Pearly Penile Papules

Op de rand van de eikel op de overgang tussen eikel en penisschacht zijn tientallen tot honderden kleine huidkleurige tot parelmoerkleurige, glanzende kleine papeltjes zichtbaar. Deze papeltjes kunnen langs de gehele onderrand van de eikel voorkomen en zo dus een hele krans vormen. Ze zijn onschuldig, geven geen klachten. Behandeling is niet nodig. Wordt het echter als erg hinderlijk ervaren, dan kan eventueel met CO2 laser behandeld worden, zonder nalaten van littekens.

 

Wat zijn Pearly penile papules (PPP)?
PPP (syn.: papillae corona glandis) zijn goedaardige kleine huidkleurige bultjes precies op de rand van de eikel. Pearly penile papules worden als een variant van het normale gezien is het is dus geen afwijking of ziekte. Ze zijn volkomen onschuldig en geven normaal geen klachten.

Hoe ziet het eruit?
Precies op de rand van de eikel op de overgang tussen eikel en penisschacht zijn tientallen tot honderden kleine huidkleurige tot parelmoerkleurige, glanzende kleine papeltjes zichtbaar. Deze papeltjes kunnen langs de gehele onderrand van de eikel voorkomen en zo dus een hele krans vormen. Ze zijn allemaal ongeveer even groot, en zien er dus anders uit als genitale wratjes, die verschillend van grootte kunnen zijn. PPP zijn goedaardig, niet besmettelijk.

Image

Meer foto's, klik hier

Wat is de behandeling?
Omdat ze onschuldig zijn hoeft er niet te worden behandeld. Steeds meer mannen vinden de bultjes toch vervelend en voelen zich er niet gelukkig mee. 
Door middel CO2-lasertherapie zijn PPP goed te verwijderen. Het is een kleine ingreep die tegenwoordig zelfs  zonder lokale verdoving kan worden verricht. Alleen voorbehandeling met een verdovende creme geeft al voldoende verdoving voor de behandeling. Na de behandeling is er een oppervlakkige wond op het behandelde gebied, die in ongeveer 3 weken restloos geneest.
Na behandeling met CO2, waarbij de hele eikelrand wordt behandeld, komen ze niet meer terug.

Foto's voor en 6 weken na behandeling CO2-laser:

Image Image

 

 

 

 

 

 

(Foto's met toestemming Huid- en Laserkliniek Dermateam, Bergen op Zoom)

 

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

 {mosmodule module=Huidlaser intext banner}