Droge huid

Normale huid
De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft meerdere functies. De huid beschermt het lichaam tegen vele schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-stralen uit zonlicht, schadelijke stoffen en micro-organismen, maar ook beschermt het tegen mechanische schade. Andersom zorgt de huid ervoor dat verlies van water naar buiten beperkt is en de lichaamstemperatuur op peil blijft. Dit noemen wij de barrirefunctie van de huid. Daarnaast heeft de huid een belangrijke rol in pijn-, temperatuur- en tastzin, produceert het vitamine D3 onder invloed van zonlicht, heeft het een eigen immuunsysteem en vervult de huid een belangrijke psychosociale functie.

 

Hoe werkt de barrierefunctie?
De hoornlaag (stratum corneum) is de buitenste huidlaag. Deze laag wordt voortdurend vernieuwd en zonodig hersteld vanuit de onderste laag (stratum basale) van de opperhuid (epidermis). Naarmate de cellen dichter bij de oppervlakte van de huid komen veranderen zij steeds meer in dode hoorncellen. Deze hoorncellen zijn omgeven door huidvetten: dit zijn vetzuren, cholesterol en ceramiden. Deze huidvetten zijn als het ware het "cement" tussen de hoorncellen. 
{mosmodule module=Kamillosan header banner}

Wat is een droge huid?

Wanneer de hoeveelheid huidvetten in de huid verminderd is, wordt de huid makkelijker doorlaatbaar voor water van binnenuit naar buiten toe. Hierdoor is de juiste balans van de vochthuishouding in de huid verdwenen en droogt de huid uit. Het gevolg is een schilferende huid, soms gepaard gaande met barstjes of kloven. De huid kan rood zijn en jeuken.

Iedereen heeft wel eens last van een droge huid. Je huid kan schilferig aanvoelen, roder worden of bijvoorbeeld gaan jeuken. Tijdens de herfst en winter kan de huid vaak droger aanvoelen. Het weer verandert en we zijn weer vaker binnen dan in de buitenlucht. Maar ook in de zomer kan je huid vaak uitdrogen doordat je meer zweet en veel in de zon gaat. De belangrijkste factoren die een droge huid veroorzaken zijn kou, wind, zon, droge lucht, verwarming en airconditioning. Dit zijn dingen die je eigenlijk niet kunt vermijden maar die vaak wel een vervelende droge huid kunnen veroorzaken. Hieronder komt dermatoloog Feenstra-Kisch aan het woord. Zij legt uit hoe een droge huid ontstaat en natuurlijk wat je er aan kan doen.

{mosmodule module=drogehuidvidmediaplanet}

Hoe ontstaat een droge huid?
Water, zeep en reinigingsmiddelen maken de huid weliswaar schoon, maar de huidvetten in de hoornlaag worden hiermee ook weggewassen. Indien de huid geschrobd wordt, wordt dit effect versterkt. Hierdoor kan het vocht in de huid makkelijker verdampen. Veel wassen met water (en zeep) veroorzaakt dus een droge huid.
Bij sommige beroepen of leefgewoonten bestaat een aanzienlijk risico op uitdroging van de huid. Bijvoorbeeld bij mensen die hun handen veel moeten wassen of die in direct contact komen met stoffen die de huidvetten kunnen oplossen. Te denken valt aan medewerkers in de gezondheidszorg, schoonmakers, koks, handarbeiders, maar ook mensen die regelmatig zwemmen of veel douchen.
Ook is er een verhoogde kans op uitdroging van de huid in het winterseizoen door koude droge lucht buiten en door centrale verwarming in huis, die zorgt voor een droge atmosfeer.
Daarnaast zijn er aangeboren huidziekten die gepaard gaan met een abnormale verhoorning van de huid of gestoorde barrirefunctie, zoals ichthyosis en het meer bekende atopisch eczeem. Tot slot is de veroudering van de huid zelf ook een risicofactor op het ontwikkelen van een droge huid.

Hoe wordt de droge huid behandeld?
Bij uitdroging gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de ontbrekende huidvetten te vervangen en zo de huidbarrire te repareren. Dit proces duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen. Door de huid met een beschermende vette crme in te smeren, krijgt de huid meestal de kans om volledig te herstellen.
Een vaselinebevattende crme werkt over het algemeen zeer goed. Nadeel van een dergelijk product is, dat ze vaak langzaam intrekken en de huid langdurig ÔvetÕ maken. Sommige crmes bevatten extra barrirelipiden zoals vrije vetzuren, cholesterol en ceramide. Er zijn ook middelen tegen droge huid met stoffen die water in de huidlagen kunnen binden, zoals ureum en melkzuur. In het geval van een zeer beschadigde huid kunnen deze crmes een extra bijdrage in het herstel van de huid leveren.Ê

Wat kunt u zelf eraan doen?
Ten aanzien van de persoonlijke verzorging.
1. Dagelijks douchen mag niet te lang duren (enkele minuten is voldoende) en gebruik niet te heet water.
2. Het is niet nodig uw huid dagelijks schoon te "schrobben". Gebruik uw handen of zachte bad- of douchesponzen.
3. In bad kunt u een scheutje badolie doen. Bij het uistappen (pas op uitglijden!) blijft er een laagje olie op de huid achter. Dit is ideaal voor kinderen, die meestal niet van insmeren houden.
4. Na het douchen/baden de huid niet droog wrijven, maar droog deppen. Smeer een vette huidemulsie (bodylotion) in binnen enkele minuten na het afdrogen. Dit is niet nodig, indien u olie in bad of douche heeft gebruikt en de huid nog vettig aanvoelt.

Ten aanzien van de handen.
1. Algemeen.
- Was de handen alleen, indien dit uit hygi‘nisch oogpunt wenselijk is.
- Indien u uw handen wast, gebruik dan lauw water en weinig zeep/wasgel. Spoel uw handen goed af en dep ze voorzichtig droog.
- Gebruik bij het afdrogen geen halfnatte handdoek met zeepresten, maar een droge schone handdoek of papieren wegwerphanddoekje.
- Wrijf uw handen na het wassen in met een vette handcrme.
- Soms is het aan te raden een handzalf (of medicinale zalf) voor de nacht te gebruiken. Het beste kunt u dan gebruik maken van katoenen zalfhandschoenen, zodat enerzijds de zalf goed kan intrekken en anderzijds uw beddengoed niet plakkerig wordt.
2. Bescherming bij natte werkzaamheden.
Tijdens schoonmaakwerkzaamheden, waarbij u in contact komt met irriterende stoffen (of alleen met water), dient u huishoudhandschoenen aan te trekken. Hieronder kunt u het beste katoenen handschoenen dragen. Dit verhoogt het comfort en deze katoenen handschoen kunnen gemakkelijk in de wasmachine gereinigd worden.
3. Bescherming bij droge werkzaamheden.
Ook bij droge werkzaamheden, zoals stofzuigen, kan de huid door wrijving beschadigen en uitdrogen. Gebruik hierbij katoenen handschoenen, die u in de wasmachine kunt wassen.

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Arganolie tegen droge huid!
geschreven door Halina , 30-11-2013

Ik heb sinds dat ik jong ben al last van een droge huid. Na van alles te hebben gebruikt (drogist en dokter) werd ik door een buurvrouw geattendeerd op Arganolie. Dit spul was echt een openbaring voor me en ik kan het iedereen aanraden met huidklachten. Na een paar weken verdwenen mijn klachten zoals een trekkende huid en rode plekjes. Toen ik er een poos mee gestopt was, kwamen die weer terug en bleef ik toch maar pure arganolie gebruiken. Ik ben nu al 2 jaar klachtenvrij en mijn huid is super zacht en gezond. Een aanrader dus!!! Het heeft mij enorm geholpen en ik hoop dat anderen hier ook wat aan zullen hebben. Je kunt het overal krijgen maar je moet wel de 100% pure gebruiken anders helpt het niet. Ik heb zelf die van Mogad'or http://www.mogadorcosmetics.nl