Zoon (ziekte van)

Wat is de ziekte van Zoon?
In 1952 beschreef de Nederlandse hoogleraar dermatologie prof. dr. J. Zoon als eerste de aandoening balanitis plasmocellularis, die daarom ook wel de ziekte van Zoon wordt genoemd. Balanitis plasmocellularis (syn.:ziekte van Zoon) is een rode huiduitslag op  glans (eikel) van de penis en vaak overlopend naar de binnenzijde van de voorhuid. De roodheid is vurig en glanzend. Het is niet besmettelijk.
Op de glans penis is een scherp begrensde felrode verkleuring die geen klachten geeft, geen jeuk. De roodheid kan overlopen op de binnenzijde van de voorhuid. Er is geen schilfering. Soms is een biopt nodig om de diagnose met zekrheid te kunne stellen 

Image

Wat is de oorzaak?
De oorzaak is onbekend.
Waarschijnlijk  heeft het te maken met chronische irritatie omdat de voorhuid over de eikel ligt. Door ophopen van zweet en smegma onder de vorohuid kan irritatie aan het kwetsbare slijmvliess optreden die kan leiden tot een chronische ontsteking. Bij besneden mannen komt de afwijking eigenlijk niet voor.

Balanitis plasmocellularis alleen bij mannen van middelbare leeftijd en ouder.

Wat is de behandeling?
De ziekte van Zoon is in het beginstadium goed te behandelen met een combinatiecreme waarin zowel een corticosteroid zit als een antibioticum, bijvoorbeeld 2%fusidinezuur in triamcinolonzalf. Het kan echter soms hardnekkig recideveren. In dat geval is een circumcisie (besnijdenis) te overwegen. Dit leidt vrijwel altijd tot verdwijnen van de klachten.

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

gerotzooi
geschreven door piet uit de broek , 18-10-2013

ik heb dit ook gekregen door onveilige sex te hebben met iemand. ik zie het als mijn straf waarmee ik ga moeten leven. Er kan vanalles werken om symptomen! te bestrijden maar de eigenlijke oplossing is zeker niet unaniem geweten. Klachten zijn er wel genoeg anders... ik zou best proefpersoon willen zijn... de gevolgen zijn wel te dragen al is het een vervelende aandoening. misschien moeten we toch maar eerst iets vinden tegen de knikkebol ziekte..


de ziekte van zoon
geschreven door A.A.van Swieten , 18-11-2009

Ik heb de ziekte van zoon al enige jaren . Ik heb er ook Cutivate voor gekregen maar de reactie is maar matig wat is Uw advies