Het is te beschouwen als een versterkte vorm van hoofdroos. Bij hoofdroos klitten de huidschilfers samen tot grotere schilfers. Die laten nog wel los en zijn dan te vinden als roos op de schouders, vooral bij donkere kleding. Bij tinea amiantacea klitten de huidschilfers nog verder samen en laten niet meer los, waardoor er grote plakkaten van witte schilferplekken op de hoofdhuid ontstaan.
Schalp is de nederlandse naam. Tinea amiantacea is trouwens geen correcte benaming. Tinea betekent schimmel en de naam suggereert dus dat er sprake is van een schimmelinfectie, maar dat is het niet.
Wat is de behandeling?
Vroeger bestond de behandeling uit het verweken van de schilfers met vette zalven met daarin salicylzuur. De korsten konden dan, als ze week geworden waren, voorzichtig worden verwijderd met een kam. Eigenlijk vergelijkbaar met de behandeling van 'berg' bij baby's.
Tegenwoordig kan gelukkig eenvoudiger worden behandeld met Xamiol gel. Deze gel (die normaal eigenlijk tegen psoriasis van het hoofd wordt gebruikt) bevat liposomen met Vitamine D, en ook een corticoid. Door de liposomen dringt de gel gemakkleijk door de schilferlaag heen, en vaak al binnen 1-2 weken wordt een opmerkelijk goed resultaat bereikt. Aanvullend wordt nog enkele maanden behandeld met een shampoo met teer of met ketoconazol (of beiden) om het proces niet opnieuw te laten beginnen. De shampoos werken preventief.
{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}
Reacties mogelijk gemaakt door CComment