Erythromelanosis interfollicularis colli

Aan de zijkant van de hals beiderzijds, min of meer symmetrisch, wordt een roodbruine verkleuring van de huid gezien vaak met een grillige begrenzing. Het kan over de kaakranden doorlopen naar de wangen. De roodheid is precies tussen de haarzakjesopeningen, die soms wat verheven en wel huidkleurig zijn. In een verder stadium kunnen er ook kleine witte vlekjes in het aangedane gebied ontstaan. De roodheid kan weggedrukt worden. Meestal is dan een lichte bruinverkleuring zichtbaar. De huid centraal onder de kin is meestal niet aangedaan,omdat hier de zon niet komt.

 

 

Wat is Erythromelanosis interfollicularis?
Erythromelanosis (Syn.: poikilodermie van Civatte)  is eenrood/bruin verkleuring aan beide zijden de hals. Het wordt gezien meestal pas na 30e levensjaar  Het kan doorlopen naar de borststreek en ook naar de wangen. Alleen blanken hebben er last van.

Wat is de oorzaak?
Poikilodermie ontstaat door zonlicht. De huid in de hals is erg dun en daardoor  gevoelig voor UV-stralen van de zon en zonnebankt. De UV-stralen tasten de elasticiteti van het bindweefsle aan.. De huidvaatjes verliezen daardoor  hun elasticiteit, waardoro ze verwijden, en de huid rood kleurt. Rond de haarzakjes blijft de huid normaal, zodat er een soort kippenvelaspect obntstaat. Ook treedt er een blijvende  bruinverkleuring van de huid op.

Hoe ziet het eruit?
Aan de zijkant van de hals beiderzijds, min of meer symmetrisch, wordt een roodbruine verkleuring van de huid gezien vaak met een grillige begrenzing. Het kan over de kaakranden doorlopen naar de achterzijde van de wangen. De roodheid treedt precies op tussen de haarzakjesopeningen, die soms wat verheven en wel huidkleurig zijn. De roodheid kan weggedrukt worden. Meestal is dan een lichte bruinverkleuring zichtbaar. In een verder stadium kunnen er ook kleine witte vlekjes in het aangedane gebied ontstaan. Er is geen schilfering De huid centraal onder de kin is meestal niet aangedaan,omdat hier de zon niet komt. 

Erythrosis is gemakkelijk te herkennen en er is geen aanvullend onderzoek nodig.

Klik hier voor foto’s erythromelanosis

Wat is de behandeling?
Sinds enkele jaren is het mogelijk om erythrosis  met laser te behandelen. Het lukt dan meestal wel om de klacht aanzienlijk te verbeteren. Mede door de bruinverkleuring blijft er overigens vaak na behandeling nog wel een licht verkleurde plek zichtbaar. Deze kan eventueel worden nabehadnled met de Pigmentlaser.

Na laserbehandeling en om verdere verergering te voorkomen wordt vermijden van zonlicht geadviseerd, of bescherming tegen zon door kleding of hoge factor (20 of meer)  zonbeschermingscreme.

De volgende lasers en lichtbronnen zijn geschikt voor behandeling van erythrosis:

pulsed dye laser (m.n. de V-beam ® pulsed dye laser)

KTP-laser

flitslampen

Deze behandelingen zijn over het algemeen niet goedkoop en worden meestal niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Uw dermatoloog of huisarts kan u adviseren bij de keuze van het laserbehandelcentrum. Vraag altijd of aan de laserkliniek ook dermatologen verbonden zijn, dit is een indicatie voor de betrouwbaarheid van de laserkliniek.
Een voorbeeld van een goed behandelcentrum is Huid- en Laserkliniek Lievensberg  te Bergen op Zoom (0164-263822). Deze kliniek is verbonden aan Ziekenhuis Lievensberg en heeft de beschikking over de effectieve V-beam ® pulsed dye laser.

Indien Laser niet mogelijk is of er zijn nog restplekken zichtbaar, dan is altijd nog camouflagebehandeling mogelijk via een erkende huidtherapeute. Die kan een dekkende, watervaste crème maken die precies bij uw eigen huidskleur past, zodat de plekken niet of nauwelijks meer zichtbaar zijn..

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment