Schalp

Wat is Schalp (syn.: pityriasis aminatacea, tinea aminatacea)?
Het is te beschouwen als een versterkte vorm van hoofdroos. Bij hoofdroos klitten de huidschilfers samen tot grotere schilfers. Die laten nog wel los en zijn dan te vinden als roos op de schouders, vooral bij donkere kleding. Bij tinea amiantacea klitten de huidschilfers nog verder samen en laten niet meer los, waardoor er grote plakkaten van witte schilferplekken op de hoofdhuid ontstaan.
Schalp is de nederlandse naam. Tinea amiantacea is trouwens geen correcte benaming. Tinea betekent schimmel en de naam suggereert dus dat er sprake is van een schimmelinfectie, maar dat is het niet.

Image

Wat is de behandeling?
Vroeger bestond de behandeling uit het verweken van de schilfers met vette zalven met daarin salicylzuur. De korsten konden dan, als ze week geworden waren, voorzichtig worden verwijderd met een kam. Eigenlijk vergelijkbaar met de behandeling van 'berg' bij baby's.
Tegenwoordig kan gelukkig eenvoudiger worden behandeld met Xamiol gel. Deze gel (die normaal eigenlijk tegen psoriasis van het hoofd wordt gebruikt) bevat liposomen met Vitamine D, en ook een corticoid. Door de liposomen dringt de gel gemakkleijk door de schilferlaag heen, en vaak al binnen 1-2 weken wordt een opmerkelijk goed resultaat bereikt. Aanvullend wordt nog enkele maanden behandeld met een shampoo met teer of met ketoconazol (of beiden)  om het proces niet opnieuw te laten beginnen. De shampoos werken preventief.

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Schalp
geschreven door Ik , 08-10-2012

Ik heb het volgens mij ook, nu heb ik zojuist de plekken met babyolie ingewreven en erna met een borstel mijn haren alle richtingen opgekamd.
Een hele boel is al weg, wel heb ik nu kleine wondjes op mn hoofd, dus even aankijken hoe dit geneest anders toch maar even terug naar de huisarts


schalp
geschreven door Marja Wetering , 10-11-2010

Ik heb schalp op mijn hoofd. Kunt u mij zeggen wat ik daar precies voor moet halen en hoe dat heet? Of moet dat via de huisarts?


Kaal
geschreven door hennie , 09-10-2008

Kan je kaal worden van schalp?