Xanthelasma

Gele verheven scherp begrensde plekken, vaak wat langwerpig op boven- en onderoogleden.

 

Wat is het?
Xanthelasmata z
ijn gelige vlekjes op op de boven- en onderoogleden. Het zijn kleine vetophopingen in de huid ter plaatse. De oorzaak is niet bekend. Het heeft niets te maken met een te hoog cholesterolgehalte in het bloed.

Hoe ziet het eruit?
Gele verheven scherp begrensde plekken, vaak wat langwerpig op boven- en onderoogleden.

Image
foto: xanthelasma op het onderooglid

Hoe wordt het behandeld?
De plekken kunnen operatief onder lokale verdoving worden verwijderd en met hechtigen gesloten. Er ontstaat dan wel een klein littekentje. Als de plekken groot zijn is dat niet aantrekkelijk.  In geval van recidief is een tweede operatie moeilijker.
Een andere mogelijkheid is is lokaal aanstippen met 
trichloor-azijnzuur (TCA) oplossing. Daarbij wordt deze sterk etsende vloeistof op de plekken aangebracht, waardoor het vet wordt opgelost. De behandelde huid wordt dan wit. Er vormt zich dan een korstje dat na enkele dagen eraf valt. De plekken zijn dan nauwelijks meer zichtbaar. Soms is nog een tweede behandeling noodzakelijk. Indien de plekken na verloop van tijd toch weer terugkomen kan eenvoudig opnieuw worden behandeld.
De derde optie is CO2-laserbehandeling, onder lokale verdoving. Na de behandeling is er een kleine oppervakkige wond, die snel geneest. Dit geeft ook erg goede cosmetische resultaten en laat geen litteken na.