Tinea capitis

Een schimmelinfectie op de hoofdhuid geeft meestal slechts 1 plek, soms kunnen er meer plekken ontstaan. De kale plek is bedekt met een forse schilfering, vaak wit van kleur. Door de schilfering zijn  de haren afgebroken. Er is in het begin geen roodheid, later kan de plek gaan ontsteken en kan er pus en/of korstvorming ontstaan.  Indien niet tijdig of verkeerd behandeld kan dit tot een blijvende kale plek leiden.

Wat is tinea capitis?
Schimmel-infecties kunnen voorkomen op alle huiddelen. Indien er sprake is van een schimmelinfectie op de hoofheid wordt dat tinea capitis genoemd.
Bij tinea capitis wordt meestal 1, soms enkele, plekken op het hoofd gezien, bedekt met een forse witgrijze schilfering. De schilfers zijn fijn, niet grof, zoals bij pityriasis amiantacea. Soms is de schilferlaag erg dik en gaan er ook bacterien ingroeien, dan kunnen er puistjes zichtbaar zijn of pus ontstaan. Door de schilfers breken de haren af. Indien de schimmelinfectie lang voortduurt kunnen de haarzakjes aangetast worden en kan er, ook na behandeling, een blijvende kale plek ontstaan. Het is dus zaak tijdig te behandelen. 

Image foto: infectie van de hoofdhuid met Microsporum audouinii.

Hoe wordt het veroorzaakt?
Er zijn verschillende soorten schimmelsoorten die klachten op het behaarde hoofd kunnen veroorzaken. De schimmel kan eenvoudig aangetoond worden door enkele schilfers of haren onder de microscoop (middels een KOH-preparaat) te onderzoeken.  Eventueel kan het materiaal worden ingestuurd voor kweek naar een microbiologisch laboratorium. Tegenwoordig zijn ook moderne en snelle laboratorium testen mogelijk (PCR-onderzoek).
Tinea capitis wordt vooral gezien bij kinderen. Vaak zijn kinderen in contact geweest met dieren (cavia, hond)  die met schimmel ge├»nfecteerd zijn.

Wat is de behandeling?
Ernstige en langdurende schimmelinfecties op het behaarde hoofdkunnen leiden tot blijvende kale plekken. Daarom is een tijdige en goede behandeling van belang. Lokale behandeling met een antischmmelcreme is vaak niet afdoende. Meestal moet langdurig behandeld worden met een pillenkuur tegen schimmels, bijvoorbeeld Terbenafine of Itroconazol.. De schilfers kunnen eventueel verwijderd worden met een verwekende zalf. Na enkele uren in laten werken,  kunnen de schilfers eenvoudig worden uitgekamd.
Let op: Indien er huisdieren zijn moeten deze via de dierenarts gecontroleerd worden op schuimmelinfecties en zo nodig behandeld.