Colofonium

U bent allergisch voor colofonium. Wat nu?

Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor colofonium. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus van groot belang dat u probeert om dit contact zoveel mogelijk te vermijden.

Wat is colofonium?

Colofonium (in het Engels: colophony,rosin) is een plantaardige stof, die wordt gewonnen uit de hars van naaldbomen van de Pinus bomenfamilie. De chemische samenstelling van colofonium is afhankelijk van de regio waar de bomen vandaan komen en van het verwerkingsproces van de hars.

In welke producten komt colofonium voor?

Colofonium kan in zeer verschillende producten voor zowel huishoudelijk als industrieel gebruik aanwezig zijn. In de oudheid werd de hars gebruikt bij de bouw van houten schepen als afdichtkit en lijm. Colofonium komt ook nu nog voor in lijm en kleefmaterialen zoals pleisters, postzegellijm, isolatieband, schoenlijm, insectenkleefstrips en medische kleefpleisterverbanden.
Het wordt ook gebruikt als antislipmateriaal, onder meer in de sport: op de handgreep van een tennisracket of golfstok, in handschoenen voor baseball en cricket, in de bowlingbalgreep, als antislip op dansschoenen en in de industrie als antislip op drijfriemen in machines.
Colofonium kan tevens voorkomen in bepaalde cosmetica: oogschaduw, eyeliner, mascara, lipstick, haarlak, ontharingscrème, rouge en nagellak. In het huishouden komt het voor in boenwas: vloerwas, meubelwas, afdichtingsschoensmeer en autowas.

Andere mogelijke bronnen van colofonium zijn:
beschermlagen (bijvoorbeeld van labels of van vloeren; linoleum)
dennen/sparren (kerstboom!)
drukinkt
fotopapier (coating)
kartonverpakkingen (bijvoorbeeld van melk)
kauwgum
koelvloeistof
luciferkoppen papier (krant, tijdschrift, fotokopieerpapier)
soldeersel
stopverf, modelleerklei
verven en lakken
vernis
vioolstrijkstokhars
vuurwerk
waterbestendig makende lagen (bijvoorbeeld in kleding)

In welke beroepen speelt allergie voor colofonium een rol?

Colofonium kan in de volgende bedrijfstakken een rol spelen:
- kleefstofverwerkende industrie
- papierindustrie (papier, papiercoatings)
- drukinktindustrie
- metaalindustrie (koelvloeistof)
- boomkwekerij (coniferen, dennen, sparren)
- rubberindustrie (bij de productie van synthetisch rubber, autobanden)
- tandheelkunde (colofonium kan voorkomen in het kitmateriaal, dat bij wortelkanaalbehandeling wordt gebruikt).

Hoe ziet allergisch contacteczeem door colofonium er uit?

In de acute fase van allergisch contacteczeem door colofonium zijn er op de plaats van het contact (bijvoorbeeld een pleister) roodheid, kleine pukkeltjes en eventueel blaasjes te zien. Later gaan de afwijkingen schilferen en in een chronisch stadium ontstaat verdikking van de huid. De huidafwijkingen jeuken. Soms kan door verdamping van de stof via de lucht eczeem in het gezicht ontstaan. Bijvoorbeeld door soldeerseldamp, boenwas en papierstof. In zeldzame gevallen veroorzaakt colofonium galbulten of zelfs astma (vooral bij industriële toepassingen: door soldeerseldamp en in de papierindustrie).

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met colofonium?

Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met colofonium (bijvoorbeeld bij pleisterallergie). Toch komt het regelmatig voor dat eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt wanneer u contact met de stof goed vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijving, of door kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijke aanleg tot eczeem, astma en hooikoorts. Het is altijd zinvol om producten die colofonium bevatten zo goed mogelijk te vermijden, maar dit zal niet altijd tot volledige genezing van uw eczeem leiden.

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?

Het vermijden van elk contact met colofonium zou de oplossing zijn, maar dit lukt helaas niet altijd. Bij handeczeem door krantenpapier kan het lezen van de krant met katoenen verbandhandschoenen aan een oplossing zijn. Er kunnen echter ook verborgen bronnen van colofonium zijn. Bij veel producten wordt namelijk de samenstelling niet aangegeven. Op de verpakking van cosmetica moeten de bestanddelen wel worden vermeld. U kunt dan lezen of er colofonium (colophony, rosin) in aanwezig is.

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?

Omdat colofonium beschouwd kan worden als een aanwijzing voor het bestaan van een parfumallergie, kan het zijn dat u contact met geparfumeerde producten moet vermijden. Mensen met een positieve plakproefreactie op colofonium kunnen tevens reageren op Myroxylon Pereirae (Perubalsem), eugenol en parfums (kruisallergie). Hierover kunt u meer lezen in de informatiefolders over Perubalsem en parfummix; deze kunt u bij uw dermatoloog aanvragen.

Hoe weet ik welke cosmetische producten veilig zijn?

Kijk op de bestanddelenlijst van de verpakking of er colofonium (colophony, rosin) in aanwezig is. Bent u er niet zeker van of een cosmeticum (bijvoorbeeld mascara) colofonium bevat, probeer het product dan uit in de elleboogsholte, tweemaal per dag gedurende maximaal 14 dagen. Is er na 14 dagen geen roodheid of jeuk opgetreden dan is het cosmeticum nagenoeg zeker veilig te gebruiken.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Colofonium vrije schoenen
geschreven door Sofie vanneste , 20-07-2012

Schoenen van het merk
Birckenstock (die met kurk zolen) zijn colofonium vrij,
Ook geen nikkel, cobalt, chroom VI,
Werd me bevestigd door de fabrikant zelf.
Groeten,
Sofie


colofonium
geschreven door jeanet , 27-04-2011

Hallo lotgenoten,
Colofonium is toch wel een hele nare allergie. Het zit in zo veel producten waar je het niet van weet puur omdat het niet vermeld wordt. Ook ik heb deze colofonium allergie met daarnaast een allergie voor nikkel. Nikkel is niet zo moeilijk om te ontwijken maar colofonium daar in tegen wel. Mijn handen zien er niet uit en sindskort heb ik het ook op m,n voeten. Ik schaam me gewoon als ik geld moet afgeven bij een supermarkt of zo. Van mijn dermatoloog heb ik ook het advies gekregen om geen aardappels te schillen zonder daarbij huishoud handschoenen aan te trekken omdat het vocht uit de aardappel het weer erger maakt. Net zoals rauw vlees , water en zeep. Nu zal je zeggen de huishoud handschoen (AH roze handschoen allergeen vrij) is ook niet colofonium vrij maar je kan beter 5 minuten die handschoen aan hebben dan het contact met de aardappel, vlees , water of zeep. Deze handschoenen heb ik ook bij het douchen aan met daar om heen een elastiekje. Altijd beter dan het contact met water en zeep. Verder kom ik het zo veel tegen. Zit nu met het werk, mag het werk niet meer doen en vandaag heb ik een gesprek met een arbeidsdeskunige. Ik ben heel benieuwd wat daar uit gaat komen. Papier en inkt kom je in de meeste beroepen wel tegen. En wat dacht je van de hele dag tikken op het toetsen bord van je pc of laptop??? allemaal colofonium. Zelfs de sigaret die je draait , bevat colofonium. Je wordt er toch helemaal dol van. Kerstbomen zijn helemaal uit den boze, eruit met dat ding en een kunst boompje er in. Al geloof ik niet dat deze colofonium vrij zijn maar door hem niet zelf op te zetten zal je zien dat je er geen last van hebt. Ik tenminste niet.
Schoenen is ook heel lastig. Veel verkopers weten niks van colofonium en roepen dan maar dat het een natuurlijk produkt is. Maar dat is nu juist het probleem, colofonium is ook een natuurlijk produkt. Schoenen van het merk hartjes bijvoorbeeld , zijn colofonium arm , maar niet colofonium VRIJ. Think schoenen kan ik weinig over vinden. Daarbij zijn ze meestal alleen verkrijgbaar in schoenen met een hak. Niet echt makkelijk om de hele dag op door te sjouwen. Ik hoor het graag als iemand colofonium VRIJE wandel schoenen of gym schoenen te koop weet . Als ik echt slapeloze nachten heb van de jeuk dan ga ik met m,n handen of voeten onder de koude kraan, dat is dan de enige (korte) oplossing. Voor de rest wens ik iedereen veel sterkte met deze lastige allergie. en euh........ overal met de handjes van afblijven.


colofonium allergie
geschreven door trudyschuurman , 11-02-2011

Beste ilonka, sinds kort is bekend geworden dat ik allergisch ben voor colofonium. Mijn zoektocht naar dingen waar ik niet tegen kan is net begonnen. Kranten en tijdschriften, pleisters, lijm is overduidelijk, maar zou je mij wat tips kunnen geven uit eigen ervaring die je moet mijden. Ik gebruik voor mijn gezicht verzorging clinique producten, maar haarproducten is problematisch, bestaat er speciale haarverf? Om de allergie te onderdrukken gebruik ik aerius en cetirizine. Daarnaast speciale zalf voor de eczeem.
Groeten trudy


colofonium
geschreven door ilonka , 27-12-2010

ook ik ben allergisch en in dusdanige vorm dat ik flinke galbulten krijg en zelfs een benauwd gevoel ik kan alleen maar zeggen dat je in de loop der jaren er steeds beter achter komt waar de boosdoener in verwerkt is en je er dus steeds beter weet waar je op moet passen en daar rekening mee kan houden

en om even in te haken op de schoenen er zijn speciale bedrijven die schoenen maken zonder lijm even googelen
probeer ook geen crocs daar is het ook in verwerkt
gr ilonka


colofolium
geschreven door nellie , 07-09-2010

hallo.
ik ben allergisch voor colofolium,en heb uitslag aan mijn handen.soms branden ze heel erg,weet iemand wat ik er dan aan kan doen.is er iets om te smeren misschien?? groetjes nellie


allergie
geschreven door Yvonne , 21-11-2009

ik weet al een lange tijd dat ik allergiesch ben voor kerstbomen, met de kerstdagen is het altijd weer raak. nu heb ik sinds kort weer een allergiesche reactie gehad die precies leek op de allergiesche reacties die ik bij de kerstbomen krijg. ik kreeg deze allergiesche reactie nadat ik Garnier pure sos - stick had gebruikt, het nadeel is dat ik de ingredienten van dit product niet meer heb en ik kan het ook niet op internet vinden. ik vermoed nu dat ik allergiesch ben voor colofonium en misschien formaldehyde. ik kan alleen geen duidelijk verband vinden tussen deze 2 stoffen. nog meer testen ondergaan heeft geen nut, want ze vinden bij elke test telkens heel iets anders waar ik allergiesch voor ben.. hopeloze zaak dus..


allergie
geschreven door heidi , 22-10-2009

wat ben ik blij dat ik saskia haar verhaal heb gelezen .ik sta na de feestdagen ook vol met allergie en ze begrijpen er niets van heb allergie testen gedaan en ben allergisch voor lijm en E400.maar verder staan ze voor een raadsel ik dacht dat ik alleen was met dit probleem smilies/kiss.gif


allergie
geschreven door saskia , 11-09-2009

Ik weet al jaren dat ik deze allergie hebt. Ook in de vrij ernstigste vorm. (eczeem, hooikoorst en astma). Dat mensen er nog nooit van hebben gehoord is logisch. Er zijn vrij veel mensen die een lichte vorm van hebben maar dat je met kerst eigenlijk enkel onder het eczeem zit daar snappen ze niets van. Oud en nieuw is voor mij een kriem en zo is het eigenlijk het hele jaar oppassen. Zelfs bij mijn operatie moest ik oppassen dat ze geen hypoallergene pleisters op plakken. Bij schoenen kan ik adviseren ze een aantal minuten in de winkel te dragen en dan begint het bij mij al te jeuken. Dan hoef ik ze niet te kopen. Je moet ook opletten of het veel stiksel heeft dan is de kans minder dat het gelijmd is. Helaas kunnen ze je in de winkel je niet helpen omdat het erg onbekend is. Bij sportschoenen is het minder gelijmd. vooral bij kempa schoenen. Die zijn goed te dragen. Ik heb in de jaren geleerd wat ik wel en niet aan kan. Daar heb ik gewoon een lijstje van. Tuurlijk kom je nog steeds dingen tegen maar mijn ergste jaren heb ik al gehad. Succes!!


...
geschreven door i. kleinman , 01-07-2009

Sinds kort weet ik dat ik allergisch ben voor colofonium. Het zit bij mij alleen op de voorvoet dus waarschijnlijk komt het door schoenen. Lastig om er achter te komen welke lijm gebruikt wordt. Ik heb gevraagd bij de schoenwinkel aar ze kunnen me niet helpen.