Jeuk aan de anus komt vaak voor. Iedereen heeft er wel eens kortdurend last van en dat is dus normaal. Als de klachten echter langdurig aanblijven, de hele dag door, dan spreekt men van pruritus ani.
Wat is de oorzaak van pruritus ani?
Er is niet 1 oorzaak. In de meeste gevallen is er sprake van irritatie van het slijmvlies van de anus of de huid rondom de anus door resten ontlasting, zweten, of slijm. Mensen met een sterk geplooide anus of anusflapjes (marisken) of aambeien hebben daar eerder last van. Ook kan contactallergie voor bijvoorbeeld vochtige toiletdoekjes de oorzaak van jeuk aan de anus zijn.
Erg gekruid eten kan ook jeuk aan de anus geven.Ook infecties kunnen jeuk aan de anus veroorzaken. Bekend zijn worminfecties natuurlijk, vooral bij kinderen. Minder bekend is dat pruritus ani ook veroorzaakt kan worden door een overgroei van streptococcen bacterien. Die horen daar normaal niet en het slijmvlies van de anus raakt er door geïrriteerd, waardoor het vurig rood wordt en gaat jeuken. Genitale wratten en herpes aan de anus kunnen ook jeuk geven.
Tot slot kunnen enkele huidziektes ook rondom de anus voorkomen en jeuk veroorzaken, zoals psoriasis en seborroisch eczeem.
Wat is de behandeling?
Eerst zal gekeken worden wat de jeuk veroorzaakt, en daar wordt dan gericht op behandeld. Soms moet hiervoor een proctologisch onderzoek worden verricht, waarbij een proctoscoop in de anus wordt gebracht, waardoor het slijmvlies van de anus en het laatste stuk van de darm kan worden bekeken.
Bij irritatie kan kortdurend behandeld worden met een milde corticosteroidcreme. Bij een sterk geplooide anus, kan na ontlasting het gebied rond de anus een washandje met lauw water en zonder zeep worden gereinigd. Bij wc-papier blijven er toch makkelijk resten ontlasting zitten. Eventueel na reiniging een beetje vaseline aanbrengen om de huid rond de anus te beschermen. Overdreven poetsen heeft overigens een averechts effect.T
Tot slot: jeuk is erg psychisch beïnvloedbaar. Als iemand tegenover je begint te krabben over zijn hele lichaam of een verhaal vertelt over jeukende beestjes dan krijg je zelf ook al jeuk. Als je constant met de jeuk bezig bent, lijkt het vaak alsof de jeuk alleen maar steeds erger wordt. Krabben maakt het ook alleen maar erger. Beter is het dan om de jeuk zo veel mogelijk te proberen te negeren.
Reacties mogelijk gemaakt door CComment