Hoofdluis

Wat is hoofdluis?
De hoofdluis is een parasiet die op het hoofd leeft. Het beestje leeft van mensenbloed. Een hoofdluis is ongeveer 3 mm groot en grijsblauw van kleur. Nadat hij bloed gezogen heeft is hij roodbruin. Mensen en alle harige diersoorten hebben ieder hun eigen luizensoort. Hondenluizen kunnen bijvoorbeeld niet op mensen overleven en andersom. De eitjes van de lzuien worden neten genoemd. Neten zijn  grijswit en lijken een beetje op hoofdroos. De neten zitten vast aan de haren. Hoofdluis kan zich snel verspreiden. Een luis is na 7-10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen. Hij leeft dan ongeveer 1 maand en legt in die tijd zo'n 250 eitjes. Vroegtijdig behandelen van de hoofdluis als het ontdekt wordt is dus belangrijk.
De belangrijkste klacht bij hoofdluis is jeuk. De luis leeft van mensenbloed en de jeuk ontstaat door het speeksel van de luizen dat in de huid wordt gebracht tijdens het bloedzuigen.

 

Image Image

foto 1: de volwassen hoofdluis is 3 mm groot.
foto 2: neet van een hoofdluis, vastgekit aan een haar.

Image

foto 3: de hoofdluis op ware grootte: exemplaar op een muntstuk van 10 eurocent.

Wat is de behandeling?
Vroeger bestond de behandeling uit kammen met een luizenkam en  behandelen met lotions of shampoos die insecticiden bevatten. Probleem is dat de luizen steeds meer resistent worden tegen deze middelen.

Tegenwoordig is de beste behandeling met dimethicon-houdende producten. Dimethicon zorgt ervoor dat  de luis stikt. Het is een veilige behandeling en geeft de beste resultaten. Voordeel is dat er geen resistentie tegen optreedt. Het moet op de natte hoofdhuid worden opgebracht en 30 minuten laten inwerken. Daarna zijn alle luizen en neten dood. Deze kunnen daarna worden uitgekamd met een luizenkam.

Na de behandeling met het anti-hoofdluis middel moet ook voorkomen worden dat er weer een herinfectie optreedt.  Het best is alle besmette mensen in de omgeving tegelijk te behandelen. Controleer na de behandeling met enige regelmaat of ze terug komen.

 

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}