Morphea

Er is meestal sprake van 1 of enkele roodbruine tot vaalbruine scherp begrensde vlekken. Soms is er een wat glanzend aspect. De huid kan stug en verdikt aanvoelen. Voorkeursplaatsen zijn romp, benen. In het gelaat komt een speciale vorm voor, streepvormig lopend over het voorhoofd (sclerodermie en coup de sabre).

 

Wat is morphea?
Morphea (syn.: lokale sclerodermie) is een pleksgewijze  chronische ontsteking van de lederhuid waarbij het elastisch bindweefsel van de huid wordt aangetast. De huid wordt daardoor stugger  en kleurt daarbij meestal bruin, soms met witte glans. Dit laatste tgv  littekenvorming.
 
Meestal zijn  er 1 of enkele roodbruine tot vaalbruine scherp begrensde vlekken. Meestal zitten de plekken op romp of benen.
In het gelaat komt een speciale vorm voor, streepvormig lopend over het voorhoofd (sclerodermie en coup de sabre). Bij deze laatste vorm van sclerodermie kan ook het onderhuidse vetweefsel worden aangestast, waardoor het vetweefsel verdwijnt en er een deuk in de plek kan ontstaan. Soms kan zelfs het bot onder de plek aangetast worden.

Image 
morfea 'en coup de sabre'

Meer foto's, klik hier

Wat is de oorzaak?
De oorzaak is niet bekend. Bij morphea wordt het bindweefsel van de lederhuid aangetast waardoor de huid op die plaatsen zijn  elasticiteti verliest en stug wordt en verhardt en soms donker verkleurd. 
 

Hoe wordt het behandeld?
De oorzaak is niet bekend en de bestaande behandelingen kunnen de klachten wel verlichten of verminderen, maar niet volledig genezen.

Meestal wordt gestart met sterke corticosteroïdhoudende crèmes. Hierbij wordt de huid vaak wel weer sopel, de bruine verkeuring blijft vaak achter. Ook kan lichttherapie worden gegeven, bij voorkeur met PUVA (Psoraleenpillen + Ultraviolet A licht-therapie) . UVA dringt dieper in de huid door dan UVB lichttherapie.
Bij zeer uitgebreide plekken is behandeling met methotrexaat (tableten of injecties) een optie.
Bij chronische uitgebluste plekken is er alleen restverkleuring en is verdere therapie niet zinvol.

 

Wat is de prognose?
Veel mensen met lokale sclerodermie zijn bang dat deze overgaat in een systemische sclerodermie. Dat is echter een heel andere, veel ernstiger ziekte. Morphea gaat dus niet over in systemische sclerodermie.
Morphea
blijft meestal beperkt tot één of enkele plekken. In zeldzame gevallen  zijn er grotere delen van de huid aangedaan.
Na behandeling blijft er alleen nog een bruine restverkleuring van de huid over.

 

Uit Wikipedia: {getdefinition word=sclerodermie}