van waterwratjes.. eerst 2 of 3 in me schaamhaar en bij me lies..nu zijn het aan beide kanten van me penis een groep van 5 bultjes ontstaan...zijn heel klein maar zit 1 tussen die lijkt de baas die is wat groter en lijkt echt op een waterwratje.in het midden van me penis groeit ook 1 en bijna helemaal bovenaan komt er ook 1 zijn allemaal gelukkig nog heel klein en ik was het met betadine scrub. en stip ze aan met dr.fix...Kunnen mijn vriendin en ik wel gewoon sex blijven hebben?


wrathj
geschreven door nietzoleuk , 05-01-2011

ik heb er ook een rechts een cm of 1 tot anderhalf onder mijn eikel
ik ben bang er mee naar de doktor te gaan want ik schaam me
en ik denk erover na zon huistrucjes te gebruiken maar
ik ben bang dat ik dan verkeerde dingen met mijn penis doe
is er geen oplossing zonder een arts ofzo met betrekking


wratje scrotum
geschreven door rob , 09-08-2010

ik heb al een hele tijd (enkele jaren) 1 wratje bij mijn scrotum (aan de onderkant) mag ik die weghalen met b.v. formule w?

Rob