Prurigo nodularis

Image

Meer foto's, klik hier

Wat is prurigo nodularis?
Prurigo nodularis is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door hevig jeukende bulten op de armen en de benen. Deze aandoening komt meestal op volwassen leeftijd voor en kan zeer langdurig blijven bestaan.

Hoe ontstaat prurigo nodularis?
De oorzaak van prurigo nodularis is onbekend. Vaak gaat het samen met een atopische aanleg. Bij prurigo nodularis lijken psychische factoren (vooral stress) nogal eens een rol te spelen. Het is niet goed bekend of psychische factoren de oorzaak of juist een gevolg zijn van de kwaal. Soms kan de aandoening beginnen na insectensteken.

Wat zijn de verschijnselen?
Op de armen en de benen bevinden zich grijsbruine bulten met een ruw oppervlak. Als de bulten net opkomen zijn ze vaak rood van kleur. Zelden komen deze huidafwijkingen ook voor op de romp. Als gevolg van de jeuk zijn de bulten vaak opengekrabd. De vrijwel continu aanwezige jeuk is zeer hevig en wordt vaak als ondraaglijk omschreven.
De nachtrust kan hierdoor ernstig worden verstoord.
Prurigo nodularis is zeer hardnekkig en kan vele jaren blijven bestaan, waarbij steeds nieuwe bulten ontstaan. Langer bestaande bulten kunnen soms vanzelf verdwijnen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld op grond van de kenmerkende huidverschijnselen. Soms kan het nodig zijn onder plaatselijke verdoving een stukje huid te verwijderen (biopsie) voor microscopisch onderzoek

Wat is de behandeling?
Meestal zal in eerste instantie een corticosteroïd bevattende crème of zalf worden voorgeschreven, maar het resultaat van deze behandeling is vaak teleurstellend. Hetzelfde geldt voor de behandeling met antihistaminica in tabletvorm. Het inspuiten van de bulten met een corticosteroïdoplossing kan een gunstig effect opleveren. Deze behandeling zal meerdere keren moeten worden herhaald. Als het aantal huidafwijkingen niet te groot is kunnen deze worden behandeld met een corticosteroïd crème en vervolgens worden afgeplakt met een dunne hydrocolloïd pleister.
Lichttherapie (PUVA of UVB) is vaak effectief voor het onderdrukken van de jeuk.
Soms worden medicijnen voorgeschreven die gepaard kunnen gaan met mogelijk ernstige bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld thalidomide, ciclosporine of azathioprine.
Het gebruik van antidepressiva en tranquillizers kan in bepaalde gevallen uitkomst bieden.

Wat zijn de vooruitzichten?
De aandoening is zeer hardnekkig en kan vele jaren doorgaan. De jeukklachten verstoren het normale functioneren, vooral als de nachtrust hieronder lijdt. De klachten duren echter niet levenslang en op een gegeven moment zal verbetering optreden.

Wat kunt u zelf nog doen?
Het advies niet te krabben is makkelijker gegeven dan nageleefd. Toch is het aan te bevelen de nagels kort te houden en het krabben zoveel mogelijk te vermijden.
Het krabben maakt namelijk zowel de huidafwijkingen als de jeuk alleen maar erger.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                           Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpgDeze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2005  Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

   

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Prurigo nodularis
geschreven door Jasmijn , 19-07-2010

Mijn naam is Jasmijn, ik ben 18 jaar..
Nadat ik in 5 jaar bij tientalle dermatologen en specialisten ben geweest heb ik uiteingelijk deze diagnose gekregen. Dit is zeer goed te zien op mijn handen, armen, voeten en benen.. ik heb er heel veel jeuk van. ik gebruik verschillende zalven en pillen maar helaas heb ik tot nu toe nog geen geneesmiddel gevonden dat echt helpt. Wel heb ik dermovate zalf, dit is echt een top middel, helpt voor het minder worden van je plekken, waardoor je dus ook minder jeuk hoort te krijgen, maar deze hormoonzalf smeer ik al 4 jaar en mijn huid reageert er steeds minder op.


prurigo nodularis
geschreven door J.M. Donkers , 28-12-2009

Deze aandoening alleen op het achterhoofd op 4 a 5 plaatsen.
Dit is gekonstateerd door een dermatoloog.
Vraag of door middel van creme of zalf de harde plek waar ik aan krab wat kan vezachten.
Aandoening al ongeveer 30 jaar