Sclerodermie (gelokaliseerd)

 

Wat is morphea?
Morphea (syn.: lokale sclerodermie) is een pleksgewijze  chronische ontsteking van de lederhuid waarbij het elastisch bindweefsel van de huid wordt aangetast. De huid wordt daardoor stugger  en kleurt daarbij meestal bruin, soms met witte glans. Dit laatste tgv  littekenvorming.
 
Meestal zijn  er 1 of enkele roodbruine tot vaalbruine scherp begrensde vlekken. Meestal zitten de plekken op romp of benen.
In het gelaat komt een speciale vorm voor, streepvormig lopend over het voorhoofd (sclerodermie en coup de sabre). Bij deze laatste vorm van sclerodermie kan ook het onderhuidse vetweefsel worden aangestast, waardoor het vetweefsel verdwijnt en er een deuk in de plek kan ontstaan. Soms kan zelfs het bot onder de plek aangetast worden.

Image 
morfea 'en coup de sabre'

Meer foto's, klik hier
 

Wat is de oorzaak?
De oorzaak is niet bekend. Bij morphea wordt het bindweefsel van de lederhuid aangetast waardoor de huid op die plaatsen zijn  elasticiteti verliest en stug wordt en verhardt en soms donker verkleurd. 
 

Hoe wordt het behandeld?
De oorzaak is niet bekend en de bestaande behandelingen kunnen de klachten wel verlichten of verminderen, maar niet volledig genezen.

Meestal wordt gestart met sterke corticosteroïdhoudende crèmes. Hierbij wordt de huid vaak wel weer sopel, de bruine verkeuring blijft vaak achter. Ook kan lichttherapie worden gegeven, bij voorkeur met PUVA (Psoraleenpillen + Ultraviolet A licht-therapie) . UVA dringt dieper in de huid door dan UVB lichttherapie.
Bij zeer uitgebreide plekken is behandeling met methotrexaat (tableten of injecties) een optie.
Bij chronische uitgebluste plekken is er alleen restverkleuring en is verdere therapie niet zinvol.

 

Wat is de prognose?
Veel mensen met lokale sclerodermie zijn bang dat deze overgaat in een systemische sclerodermie. Dat is echter een heel andere, veel ernstiger ziekte. Morphea gaat dus niet over in systemische sclerodermie.
Morphea
blijft meestal beperkt tot één of enkele plekken. In zeldzame gevallen  zijn er grotere delen van de huid aangedaan.
Na behandeling blijft er alleen nog een bruine restverkleuring van de huid over.

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

Uit Wikipedia: {getdefinition word=sclerodermie}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Morfea en endermologie
geschreven door Gerda , 09-08-2010

Ik heb ook reeds 2 jaar morfea. Gelukkig (en ook niet) enkel vlekken aan mijn buik en aan de binnenkant van mijn armen. Helpt de endermologie echt de vlekken te verminderen aub? Kan je foto's doorsturen op mij mailadres aub? andregerda@telenet.be


lokale sclerodermie
geschreven door Martine Dekker , 06-08-2010

Hoi Marijke,
Ook ik heb al vanaf mijn 11 jaar lokale sclerodermie. Het heeft enige tijd geduurd voordat de definitieve diagnose is vastgesteld. Daarna heb ik heel wat jaren bij het Radboud ziekenhuis gelopen en heb heel wat zalfjes en medicijnen geprobeerd, maar niets heeft geholpen. Tijdens de zwangerschappen van mijn kinderen (ik heb er 4) had ik het idee dat de sclerodermie weer veel actiever werd, maar ik heb niet de moed gehad om weer naar het Radboud te gaan en weer steeds hoop te krijgen voor niets.
Mijn romp en mijn bovenbenen en bovenarmen zitten inmiddels onder de donkere vlekken. Ik stoor me er nog elke dag aan. Nu las ik dat jij al enige tijd een endermologie behandeling ondergaat, wat doet dit met je huid. Worden daar de vlekken lichter van? Mijn huid voelt momenteel zacht alleen ben ik helemaal gevlekt.
Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen en waar onderga jij die behandelingen?
Heeft iemand ander misschien ervaringen met het verbleken of op een andere manier het lichter maken van de vlekken op de huid.


lokale sclerodermie
geschreven door Marijke van den Biggelaar , 02-08-2010

Ongeveer 15 jaar geleden is bij mij lokale sclerodermie vastgesteld. Langzaam maar zeker heeft het zich verspreid over mijn voor en achterlichaam, mijn armen aan de voor(binnen)zijde, in mijn liezen en lichtelijk op mijn achterbovenbenen en knieholtes. Ik ben ongeveer 10 jaar in behandeling geweest in Nijmegen in het Radboud ziekenhuis. Ik heb allerlei lichttherapien gevolgd. Daarnaast heb ik een paar jaar meotrexaat gebruikt, eerst in pilvorm, later met injecties. Na 2 jaar ben ik daarmee gestopt omdat het weinig effect had. Toen ben ik zelf op onderzoek uitgegaan, heb allerlei alternatieve genzers gehad, maar helaas zonder resultaat. Sinds drie jaar krijg ik 2 wekelijks een endermologie behandeling en dat heeft een heel goed resultaat. Uiteraard gaan de lichte vlekken door het littekenweefsel niet weg, maar de ongelijke huid is een stuk minder. Graag zou ik nog een oplossing hebben voor de lichtere vlekken. Ik kan digitale foto toesturen van hoe mijn huid er nu uitziet!