Schimmelinfectie van de huid (ringworm, mycose, tinea)

Bij schimmel is er vaak maar 1 aangedane scherp begrensde plek, die langzaam groter wordt. Kan tot wel 10 cm doorsnee of meer doorgroeien. Aan de handpalm kan er een witte fijne schilfering zijn die de huidlijnen sterk witkleurt. De huid is wat verdikt en schilfert, vooral aan de rand van de plek. Aan de rand is de huid ook vaak wat roder. In een later stadium kunnen er puistjes met puskopjes ontstaan in de plek.

Wat is huidschimmel? 
Huidschimmel (syn.:  ringworm, mycose, tinea) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten), die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Hierdoor ontstaan ronde rode schilferende huidafwijkingen die in het midden vanzelf weer genezen, waardoor de ringvormige structuur ontstaat. Huidschimmel kan overal voorkomen, maar wordt het meest gezien  aan romp, billen,  liezen en voeten. Ook kunnen de nagels van de tenen zijn aangedaan.
De populaire benaming van de aandoening is ringworm. Dit suggereert ten onrechte dat het veroorzaakt wordt door een worm.
Huidschimmel komt veel voor; zeker 10% van de bevolking heeft er last van. Het komt vooral bij volwassenen voor. 
Huidschimmel komt het meest voor aan de voeten (tinea pedis).

Video over Ringworm (schimmelinfectie) (Youtube; USA)

Hoe ontstaat huidschimmel?
De schimmels groeien in de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag. Schimmels planten zich voort door middel van sporen, die onder voor hen gunstige omstandigheden weer kunnen uitgroeien tot schimmels. De schimmels die ringworm veroorzaken worden dermatofyten genoemd.
In een vochtige en warme omgeving kunnen sporen gemakkelijk uitgroeien tot schimmels. Daarom komen schimmelinfecties aan de voeten veel voor.  Het is lang niet altijd duidelijk waar iemand de infectie heeft opgelopen. Men moet ervan uitgaan dat sporen van dermatofyten in onze leefomgeving in ruime mate aanwezig zijn, waardoor infectie ook buiten bovengenoemde plaatsen mogelijk is. Omdat men in westerse landen, door verbeterde wasmachines en wasmiddelen, op steeds lagere temperaturen is gaan wassen, kunnen schimmelsporen ook makkelijker in kleding de wasbeurt overleven.

Wat zijn de verschijnselen?
Vier soorten afwijkingen kunnen het gevolg zijn van een schimmelinfectie, die al of niet in combinatie voorkomen.
  • Typische ringworm: Grote ronde lichtrode plekken op de romp, billen liezen, met de meeste roodheid/activiteit aan de rand. In de rand wordt ook de meeste schilfering gezien.
  • Voeten: Wittige schilfering tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes. Vooral de ruimte tussen de vierde en vijfde teen is vaak aangetast. 
  • Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid nattend worden. 
  • Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden. Deze vorm van voetschimmel wordt het mocassin type genoemd, omdat het de vorm heeft van een schoen met dezelfde naam. 
  • Gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels (schimmelnagels).

Bij een heftige, acute schimmelinfectie van de voeten kunnen soms als reactie blaasjes of schilfering aan de handen ontstaan. Aan de handen is dan geen schimmelinfectie aanwezig.

Het is belangrijk om te weten dat de beschreven huidafwijkingen ook kunnen voorkomen zonder dat sprake is van een schimmelinfectie. Roodheid en schilfering  kunnen ook worden veroorzaakt door andere huidaandoeningen.

Image Foto: typische 'ringworm' aan het been

Image Foto: ook in het gezicht kan een schimmelinfectie voorkomen

Foto's ringworm, klik hier

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Om zekerheid te krijgen of er sprake is van schimmel worden schilfers van de huid of stukjes van de nagels afgenomen voor microscopisch onderzoek. Op deze manier kan in een betrekkelijk kort tijdsbestek de aanwezigheid van schimmels worden aangetoond. Een tweede methode van onderzoek is het kweken van huidschilfers of nagels. Het resultaat van een schimmelkweek laat ongeveer 6 weken op zich wachten. Tegenwoordig kan echter ook met DNA analyse (PCR-techniek) al in enkele dagen de schimmel worden aangetoond.

Image Foto: microscopisch beeld van schimmeldraden.

Wat is de behandeling?
In het algemeen wordt een schimmel behandeld met een crème, waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt. Deze crème moet één- of tweemaal per dag worden aangebracht op de huidafwijkingen tot 2 cm over de rand, ruim smeren. Men dient deze behandeling nog twee weken voort te zetten nadat de huidafwijkingen zijn verdwenen.
Daarnaast kan bij voetschimmel een poeder worden voorgeschreven, waarin een anti-schimmelmiddel is verwerkt. Dit poeder kan op de voeten en in de sokken en schoenen worden gestrooid.

Bij ernstige of hardnekkige infecties – en zeker bij schimmelnagels – is inwendige behandeling nodig met tabletten of capsules. De geneesmiddelen die hiervoor worden gebruikt zijn terbinafine en itraconazol. Bij een schimmel duurt de behandeling ongeveer een maand en bij schimmelnagels aan de voeten 3 à 4 maanden. Het lukt echter niet altijd om een schimmelinfectie aan de teennagels te laten genezen.
De behandeling met terbinafine en itraconazol wordt meestal goed verdragen en veroorzaakt weinig bijwerkingen. Als zich in het verleden leverproblemen hebben voorgedaan, is het verstandig de leverenzymen in het bloed te laten controleren.

Wat kunt u zelf nog doen?
Schimmel in de liezen ontstaan vaak door schuren van kleding en zweten. Overgewicht speelt daarbij een rol.
Om voetschimmel tegen te gaan:
  • Na het baden moeten de voeten goed worden afgedroogd, vooral tussen de tenen. 
  • Sokken dienen goed vocht-opnemend te zijn; katoenen sokken hebben de voorkeur; synthetische materialen sluiten af en bevorderen transpiratie. Sokken dienen regelmatig te worden gewassen, maar hoeven niet te worden uitgekookt. 
  • Bij transpirerende voeten kan men een drogende poeder gebruiken. 
  • Leren schoenen, die goed ventileren, zijn te verkiezen boven schoenen van synthetische materialen, waarin de voeten meer transpireren. 
  • Schoenen moeten dagelijks worden gewisseld zodat ze goed kunnen drogen. 
  • Open schoenen zijn uiteraard ideaal, maar in ons klimaat niet altijd te dragen. 
  • Op blote voeten lopen is goed voor de genezing, maar in openbare badruimten is het aan te bevelen badslippers te dragen. 
  • Geen houten en kurken vlonders in douches en wasruimten gebruiken, omdat zich in de naden schimmelsporen kunnen nestelen.
Wat zijn de vooruitzichten?
Huidschimmel is goed te behandelen, maar de kans bestaat dat de infectie naderhand weer terugkomt. De kans dat dit gebeurt is voor iedereen verschillend.
Het lijkt zo te zijn dat de ene persoon bevattelijker is voor schimmelinfecties dan de andere. Dit blijkt uit het feit dat onder dezelfde omstandigheden niet iedereen voetschimmel oploopt.

Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995

Deze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 1990 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 2-9-2007

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Huidschimmel (Microsporum Canis)
geschreven door Jacqueline , 29-08-2017

Beste lezers,

Meer dan 2 jaar is niet gevonden waar ik last van had. Zelf heb ik uiteindelijk aan de dierenarts gevraagd of mijn kat geen schimmel / gisten zou kunnen hebben. (het lange verhaal eraan voorafgaand zal ik jullie besparen). Conclusie: Microsporum Canis en dat zou ik hebben opgelopen van mijn kat. Kat onder behandeling geweest (inmiddels overleden, overigens niet te wijten aan deze schimmel) en zelf heb ik Itraconazol gekregen. Ben nu aan de 2e kuur van 4 weken bezig en smeer in de tussentijd Ketoconazol. Tijdens de eerste kuur was er verbetering merkbaar en zichtbaar, maar nu bij de 2e kuur wordt het alleen maar erger. Geen idee waardoor dit komt.

Heeft iemand een goed advies hoe ik hier nu eindelijk vanaf kan komen? De symptomen zijn ook anders dan van ringworm (ziet er anders uit; geen jeuk), maar veel gekriebel op mijn huid en 's nachts kan ik niet slapen omdat ik het "hoor" bij en in mijn oren.

A.u.b. geen reacties dat ik het me inbeeld, want die "diagnose" is reeds eerder gesteld en bleek dus grote onzin, hetgeen ikzelf natuurlijk allang wist.

Dit is echt een nachtmerrie die alleen maar erger lijkt te worden.


Graag uw hulp.
schimmelinfectie

geschreven door Johanna , 04-07-2011
Vanmorgen sprak ik een vriendin, die had er drie jaar meegelopen, het was al erg uitgebreid.
Zij was ook allergisch voor gist, zoals afbakbroodjes, zuurkool en brie.
Een behandeling met een kuur van tabletten heeft haar goed geholpen, zij moest nog wel naderhand veertien dagen wachten op het resutaat! Nu kan ik pas met een paar dagen bij de dokter terecht, zelf heb ik gemerkt dat Soducreme
gemengd met Nestosyl mij er door sleept!


Zeer tevreden
geschreven door John , 27-03-2011

Ik had vijf jaar last van ringworm zonder dat ik wist wat het precies was. Ik had de verschijnselen over mijn hele lichaam, armen, knieen, rug, nek en gezicht. Via internet kwam ik op ringworm. Van mijn huisarts kreeg ik Terbinafine 250mg. Een pil per dag. De eerste week zag ik meteen al resultaat. Eindelijk, na vele zalven e.d. Nu moet ik het nog enkele weken doorslikken om van de witte nagels af te komen en de schimmel geheel uit het lichaam te krijgen. Ieder succes!


ringworm bij baby
geschreven door Radio-C , 15-02-2011

Hallo,

mijn zoontje van 9 maanden heeft ringworm (volgens arts bij consultatiebureau). Het zijn de typische ronde rode vlekken met een verhoogde en verdikte rode rand. Nu heeft hij er al een paar maanden last van (eerst werd gezegd dat het eczeem was, dus ik hield het vet), maar het breidde zich steeds verder uit en zit nu op beide benen op de heup, op de knie en in de knieholtes, op zijn armen en een paar plekjes op zijn borst.
Nu smeer ik sinds een week Daktarin, maar de plekken worden roder dan ze waren en voor het eerst zijn zijn knieholtes ook kapot, terwijl dit niet eerder is gebeurd.
Klopt dit met de behandeling, dat de plekken eerst roder worden of is dit geen goed teken?


ringworm
geschreven door saar , 07-12-2010

Dit is nu alweer de 4 e keer dat ik medicijnen heb gekregen voor me ringworm.niets helpt.de creme medicijnen niets.de plekken worden alleen maar groter


witten vlekken
geschreven door Sophia , 30-08-2010

4 week geleden ben ik naar de dokter gegaan omdat ik witte vlekken op mijn gezicht kreeg, mijn vader wist gelijk wat het was, omdat hij het zelf ook meegemaakt heeft. de dokter zei dat ik een schimmel op mijn gezicht heb. dus ik kreeg er creme voor. iets met de 'm' . ik moest het 2week gebruiken als het dan niet werkt nog een keer 2 week. maar het werd als maar erger. in die periode was ik ook in frankrijk dus gebruikte ik zonnebrand. ik las net dat zonnebrand een oorzaak is dat het word versterkt dus dat is een optie.. sinds het erger werd gebruikte ik het niet meer. en ik ben bang dat het erger word.. gelukkig ga ik woensdag weer naar de dokter.. echt waar sinds ik het lees over wat de oorzaken kunnen zijn kan ik bijna gaan huilen.


schimmel on het gezicht.
geschreven door cleo , 07-06-2010

Ik heb sinds een paar jaar last van steeds terug kerende schimmel in mijn gelaat.
Door de huisarts ben ik vaak doorverwezen naar de dermatelooog, van hen krijg ik wel middellen die voor korte tijd probaat waren, maar na enkele weken komt de schimmel terug.
Deze middelen moet ik constant gebruiken, waardoor de huid van mijn gezicht ,door het gebruik van deze sterke middelen heel dun geworden is en heel erg grof aan voelt.
Kan iemand mij aub een tip geven wat te doen, want ik raak door deze situatie erg depresief.


schimmelplekken onder buste ,oksels en liezen
geschreven door Dina Ausema , 23-04-2010

Niet altijd maar toch nu en dan een schimmelplek op genoemde plaatsen.Ik maak dat dan schoon en smeer er nestosyl op,een tube die je bij de drogist kan halen.
Na 1 hoogstens 2 dagen zijn plekken verdwenen.Fantastisch.Dus aan te bevelen


hele lijf zit onder, is dit dan ook ringworm
geschreven door Mariët van Dun , 17-04-2010

Mijn man heeft sinds een maand (ongeveer, kan ook langer zijn) allemaal van dit soort plekken maar het breidt zich alleen maar uit het zit nu echt over zijn hele lijf, rug, buik, schaamstreek, benen en armen. Huisarts heeft nu andere zalf gegeven en pillen maar we zijn er niet gerust op. man voelt zich doodongelukkig met deze toename. Er is ook haast niet tegenop te smeren, hij zou er een bad in moeten nemen.
Kan het dan ook wat anders zijn dan ringworm?


verrast door schimmel
geschreven door Benny , 19-09-2009

Ik dacht dat je er immuun voor kon raken maar na een jaar of 25 zie ik een mooi ringetje op m'n borst die me erg doet denken aan een hele collectie op m'n onderarm (25 jaar geleden dus). Ik had het destijds van koeien (het komt nog steeds voor op veebedrijven) maar nu zou het ook een restant kunnen zijn: na ruim een half jaar chemotherapie - om andere reden - is m'n afweer minimaal - - ik ben geen deskundige maar misschien hebben een stel schimmelsporen daarop liggen wachten ?
Voor de zekerheid ga ik wel naar de huisarts maar volgens mij krijg ik een zinkzalf voorgeschreven die me destijds binnen een week van het probleem afhielp.


Droge huid en voetschimmel
geschreven door Tom , 14-09-2009

Mijn vrouw en ik hadden beide last van voetschimmel en kwamen daar maar niet vanaf. Via mij pedicure kwam ik aan de huidmilk 10% Ureumline samen met een flesje Intensive Cure. Na 6 maanden elke dag "samen" de voetverzorgen werden de klachten als roodheid en schilfering minder. Nu hoeven we nog maar 3x per week onze huid in te smeren en de nagels knappen met die contactgel heel goed op. Dta is dus een aanraden. diamcneh Ureumline. Huidmilk zonder vet.


schimmelinfectie, eczeem en voedselallergie
geschreven door miranda vromans , 04-08-2009

Hallo,

Sinds een paar jaar had ik last gekregen van zwemmerseczeem.
Het spreidde zich steeds verder uit, ondanks allerlei zalfjes .
Nu heb ik sinds een paar maanden ook heel mijn voeten en enkels vol staan met
rode plekken schilfers en het jeukt zo erg dat ik het iedere keer kapot krap.
Ik heb de hoogste dosis zalfjes en crèmes gehad ,maar dit mocht niet baten.
Nu eindelijk wordt ik doorgestuurd naar een dermatoloog.
Ondertussen heb ik ook eczeem erbij gekregen en een voedselallergie.
Ik snap niet dat een huisarts er zo lang mee wacht om mij door te sturen naar een
dermatoloog.


simpele oplossing voor ringworm
geschreven door A , 19-12-2008

Hallo!
Ik heb zelf vaak ringworm gehad, vanaf dat ik klein was en het komt vaak terug bij verminderde weerstand. Ik heb het altijd op mijn polsen. Vaak cremes gekregen van de huisarts waarvan het vaak alleen maar erger werd en vooral geirriteerder.
Nu kreeg ik een tip van iemand. Ik moest de plekken zachtjes schoonmaken met een wattenstaafje gedoopt in wat chloor verdund met water (gewoon dikke bleek dus!!).
Ik dacht baat het niet dan schaadt het niet. Ongelooflijk maar waar, na 4 dagen te hebben schoongemaakt (2 keer per dag) begon het weg te trekken. Het was een grote plek maar het is nu bijna niet meer te zien en ik ben nu 10 dagen verder.
De chloor prikt een beetje, maar niet erg. Droogheid of irritatie kan je makkelijk behandelen met vette zalf, bijv. uierzalf. Ik vond trouwens dat mijn huid niet heel erg geirriteerd raakte en het was nog wel op mijn polsen waar de huis superdun is en gevoelig.
Wel oppassen met je kleren maar het is wel echt het proberen waard.


Schimmel in mondhoeken
geschreven door Jill , 23-11-2008

Bent u naar de dokter geweest?
Want ik heb het ook gehad en de dokter gaf mij ook een zalfje mee wat niet hielp
maar ik ben er achter gekomen dat ik het heb gekregen door mijn gebruik van purol.
ik weet niet of u dat kent , maar dat is een soort labello alleen een andermerk, misschien gebruikt ze dat? En anders kan het ook komen door andere lippenbalsems


schimmelinfectie mondhoeken
geschreven door m spoolder , 07-10-2008

Mijn dochter komt niet van de schimmelinfectie af ze heeft het in de mondhoeken.
Ik heb al veel zalfjes geprobeert maar het komt steeds weer terug. Heeft iemand misschien de oplossing, want het doet allemaal wel heel zeer vooral als het weer knapt.