Couperose

Er is diffuse roodheid met verwijde vaatjes op de wangen, soms ook neus en kin. Er zijn geen bultjes of puistjes. De roodheid onstaat door verwijden van bloedvaatjes in huid. Meestal zijn de bloedvaatjes zelfs zichtbaar. Het is een normaal verouderingsverschijnsel, dat versneld optreedt door blootstelling aan zon. Couperose kan ook optreden tgv rosacea.

 


 
Wat is het?
Couperose is roodheid in het gelaat die door een toename van verwijde oppervlakkige bloedvaatjes wordt veroorzaakt. Deze roodheid verdwijnt niet vanzelf en wordt vaak als cosmetisch storend gezien.

Image

Hoe ontstaat het?
Het is niet precies bekend hoe couperose ontstaat, maar zonlicht blootstelling lijkt hier een belangrijke rol in te spelen. Bij mensen met een donkerdere en beter tegen zonbeschermde huid wordt het zelden gezien.
Soms speelt rosacea een rol bij het ontstaan van couperose. Dit is een aan acne verwante ontsteking in de huid van het gelaat, die eigenlijk altijd met toename van roodheid in het gelaat gepaard gaat, en soms ook met bultjes en puistjes.


Hoe wordt het behandeld?
het is mogelijk om de bloedvaatjes dicht te branden. Bij beperkte vaatjes wordt dit soms door de schoonheidsspecialiste met een heet naaldje gedaan (electrocoagulatie), maar bij uitgebreidere afwijkingen is het behandelen met een vaatlaser (pulsed dye laser of KTP laser) Deze behandelingen zijn zeer effectief, maar worden niet door de zorgverzekeraars vergoed.

{mosmodule module=Huidlaser intext banner}

Een voorbeeld van een goed behandelcentrum is Huid- en Laserkliniek van dermaTeam  te Bergen op Zoom (0164-263822). Deze kliniek is verbonden aan Bravis Ziekenhuis en heeft de beschikking over  een effectieve vaat laser.