Hoofdluis

Wat is hoofdluis?
De hoofdluis is een parasiet die op het hoofd leeft. Het beestje leeft van mensenbloed. Een hoofdluis is ongeveer 3 mm groot en grijsblauw van kleur. Nadat hij bloed gezogen heeft is hij roodbruin. Mensen en alle harige diersoorten hebben ieder hun eigen luizensoort. Hondenluizen kunnen bijvoorbeeld niet op mensen overleven en andersom. De eitjes van de lzuien worden neten genoemd. Neten zijn  grijswit en lijken een beetje op hoofdroos. De neten zitten vast aan de haren. Hoofdluis kan zich snel verspreiden. Een luis is na 7-10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen. Hij leeft dan ongeveer 1 maand en legt in die tijd zo'n 250 eitjes. Vroegtijdig behandelen van de hoofdluis als het ontdekt wordt is dus belangrijk.
De belangrijkste klacht bij hoofdluis is jeuk. De luis leeft van mensenbloed en de jeuk ontstaat door het speeksel van de luizen dat in de huid wordt gebracht tijdens het bloedzuigen.

 

Image Image

foto 1: de volwassen hoofdluis is 3 mm groot.
foto 2: neet van een hoofdluis, vastgekit aan een haar.

Image

foto 3: de hoofdluis op ware grootte: exemplaar op een muntstuk van 10 eurocent.

Wat is de behandeling?
Vroeger bestond de behandeling uit kammen met een luizenkam en  behandelen met lotions of shampoos die insecticiden bevatten. Probleem is dat de luizen steeds meer resistent worden tegen deze middelen.

Tegenwoordig is de beste behandeling met dimethicon-houdende producten. Dimethicon zorgt ervoor dat  de luis stikt. Het is een veilige behandeling en geeft de beste resultaten. Voordeel is dat er geen resistentie tegen optreedt. Het moet op de natte hoofdhuid worden opgebracht en 30 minuten laten inwerken. Daarna zijn alle luizen en neten dood. Deze kunnen daarna worden uitgekamd met een luizenkam.

Na de behandeling met het anti-hoofdluis middel moet ook voorkomen worden dat er weer een herinfectie optreedt.  Het best is alle besmette mensen in de omgeving tegelijk te behandelen. Controleer na de behandeling met enige regelmaat of ze terug komen.

 

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}


 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Luisbuster
geschreven door Bernice Hazil , 23-03-2012

Na 2 jaar ge-emmerd te hebben met hoofdluis en na veel kammen en bestrijdingsmiddelen ben ik naar mevrouw Karel gegaan van MardiCare. Zij hebben toen onze 2 dochters behandeld met de Luisbuster en eindelijk waren wij er vanaf! Er zat een kans in dat de meiden 2x behandeld moesten worden omdat wij al zo lang met dit probleem kampten maar gelukkig waren ze na 1x al klaar. Onze dochters vonden de behandeling heel erg fijn en moet zeggen de dame die de behandeling uit heeft gevoerd deed het zeer goed en ging goed met onze kinderen om. Zou zeggen ga niet medderen en veel kosten maken aan producten maar laat de kinderen met dit apparaat behandelen. Het is aangenaam en werkt goed!


In 30 minuten van je luizen en neten af
geschreven door MardiCare , 12-01-2010

Wij, 2 moeders van schoolgaande kinderen, hebben meerdere keren met het luizenprobleem te kampen gehad. Zelfs op de middelbare school bleef de ellende maar doorgaan. Maar het op de hoofden smeren van al die toxic shampoo's en lotions is niet alleen zeer schadelijk voor de gezondheid maar de luizen raken ook steeds meer resistent. Na een lange zoektocht op internet hebben wij een innovatief product gevonden dat dit jaar wereldwijd op de markt komt.
Met 1 behandeling van 30 minuten ben je van je luizen én neten af zonder gebruik van pesticiden die zo schadelijk voor de gezondheid zijn. Ook het twee weken lang de haren door kammen is niet meer nodig. Als je meer wilt weten kan je ons mailen.
info@mardicare.nl


borstels weggooien?
geschreven door sonja , 19-10-2009

Kun je niet je kammen en borstels in een bak met kokend water gooien en een tijdje laten staan. Luizen kunnen toch niet tegen die hoge temperaturen?


Hoodluis en autobekleding
geschreven door Barbara , 25-07-2008

Het is me opgevallen dat er veel artikelen zijn over het bestrijden van hoofdluis. Vrijwel nooit wordt er genoemd dat vooral de autobekleding een bron van herbesmetting vormt. Ik ben al geruime tijd luizenmoeder op school. Ouders van kinderen met hardnekkige hoofdluis besmetting vraag ik altijd naar hun maatregelen. Opvallend daarbij is dat ze vrijwel altijd de autobekleding vergeten bij het bestrijdingsritueel.