Wissel ervaringen uit!

ImageZoals bekend biedt Huidconsult.nl zeer veel informatie over huidproblemen, huidziektes en behandelmethodes. Ook is er een uitstekende mogelijkheid om thuis online een dermatogisch consult te krijgen. Wij beseffen echter dat juist de bezoekers van Huidconsult.nl al een schat aan informatie hebben naar aanleiding van hun specifieke ervaring op dit gebied en dat het heel nuttig is om die kennis te delen en te bundelen op de juiste plek.

Om die reden bieden wij aan bezoekers aan om hun ervaringen of open vragen te delen met anderen in onze "E-communities".

Hoe dat werkt? Heel eenvoudig:

U zoekt naar uw huidziekte of de behandelmethode die u heeft ondergaan via de alfabetische index van huidproblemen/ziekten of behandelmethodes . Als u nog niet precies weet hoe de ziekte heet, kunt u gebruik maken van de diagnosetool. Onderaan elk van de informatiepagina's kunt u eenvoudig de reacties lezen van eerdere bezoekers en uw eigen reactie of vraag toevoegen. Na screening door onze redactie wordt uw bijdrage razendsnel gepubliceerd.

Op die manier zijn "E-communities" ontstaan per huidziekte/behandelmethode en werkt u met ons mee om de informatie te verrijken. U bent door uw ervaring zelf immers ook specialist op uw eigen gebied.

Hieronder ziet u een voorbeeld van hetgeen door bezoekers als u is toegevoegd bij de informatie over
"Hand voet en mondziekte" :


Afdrukken  

hand en mondziekte
geschreven door Marinus , 07-06-2019

Ik heb als volwassene (35/36) deze “kindersyfilis” opgelopen. Niemand had mij ooit gewaarschuwd voor deze “kinderziekte”. Bulten in mond, vlekjes op de handen. Dacht dat ik een soa op had gelopen. Was gelukkig niet zo. Ziekte is helemaal niet onschuldig. Na 8 weken nog last van. Men schrijft dat als het weg gaat het nog maanden besmettelijk is. Geen seks. Geen handen schudden. Helemaal niets. Dit is een killervirus waar mensen vooraf voor gewaarschuwd moeten worden. Het zou eigenlijk vermeld moeten worden als een soa want via de slijmvliezen is het altijd raak. Bah. Nare aandoening.


Hand voet mond ziekte
geschreven door Eva , 10-01-2017

Ik ben 20 jaar en heb vorige week hand voet mond ziekte gekregen. Het begon met 40 graden koorts, waardoor ik om 10 uur al lag te slapen met oudjaar. Wat is dit een zwaar onderschatte ziekte! Ik lees op internet veelal dat het onschuldige bultjes zijn en dat er in principe geen medicatie voor is. Ik heb een verschrikkelijke week gehad, met slapeloze nachten. De jeuk was onhoudbaar en ik kon bijna niks meer eten, omdat de (meer dan 30) bultjes in mijn mond achter op mijn tong en rondom mijn keel zaten. Ook kon ik mijn handen opgegeven moment nauwelijks meer bewegen omdat ze VOL met bultjes zaten. Mijn familie en vrienden hadden nog nooit zo iets gezien! Van de dokter kreeg ik medicatie, maar die sloeg nauwelijks aan. De jeuk bleef hardnekkig. Nu, anderhalve week later, heb ik allemaal harde eeltplekken op mijn handen. Er begint al het een en ander te vervellen, maar prettig is anders. Ik wens iedereen die deze ziekte nog krijgt HEEL VEEL beterschap. En misschien dat kleine kinderen minder goed aan kunnen geven hoe vervelend deze ziekte nou eigenlijk is, dus verwen ze alstublieft extra goed!


Hvmz
geschreven door Remco , 16-12-2016

Mijn zoontje van bijna 2 had ook de symtonen hiervan en een kindje op de dagopvang was ervoor naar de huisarts geweest.We zijn al snel door zijn moeder gebeld met idd de uitslag dat het het hvmz virus was.
Ikzelf 41 jaar avond erna enorm koud en al heel snel koorts.Zeker paar uur geduurd (dachten zelf aan een griepje omdat dat heerste ) Maar idd nu dag later,Blaasjes op de voeten en op de handen (mond valt te verwaarlozen tot nu toe.
Over 2 dagen is mijn kleine vent jarig en hebben thuis al besloten dat ik niemand ga kussen en extra vaak mijn handen desinfecteer om verspreiding te voorkomen.
Jeuk is erger dan pijn zeggen ze en idd ik kan het bevestigen.
Beste is om zoveel mogenlijk afleiding te zoeken en vaak de boel te wassen.
Ik slaap nu met sokken aan in bed en mijn voeten onder de dekens vandaan om mijn partner ook niet aan te steken.
Blij om te lezen dat ik niet de enige ben en ook ik dacht dat het een kinderziekte was.
(Denk dat ik nog wat jeugd in te halen had haha)
Maar blij om te lezen dat het vanzelf over gaat en ik ben in ieder geval blij dat ik het erger heb dan mijn zoontje.

Sterkte allemaal


erg pijnlijke blaasjes
geschreven door Jenny , 25-06-2013

Oh wat een verschrikkelijk virus!

Ik ben 25 jaar en vind het raar dat het overal als kinderziekte wordt omschreven, terwijl volwassenen dit ook regelmatig hebben.

Eerst keelpijn en koorts, de volgende dag zware koorts waardoor ik alleen maar in mijn bed lag. in de avond op dag twee kreeg ik de eerste blaasjes op mn handen die jeukten, maar die de volgende dag erg veel pijn deden. De blaasjes in mijn mond en de keelpijn doen het meeste pijn. Eten, drinken, slikken is allemaal vervelend. Ik heb ook gemerkt dat ik twee blaasjes in mijn mondhoeken heb, wat lijkt op koortslip. Zo vreemd dat je er niks tegen kan doen. 'Het gaat allemaal vanzelf over' pas na een week, anderhalve week!

Het is besmettelijk maar de dokter zei dat ik wel gewoon naar werk kan gaan. Beetje raar, maar ik blijf gewoon liever thuis, want dit wil ik mijn collega's niet aandoen!


Blaartjes
geschreven door Grietje , 14-10-2012

Mijn zoontje van bijna 2 heeft enorm veel rode blaartjes in de mond. Drinken en eten gaat lastig. Nadat hij Iers eet/drinkt doet hij meteen 4 vingers in de mond. Ws. Vanwege de pijn... Ook is hij erg huilerig de afgelopen 3 dagen. Heb het nu net ontdekt. Morgen wordt hij geopereerd een zijn ogen (scheelzien), maar vraag me af of dat door kan gaan? Hij heeft geen koorts. Maar misschien is het besmettelijk? Op handen en voeten heeft hij (nog) geen blaren. De blaartjes zijn echt heel erg klein en felrood. Iemand idee wat het is en of hij wel geopereerd mag worden?


HAND VOET MOND ZIEKTE
geschreven door Tatjana , 08-09-2012

Hallo.

ben tatjana van 24 jaar en heb ook last van de mond hand voet ziekte.
wat doet het vreselijk zeer.
ik heb waarschijnlijk de ziekte van me nicthtje gekregen die het weer van haar kdv heb opgelopen alleen vertoont me nichtje geen verschijnselen ervan en heeft dus ook geen last ervan,.

mijn hele mond en vooral tong en in de keel zit vol met blaasjes eten en drinken lukt niet,slapen gaat met mate.
heb geen koorts soms wel beetje zweterig,en ontzettende branderig gevoel een echte keelontsteking ook.
praten gaat heel lastig.
ik hoop dat deze ziekte snel voorbij gaat want heb het nu al 4dagen.
voor de mensen die het ook hebben sterkte.

ps: zalfje heeft by mij niet geholpen werkt voor korte duur en sommige plekjes pakt hij niet dat doet te zeer ik denk ookal dat het kapot is en daarom dus zo last heb.


hmvz
geschreven door Tatjana , 08-09-2012

Hallo allemaal,

ik heb de ahnd mond voetziekte,ik heb het sinds woensdag ontdekt waardoor ik eerst kleine vlekjes op m:n hand zag.
ik hoorde van m;n zus dat de hand voet mond ziekte heerste op kdv van m;n nichtjes.
mijn nichtje heb ik die dinsdag ook nog gezien en de volgende dag is het erger geworden.

Ik ben toen woensdagochtend na de huisarts gegaan en had idd de mond hand voet ziekte.
SIndsdien is eht steeds erger geworden de blaasjes in me mond.
op m'n hand en voet geen last zitten wel lichte vlekjes maar die lijken nu langzaam te verdwijnen.

Maar m'n mond doet meeste pijn kan niet eten niet drinken en slapen word lastig heb een verdovende zalf gekregen van ha zelfs dat helpt niet. ik voel me zo machteloos.
Weet iemand hoelang het duurt voor de blaasjes in je mond weggaan en je dus geen pijn meer hebt? en wat kan een beetje helpen om de pijn te verlichten? groetjes tatjana


schimmelinfectie????
geschreven door Danielle van der linden , 20-07-2012

onze dochter van bijna 2 wou al 2 dagen niet meer eten en bijna niet drinken.
toen we in haar mond keken had ze blaasje in de mond en s'middags toen ik haar op bed bracht,
blaasje op de voeten, enkels en vlekjes op de benen en billen,
HA gebeld, mocht langs komen, na een korte bezichteging was het een schimmelinfectie zei hij,
ik zei nog en die blaasje op de voeten dan, die hoorde erbij zei hij.
de dag erna ging ze naar de creche en daar zei 1 van de leidsters heeft ze geen HVMZ.
ik nog een keer op Google, want ook ik had daar al aan gedacht.
en ik vind het daar toch erg veel op lijken, ze drinkt nog steeds heel slecht en heeft geen plasluiers meer.
dus als het morgen nog zo is toch nog even aan een HA laten zien denk ik.
hoop dat onze kleine meid snel weer de oude is. ze heeft 2 maand terug ook al in het zkh gelegen met uitdrogingsverschijnselen, daar
zitten we niet weer op te wachten.


HMV - voedsel
geschreven door icequeeny , 10-07-2012

Is er iets bekend over besmetting via voedsel en / of effect op voedsel indien je het aanraakt/hoest in de keuken en dergelijke?
Ik denk vooral in geval de entero variant aanwezig is?

hoor graag!!


...
geschreven door Regina , 10-06-2012

Ik heb het nu 4 dagen, de plekjes zijn wat minder geworden op mijn handen en voeten. Nog wel heb ik er veel jeuk eraan, de branderige pijn is minder. Een week geleden had ik erge keelpijn en ik dacht ik word gewoon verkouden. Toen werd ik snachts wakker van de jeuk bij mijn handen en voeten en zag het er heel eng uit allemaal. Ik heb nu nog maar een heel klein blaasje en verder zijn heel mijn billen rood, elleboog oksel bovenbeen liezen enkels ook rood. Ik ben 19 jaar en ik ben stagiair als woonbegeleiding voor mensen met een beperking.. gelukkig hebben ze daar nog nergens last van. Daarom vind ik het ook vervelend dat er weinig over bekend is hoe besmettelijk het is.
Als tip kan ik nog wel mee geven je voeten in een voetenbakje en handen tegen een ijsblok en zo goed mogelijk vet houden.


Wat een nare ziekte is dit!
geschreven door Jessica , 02-03-2012

Zoontje van 1,5 wilde al anderhalf week slecht eten, veel kwijlen terwijl hij al z'n tandjes al heeft. Merkte aan alles dat hij last had van z'n mond maar kon niets ontdekken,
Opeens verschenen er wat kleine bultjes rondom zijn mond, dacht eerst aan krentenbaard, maar hij had opeens ook blaren op z'n tong. Zo zielig! Hij is hangerig en wil niets eten. Beker yoghurt gaat erin maar hoorde dat drinken heel belangrijk is en daar heeft hij juist moeite mee door de pijn. HA bevestigde ook de mondziekte toen ik er was. Zelf heb ik al een week enorme keelpijn en grieperig en ja hoor, vanmiddag begon het extreem branderige gevoel op m'n tong en tel nu het avond is al al 6 blaasjes op m'n tong en doet verschrikkelijke pijn. Kan wel janken! Wat een nare ziekte!


ook erg ziek
geschreven door Desire , 17-02-2012

Hallo, Ons dochtertje van 9 maanden heeft dit ook. Een week na opname in het ziekenhuis voor RSV begon ze minder te eten. Na 2 dagen echt gillen van de pijn als ze iets dronk. Naar de HA die zei aften. De dag erna ook bultjes rond haar mond en op haar handjes. Ik weer terug naar HA en jawel hoor HMVZ, had er nog nooit van gehoord. S'middags ik dezelfde verschjnselen, alleen op mijn neus! Wat goed helpt tegen de pijn in de mond is Medica mondspray. De dag erna begon ze weer te drinken dankzij die spray. Het erge vanalles is dat nu al 3 weken aan een stuk ziek is en haar lijfje onder de eczeem zit. Oppassen met koorst als je kind athopisch eczeem heeft, dit wordt verergerd als ze hoge koorts hebben.


....
geschreven door Angelique vd Haar , 12-12-2011

Ik ben 32jr en heb sinds een paar dagen pijnlijke plekjes op handen en voeten! Het doet echt pijn met alles wat ik doe, iemand een idee/suggestie wat ik kan doen?? En hoelang duurt het? En is het ook besmettelijk voor mn dochtertje van 4,5mnd??


Volwassene
geschreven door FD , 19-11-2011

Als 43-jarige 2 mnd geleden overgekregen v ons zoontje v 16 mnd. Een paar lastige dagen gehad (moeilijk stappen en autorijden) maar rode vlekken op handpalmen en voetzolen werden na een week onderhuidse blaasjes die 2 maand nadien (op voeten) nog aan't verdrogen waren. Ondertss steken de vlekken opnieuw de kop op, wellicht door verminderde weerstand, stress en/of vermoeidheid. Wel zijn vlekken bij momenten (bvb na 't nemen van een heet bad) maar anderzijds minder lastig dan eerste keer. Ik hoop er toch eens finaal vanaf te raken. Andere volwassenen met gelijkaardig verhaal ?


Hand-Voet- en Mond ziekte
geschreven door Lisa , 28-10-2011

Mijn oudste dochter (5 jaar) klaagde over een pijnlijke mond. Dacht eerst ze heeft geen zin in avond eten, maar de dag erna liet te ook een snoepje liggen. Toen ik in haar mondje keek waren er nog 4 kleine wondjes over, Dus dat was alweer bijna over. Toen kreeg ze er ineens blaren op handen en voeten bij. Ik dacht, dat komt van haar nieuwe laarzen, die trek je immers aan met de handen. Ze had er gelukkig geen last van dus ik maake me ook geen zorgen. Maar ineens stond mijn jongste dochter (3 jaar) bijna op haar kop van de pijn in haar mond. Ze kon niet eten, drinken of praten en slapen deed ze ook nauwelijks. Deed ze toch een poging dan gierde ze het uit. Nu ligt haar pijngrens aanzienlijk lager dan die van haar zus dus ik dacht nog wat stelt ze zich weer eens aan. Toen ik in haar mondje keek schrok ik me wild. Er zat niet een stukje in haar mond waar geen blaar of wondje zat! Geen wonder dat ze zo tekeer ging. Ik gelijk de huisarts gebeld, mocht ik pas de volgende dag aan het eind van de ochtend komen. Onder dwang mijn dochter toch maar wat te drinken gegeven. Volgens de arts was het een vorm van aften. Ook zei hij, ach dat gaat vanzelf over na ee ndag of 10 a 14! o, help zo lang. Ze mocht wel paracetamol, maar dit had nauwelijks effect. Ik verteld de arts nog over mijn oudste, die moest onmiddelijk langs komen. Maar de blaren op handen en voeten wist hij niet te benoemen. s' avonds kreeg mijn jongste ook ineens de blaren. Toen heb ik op internet gezocht en kwam ik er zelf achter dat het om hvmz gaat. Inmiddels zijn de blaren gelukkig bij de oudste weer verdwenen. De jongste begint weer wat te eten en te drinken, zei het niet veel, maar toch! Blijkt het ook nog eens ontzettend besmettelijk te zijn voor andere kinderen.


hand mond en voetziekte?
geschreven door marjan , 08-10-2011

Mijn zoontje van 11 had 's morgens opeens last van jeuk, dacht aan een stel muggenbulten op z'n voeten.
Bleek dat zijn voeten en handen vol kleine bultjes zaten, die de dag erna groter en wit waren, net rijstkorrels die onder zijn huid zitten.
Heeft geen uitslag in zijn mond, ook geen koorts of keelpijn en eet gewoon goed.
De uitslag doet ook geen pijn, maar jeukt nogal erg.
Wat is dit? En heeft iemand er enig idee van hoe lang dit gaat duren?


Volwassen en toch ook last hiervan
geschreven door Mariska , 13-09-2011

Ik ben 26 jaar en heb dit op dit moment ook.
Goed om te weten dat het vanzelf weer overgaat want het doet flink zeer!


...
geschreven door erna , 03-06-2011

Mijn dochter van 14 had grote blaar achter in mond en veel pijn...wij naar de huisarts...die dacht dat er een verstandskies door moest komen..en kreeg voor de griep die niet overging een antibioticakuur. na 2 dagen heel haar mond onder de blaren...dus een vervangende huisarts gebeld en gezegd van mag ik langs en is geen spruw want ruikt niet en heeft blaasjes op 1 vinger die in haar mond heeft gezeten..en zij heeft hoge koorts. kreeg helaas alleen een spoelmiddel.
Inmiddels een steeds huilend kind van de pijn dus volgende dag terug naar huisarts..die de blaasjes op vinger zag en diganose HVMZ gaf ...en voor de hoge koorts van 40gr een andere antibiotica voorschreef. hoge koorts was volgende dag weg (halleluja).maar inmiddels had dochter al week niet meer gegeten en al dagen amper gedronken en werd steeds duffer ..dus naar weekendpost...daar kreeg zij fikse pijnstillers en ors voor de uitdroging...en kon met de pijnstillers ( diclofinac) weer drinken en na 2 dagen kon zij haar kiezen weer op elkaar zetten en weer eten..halleluja. had na griep en dit totaal 3,5 week school gemist.
Is nu 2 maanden geleden en is nog veel moe geweest.
Nu heeft madam weer keelpijn en de verstandskies speelt weer op??????? Kan het terugkomen?


Zijn dit complicaties VMH ?
geschreven door SJZ , 02-01-2011

Mijn zoon heeft toen hij 8 jaar was ook pijnlijke blaasjes (gevuld met pus) aan de binnenkant van zijn mond gehad; wangen, keel zaten er vol mee. Heel erg pijnlijk! Hij is 1 wk opgenomen in ziekenhuis, kon niet drinken, praten, laat staan eten. Z.huis dacht stomatitis...
Maar nu ik deze foto zie, weet ik dat hij ook deze bultjes heeft gehad op zijn hand..... misschien VMH geweest?
Geleidelijk aan ging het over. Tot hij maart 2010 dit weer opnieuw kreeg. Medicijn tegen stomatitis gekregen wat wel beetje hielp, maar niet alle blaasjes gingen weg. Daarna kreeg hij er allerlei (heftige )klachten bij: aanhoudende hoge koorts, opgezette lymfekliweren, vooral hals, tintelingen in armen en benen, brandend gevoel in gewrichten, rugpijn, uitval van armen en benen (varierend van paar minuten tot enkele uren) ongecontroleerde bewegingen en overstrekken armen, benen, nek. Bloedonderzoek heeft behalve mycoplasma, niets opgeleverd. Hiertegen heeft hij kuurtje van 1 wk gehad en artsen willen niet controleren dmv bloedonderzoek of dit weg is, daar moeten we maar vanuit gaan...
Onderzoek laten doen bij natuurgeneeskundige, en daar kwam de ziekte van Lyme uit. Immuun modulatietherapie gekregen en gaat stukken beter met hem, maar voor mijn gevoel "broeit" er nog steeds wat....

Zou dit neurologische complicaties geweest kunnen zijn van VMH??

Sinds enkele dagen heeft hij opnieuw deze bultjes op arm (gedurende enkele uren) en het lijkt erop dat deze besmettelijk zijn, want als hij bijv zijn gezicht aanraakt verschijnen ze daar ook...

Komt iemand dit bekend voor?


HmvZ
geschreven door Marianne , 17-12-2010

MIjn zoon van 11 is vanmiddag bij de dermatoloog geweest .Die constateerde MHVZ.HIj heeft het alleen op zijn handen.
WIlde hem prednison geven 6 (30 mg) tabl op een dag en de 2de week 3 tabl op een dag.
Gezegd dat ik dat absoluut niet wil(bucht spul).Heb nu dermovatecreme die moet ik erop smeren,hier word de huis dunner van??
HIj heeft al eens meer gordelroos gehad daar heb ik een middel van Bloem op gedaan.Dat ga ik nu weer proberen.
IK lees overal dat het vanzelf over gaat.Lekker en ik krijg prednison ( no way dus )


rode vlekjes
geschreven door Barbara Demeulenaere , 29-11-2010

Ook mijn dochterje van 2 1/2 heeft het. Al een dag of twee had ze uitslag rond haar mond, maar wij dachten dat het van de kou was. Toen ook rode stipjes op haar handen, voeten, onderarmen en onderbenen zichtbaar werden hadden we door dat er meer aan de hand was. Ze zei ook de hele tijd dat ze pijn had aan haar voetjes. Wat blijkt nu dat het door de blaasjes op haar voetzool en tussen haar tenen komt. Ik vind op zo'n momenten altijd hulp bij mijn zus die verpleegster is. De symptomen waren voor haar duidelijk. De blaasjes kunnen blijkbaar ook nog vervellen. Naar school gaan mag als ze geen hevige koorts hebben en nie te veel last of pijn hebben. De juf van haar klas heeft het al bij 4 kdn uit de klas opgemerkt! Erg besmettelijk dus. Benieuwd of grote broer en wij als ouders het ook zullen hebben?!


...
geschreven door sdb , 16-11-2010

Ja hoor zijn ook de "gelukkige" met hand, mond en voetziekte. 2 van mijn 3 kindjes hebben het opgelopen, de 3e "nog" niet. Vooral bij mijn duimende zoontje zitten op beide duimen een paar ongeloofelijk dikke blaren. Ik kan niet echt veel informatie vindne over hoe lang het van te voren besmettelijk is. En in hoeverre een volwassene het kan oplopen of over te brengen zonder zelf ziek te zijn.... Hopenlijk zijn we er snel weer van verlost.


Ontzettende jeuk
geschreven door E.Krol , 09-11-2010

Mijn zoon van bijna 12 heeft dus ook last van deze ziekte. Hij heeft ontzettend veel blaren op handen en voeten en ellebogen. En jeuk, jeuk en nog eens jeuk. Bij de dokter geweest, die vertelde dus dat hij deze mond- hand ziekte had. Er kan weinig aan gedaan worden, dus maar hopen dat het snel over is. Ik hoor hem eigenlijk niet over pijn praten alleen over de jeuk. We proberen af en toe te koelen met natte handdoeken of handen onder de koude kraan houden. Dit helpt echter maar eventjes.


HVM
geschreven door Davinia , 05-11-2010

Mijn zoontje had ook HVM. Nog nooit van gehoord dus niet echt gedacht dat het zo besmettelijk was maar nu zit ik er ook mee. Heel wat blaasjes op mijn tong en heel erg pijnlijk!
Oplossing: spoelen met mondwater van Iso-Betadine - zalf Dactacort, een klein beetje verlichting. In het begin prikt de zalf maar op den duur word je het gewend! Intussen zijn we al 6 dagen verder en
ik heb er nog altijd last van!


Verschrikkelijke pijn
geschreven door Kees , 14-07-2010

Mijn dochter kreeg afgelopen zondag een klein plekje op haar tong, we dachten een aft. Aan het eind van de middag besloeg de plek haar halve tong. Ook had ze een blaartje op haar voet en op haar hand. Inmiddels naar de HA geweest en die zij dat het de blarenziekte was. Lijkt me sterk maar ik ben geen dokter. Wanneer ik de symptomen en foto's zie lijkt het meer op de HVM ziekte. Wij zijn nu twee dagen verder en ze heeft inmiddels koorts en huilt de hele dag van de pijn. Zelfs de lidocaine zalf wil ze niet op haar tong want dat doet zeer.
Wat een nare pijnlijke ziekte, vandaag gaan we weer naar de HA om te kijken of er nog iets anders aan te doen is.


dochtertje van bijna 4 met HVMZ
geschreven door Helene Koper , 30-06-2010

Mijn zeer energieke altijd vrolijke dochter veranderde opeens in een niet etende, jengelende kleuter die vreselijk vermoeid overkwam en smiddags opeens 2-3 uur op de bank lag te slapen. Ze klaagde over pijn in haar mond, maar ik kon nog niks ontdekken. Ze hoestte wat en had een snotneusje. Op school heerste waterpokken en ik dacht, nu is ook zij aan de beurt. In haar mond zagen we wat wondjes en ik wist dat dit ook bij waterpokken kon voorkomen, maar zij had zo' n ondragelijke pijn, dat zelfs haar tong uitsteken en likken aan een ijsje teveel gevraagd was. Op haar voetzolen en handpalmen, tussen en op de vingers en tenen verschenen rode vlekjes, die later in kleine witte blaasjes veranderden. Ik zag ook opeens meer blaasjes in de mond, roodomrand. Het vreemde was dat de blaasjes op voeten en handen na 1 dag al weer geslonken waren. Ze had ook vlekjes en een enkele blaas op knieen, ellebogen en billen. Op de romp totaal geen, ook op de benen en armen maar 1 of 2. Ik weet dat het ziektebeeld van waterpokken heel grillig kan zijn, maar het feit dat ze geen jeuk had, zo' n pijn in haar mond had en de blaasjes zo snel weer verdwenen als ze kwamen pasten niet in het plaatje.
Ze had totaal geen last van haar handen en voeten...geen jeuk en geen pijn.
Op het KDV zeiden ze meteen dat we met HVMZ te maken hadden, ze hadden dit waarschijnlijk toch al meegemaakt.
Ik was gerustgesteld dat het toch " iets" was,je maakt je toch altijd zorgen.


Ook opgelopen
geschreven door Bk , 26-05-2010

Ik ben 17 jaar oud en heb het ook opgelopen, bij mij is het echter niet zo pijnlijk bij de armen en voeten. Wel is het heel pijnlijk om te praten, te eten en te drinken. De keelpijn doet al 3 dagen zijn werk, maar is nu aan het verminderen. Ik hoop dat het snel over gaat.


Drie kinderen
geschreven door Bart Kaandorp , 16-05-2010

Hoi allemaal,

Ik heb drie kleintjes, eentje van 5 en een tweeling van bijna 2. Ze hebben allemaal de HVM-ziekte. Ze eten bijna niet, vanochtend gaf ik eentje van de tweeling maar een papfles. Je zag dat hij wel wilde, maar hij had pijn in zijn mond. Moest zich echt verbijten van de pijn om de fles te drinken maar deed dat gelukkig wel. Verder zijn ze niet echt ziek. Wel hangerig en klagen, willen alleen maar bij je zitten. Ik hoop dat het snel weer klaar is, ik heb nog tentamens ....
Heeft iemand een tip om de tweeling te laten eten? Ik probeer alles: van ijsjes, in thee geweekte boterhammen, eirenkoeken, ontbijtkoek, tot bordjes pap.
Ze hebben nog wel een speklaagje dus ze kunnen wel een stootje hebben. Maar ze hebben trek en worden daar ellendig van dus ik zou graag willen dat ze eten.

Groet van Bart


witte schilverplekjes op handrug
geschreven door frank , 26-03-2010

verhoornde schilverplekjes,die lijken te zijn verhoornd-kun je dit overkrijgen alsiemand een hand hebt gegeven en deze bleek ook die schilvers te hebben ook op zijn hoofd(zijn versie door slikken medicatie??) ?
hoe kom je eraan is dit besmettelijk en hoe kom ik eraf


mond hand voetziekte
geschreven door audrey , 25-03-2010

ik ben 44 jaar en heb zojuist mond hand voetziekte gehad. het begon met 's ochtends wakker worden met opgezette en pijnlijke handpalmen. 1 hand gloeide helemaal. hiervoor heb ik ibuprofen geslikt waarna de pijn minder werd en de onsteking ook. op mijn handpalmen zaten rode vlekjes die later pijnlijke blaasjes werden. onder beide voeten zaten ook enkele pijnlijke blaasjes. mijn tandvlees deed pijn en er zaten dacht ik aften. in paniek heb ik mij door laten verwijzen naar de dermatoloog omdat ik al eerder een virus gehad had met vreselijke huiduitslag. de dermatoloog gaf mij een zwavelzalf voor de blaasjes en een kuurtje voor herpes simplex omdat zij het ook niet zeker wist. na vijf dagen was ik er vanaf gelukkig!


...
geschreven door L. , 27-12-2009

Ik heb sinds 3 dagen bultjes op mijn handen, ze doen zeer en jeuken niet. Ook zit er geen vocht in. Het is vooral vervelend met buigen van vingers en omdat er bultjes op mijn vingers zitten waarmee ik dingen vasthoud of nu mee typ doet het wel zeer. Ik geloof ook dat ze op mijn ellebogen en voeten zitten. Ik weet niet wat het is, en heb morgen een afspraak met de dokter. Mijn bultjes lijken niet op de foto.. maar alsnog.. misschien weet iemand wat het is of heeft iemand wat vergelijkbaars?


Handjes Voetjes Mondje Ziekte
geschreven door Jen , 09-07-2009
Mijn dochtertje van 6 maand heeft de handjes-voetjes, mondje ziekte gekregen na haar 1e week bij de onthaalmoeder. Het begon met huilerig zijn, minder drinken en haar tuut niet meer willen hebben (dus niet meer te troosten). Ze kreeg dan uitslag op haar armpjes en rode waterblaasjes op haar tenen en vingertjes.
Na 3 dagen was dit gelukkig over. Maar nu 2 weken later heb ik, de mama last van aften in mijn mond.


Snel..
geschreven door Kim , 17-06-2009

ik Loop stage op een Bso. en op het kdv beneden was het al bij een kindje geconstateerd, maar nu heeft iedereen er last van .. ook alle kinderen en alle leidsters, zowel van de Bso als het Kdv. Het gaat zo snel. ik was nog geen uurtje thuis en toen hadden mijn ouders het ook al.. :s


niet alleen kinderen
geschreven door Joep , 02-03-2009

Ik heb wel eens eerder last gehad van aften in de mond. Dat is dan even doorbijten en dan is het weer weg. Ik ben 28 jaar. Heb nu ook op mijn handen rode vlekjes. de toppen van mijn duimen waren erg gevoelig. ca. 2 -3 dagen last van gehad. heb 2 dagen pijn ana mijn tenen gehad. Via internet kwam ik in aanraking met deze site. Ik speol nu veel mat kailosan, Wodka (voor het slapen gaan) en puur bosbessensap. De wondjes in mijn mond waren namelijk het pijnlijkst. Slapen werd een opgave, erg vervelend. Na ca. 4 dagen is er wel al verbetering te zien. Duimen zijn niet meer gevoelig, voeten ook niet, mond wel nog pijnlijk. oorzaak: carnaval??? Ben woonachtig in omgeving Maastricht! :-)


...
geschreven door Jennifer , 10-01-2009

Ik hoorde het van een kennis die op een KDV werkt wat het was, daarna naar de huisarts en het was idd HVMZ. In eerste instantie had ik het niet in de gaten omdat ik vaker last van aften heb, maar daarna kwamen blaasjes op handen en voeten, gelukkig (nog) niet heel veel. Ik ben 36 jaar en ik hoop dat ik het niet heb doorgegeven aan anderen aangezien de incubatietijd 5-10 dagen is en met Oud & Nieuw veel mensen gekust heb. Ik zal het aan de scholen van mijn kinderen doorgeven zodat ze erop kunnen letten. Ik ben eigenlijk benieuwd omdat hiervoor allemaal berichten uit december staan waar jullie allemaal vandaan komen of het virus echt in mijn buurt is uitgebroken. Ik woon nl. in het land van Maas en Waal, tussen Tiel en Nijmegen.


-
geschreven door Manon , 16-12-2008

Ik heb het ook. Ben 15 jaar. Is zeer pijnlijk!
Ben er ook niet blij mee en eten/drinken doet heel pijn!


het lijkt op hvmz
geschreven door sandra , 05-12-2008

mijn dochtertje van 16 maanden, nooit ziek geweest. sinds 3dagen, moeilijk slapen, beetje jammerig maar niet echt ziek. wel luieruitslag en kleine bultjes op armen en benen, leek 1st 5de of 6de kinderziekte. koorts niet opgemeten, misschien lichte verhoging. snottebellen, zwaar ontstoken oogjes, krijgt ze niet open voordat ik s'ochtends met lauw water heb schoongemaakt.
tot vandaag at ze nog aardig en dronk ze goed.
maar na weer een onrustige nacht, uiteindelijk tussen mijn man en ik in bed gelegd toen ging het beter, toch vandaag naar de dokter. bij de dokter zag ik eigenlijk pas de blaasjes op d'r vingers en handpalmen. en die zijn in de tussentijd ook flink erger geworden. tussen de middag heeft ze een klein beetje gegeten, maar drinken wou ze niet. kon niet kijken of ze ook blaasjes in de mond heeft. misschien dat 't straks lukt, ze slaapt zowaar even lekker in d'r bedje.
van de dokter trouwens alleen een oogzalfje gekregen tegen de ontsteking en over die blaasjes en uitslag zei hij: het lijkt op een virusje, als ze over een dag of 5 er nog last van heeft even terugkomen. maar hij kon het niet eens bij naam noemen, hier via google heb ik deze site gevonden en het lijkt er inderdaad op dat ze dit heeft.
hopelijk is het snel over.


...
geschreven door ... , 05-12-2008

Ben gisteren met mijn dochter naar de HA geweest, het begon bij haar met blaasjes op de billen. Nu ook op haar handen, voeten en op haar tenen/vingertoppen. De HA dacht aan waterpokken, ik kan niets ontdekken in haar mond. Maar ze heeft ook geen jeuk aan de plekken(wat bij waterpokken wel het geval is toch?)en het lijkt ook geen pijn te doen. Ik wacht wel af, als het na een week weg is is het deze ziekte. Maar vervelend dat de HA niet kan helpen dan.


zoontje ziek
geschreven door ;;; , 13-11-2008

mijn zoon van 2 heeft het ook zitten zondag was hij niet in zen normale doen maar maandag toch naar de opvang s avonds zij hij pijn en wees naar zen keel maar dinsdag toonde hij zen tong langs bijde zijden twee groote plekken auw dat was pijnlijk bijna niet eten of drinken zeer slecht slapen dinsdag naar dokter van wacht nu twee dagen later ook op zen handen en voeten ik vraag me af hoelang het duurd tot hij beter word heb een soort spoeling gekregen maar hij weigerd de junnifen doe ik met veel moeite toch nemen het moet maar hij vroeteld erg tegen en veel gehuil komt er bij


...
geschreven door safia , 12-11-2008

Mijn dochtertje heeft het ook, oik ben naar de dokter geweest maar die zei dat ze
spruw in de mond heeft en heb ik een cremetje gekregen en nu hoor ik van de kinderleidster
dat ze hvmz heeft! Want het heerst, echt belachelijk dat de dokter dacht dat ze spruw heeft!
En ze wil ook niet eten en drinken dus ik geef haar melk uit een fles en dan drinkt ze wel.
Ik heb wel een baby en nu lees ik dat het bij baby's erger is, nu vind ik het zorgelijk....


...
geschreven door janne , 10-11-2008

Onze dochter (2 jaar en 3 mnd) heeft het denk ik ook. Donderdag was ze de hele dag huilerig en jengelig, vrijdag koorts (38,3) en wilde minder eten en drinken en had rode vlekjes op haar billen en een paar blaasjes. Zaterdagmiddag begon ze te huilen na het drinken en pakte naar haar mond. Ik mocht kijken en zag vlekjes op haar tong. Ze heeft die dag amper gegeten en gedronken alleen een ijsje lukte haar op te eten. Zondag en vandaag heeft ze bijna niets op, ook niet gedronken. Het doet erg veel pijn, ze huilt erg veel. Blaasjes zitten ook op haar handen en voeten en paar op gezicht. Verder op armen en benen ook vlekken. Heb op internet gezocht en kwam hier uit. Ze doet niets de hele dag, wil alleen tv kijken. Slapen gaat goed, al wordt ze een paar keer huilend wakker. Hoofdeind bed is helemaal nat, omdat ze haar speeksel niet doorslikt, maar eruit laat lopen. Ze wil wel eten en drinken, maar omdat het pijn doet, wil ze na 1 hap/1 slok niets meer. Hoop dat het snel over is, is erg vervelend ook voor haar!


...
geschreven door nancy , 07-11-2008

Hallo,ons zoontje van 3 gaat sinds 2mnd naar de psz.Voorheen was hij zelden ziek.Nu is hij al drie keer verkouden geweest en heeft dus nu ook de symptomen van HVMZ.OOk hij heeft blaren op zijn tong en in de handpalmen.Op zijn billen zitten rode vlekken.Hij klaagt wel van pijn in de keel,maar heeft gelukkig geen koorts.Voor zijn keel geef ik hem een waterijsje,net als bij keelpijn.Gelukkig eet en drinkt hij goed,alleen geen zure of pittig eten.(rode kool,ketchup enz.)Hopelijk is het snel over.


Wij ook!
geschreven door agnes , 04-11-2008

Mijn zoontje is begonnen met waarschijnlijk HVMZ. Heb bij hem niet veel gemerkt van blaasjes in zijn mond, wel at hij vorige week iets slechter. Daarna begonnen de blaasjes op handen en voeten. Zelf heb ik het nu ook. Ik heb een paar blaasjes gehad in mijn mond en nu zitten mijn handenpalmen en voetzolen er helemaal onder. Het jeukt niet echt maar staat gespannen en is pijnlijk wanneer je je vingers beweegt of moet lopen en dus op de blaasjes staat. Ik ben 28 en 11 weken zwanger, heb een afspraak gemaakt bij de dokter, ben benieuwd wat hij ervan zegt, de assistente doet het een beetje af als een virusje.


Hier ook eentje...
geschreven door Simone , 03-11-2008

Hier heb ik thuis ook een dochtertje met waarschijnlijk HVMZ. Sinds het weekend kleine rode bultjes op de handen, handpalmen, ellebogen, knieën en voeten, en sinds vandaag ook wat in haar mondje. Ben er wel een beetje huiverig voor omdat ik nog een dochtertje heb van net 11 dagen oud, ben bang dat zij het ook gaat krijgen. Naar wat ik hier lees kan ze wel gewoon naar de PSZ, de huisartsenpost bij ons vertelde er ook niet veel over en ook niet wat er aan te doen is. Ik vind dat je wel een beetje aan het lot overgelaten wordt zo.


Ook nooit van gehoord!
geschreven door Rianne , 01-11-2008

Ook mijn dochtertje van 19 maanden heeft hmvz. Nooit van gehoord, maar ze heeft het! Het begon woensdag met rode tong met blaasjes op de voorkant. Hangerig en niet willen eten en veel kwijlen (normaal kwijlt ze nooit, ook niet met tandjes). Daarna 2 nachten bijna niet geslapen, deed zeer aan haar tenen zei ze. Toen naar de huisarts geweest, deze dacht aan oorontsteking, en de blaasjes op de tong had ze waarschijnlijk omdat ze erop gebeten had!
Na nog 2 nachten veel gehuild te hebben verschenen er vandaag blaasjes op handen en voeten. Nu naar de huisartsenpost. En ja hoor, hmvz! Wat het verder inhield werd niet echt verteld. Idd via internet alles gevonden! Hoop maar dat het snel over is, want na 4 nachten bijna niet slapen is de rek eruit!
Rianne


...
geschreven door Annette van den Berg , 26-10-2008

Onze zoon van ruim 2 heeft ook behoorlijk last van hand, mond en voetziekte gehad. Het leek in eerste instantie op afte of spruw maar na een bezoekje aan de huisarts vond deze het meer op herpes of hand, mond en voetziekte lijken. De laatste heb ik moeten googelen. De dag nadat we bij de huisarts waren geweest kreeg hij ook plekjes op zijn hand. Helaas zijn de plekjes in en rond zijn mond (door het duimen waarschijnlijk) behoorlijke zweren geworden. Eten en zoet drinken was een drama. Alle hapjes en slokjes liepen uit op huilen en dat een ruime week. Daarna ging het langzamerhand beter. Koud water en 's avonds een fles melk ging er gelukkig nog wel in maar onze zoon heeft er flink last van gehad. Hij was trouwens beter en kreeg daarna nogmaals 3 plekjes rond zijn mond en 2 middagen nog wat koorts. Nu zijn we anderhalve maand later en vanochtend zie ik bij mijn dochter van bijna 5 allemaal rode plekjes op haar billen zitten. Ze vindt ze jeuken dus ik vrees dat we nu op gaan voor het 2e kind met hand, mond en voetziekte. Hopelijk heeft zij minder last. Ze was gisterenavond niet helemaal lekker maar koorts had ze niet echt. Zal het melden op school maar veel meer kunnen we niet doen.


niet erg bekend deze aandoening
geschreven door Monique , 23-10-2008

Dinsdag werd ik door het KDV gebeld dat ik mijn dochter maar gauw moest komen halen want ze zou de 5e ziekte hebben. Erg besmettlijk dus gauw halen. Bij de huisarts bleek dat ze qua leeftijd helemaal niet in die groep thuis hoorde dus het moesten de waterpokken zijn ?? Maar die zitten niet in de mond en in de handpalmen.. Vreemd maar goed. Thuishouden dus van het KDV.. Nu na even googlen op " uitslag in mond" komt deze ziekte naar voren. Precies wat mijn dochter heeft.. Jammer dat ze op het KDV en bij de Huisarts niet op de hoogte zijn van deze ziekte. En je er als leek zelf achter moet komen.
Ik ben wel blij dat ik nu weet wat het is omdat ik het zelf niet als waterpokken thuis kon brengen.
Straks de huisarts maar even bellen dat ik weet wat het is.
En morgen gaat ze gewoon weer naar het KDV want thuishouden hoeft dus niet. (tenzij ze nog koorts heeft)


echt ziek
geschreven door geralda , 18-10-2008

Bij mijn zoontje van 3,5 sinds gisteren hmvz geconstateerd. Hij was al een paar dagen hangerig en niet lekker, koortsig en moe. Hij gaf aan last van zijn tanden te hebben en praatte raar. Bij inspectie bleek er plekjes in zijn wang en op zijn tong te zitten, nog geen uur later ook zijn voeten en handen. Naar de HAP geweest die deed er nogal luchtig over en ik heb er niets voor gekregen. Heb zelf kamillosan gehaald om te spoelen hoopt dat het helpt, hij eet en drink nagenoeg niet, een danoontje en wat yoki, maar dat zet niet echt aan.
Alles wat ik over de ziekte weet heb ik hier van internet.
Het schijnt hier in de omgeving te heersen en op de psz. Hopelijk gaat het snel beter


behoorlijk lang "ziek"
geschreven door MNvS , 08-10-2008

Het is nu al een week of 6 dat ik hier last van heb. Eerst op mijn voeten en later op mijn handen (met name zijkanten van mijn vingers en handpalmen). Het knapt nu langzaam op. Ik smeer er aloë vera zalf op. Ik ben 46; dus een oudere kan het ook zomaar krijgen. Eerst vandaag weet ik hoe de ziekte heet, nadat ik het in de nieuwsbrief van school (Barneveld) had gelezen. Het is bij mij licht pijnlijk; het trekt en lijkt op kleine zweertjes, soms gesprongen tot de grote van een dubbeltje.


ook een ziek meisje
geschreven door Marieke , 06-10-2008

m'n dochtertje van 18 maanden heeft het ook. Sinds donderdag huiduitslag op haar billen en ze werd heel vaak wakker 's nachts. Ze kan nog niet echt duidelijk maken waarom ze huilt, maar ze zei wel steeds 'au'. Toen zag ik allemaal blaartjes aan de binnenkant van haar lip zitten. Toch maar naar de HAP geweest en die constateerde coxsackie-B-virus maar als ik het zo lees is het eerder de A-variant. Hopelijk gaat het snel over, want het is wel heel zielig. Ze heeft geen koorts, maar wel huilerig en witjes.


Ons meiske is zooo ziek deel 2
geschreven door arne , 05-10-2008

2 dagen na dat ik een eerdere reactie op deze site had geplaatst is mijn dochtertje opgenomen in het ziekenhuis.Ze kon niet eten,drinken of praten door de blaasjes in haar mond. Ze heeft vocht en voeding via het infuus gekregen twee dagen lang.het gaat al beter maar ze praat niet omdat het zeer doet en eten is ook nog niks.ze is van 11.5 kilo naar 9.5 lijn gegaan. De blaasjes in haar mond beginnen af te nemen. Langzaam gaat het beter.


...
geschreven door Ijmkje , 03-10-2008

Ik ben zelf moeder van twee kinderen en nu heb ik zelf de ziekte. Met name in de mond, tong en binnenkant wang. Eten en drinken gaat moeizaam. Ook het praten heeft een belemmering. Het doet ontzettend veel pijn. Hopelijk is het snel over. Heb er nu al paar dagen veel hinder hiervan.


Ons meiske is zooo ziek
geschreven door Arne , 02-10-2008

Ons dochtertje van 19 maanden heeft het, blaasjes op de tong en binnenkant wangen en tot achter in haar keel. Omdat er achter in haar mond tandjes door komen dachten we dat ze daar last van had. Ze kon niet eten en nauwelijks drinken. Toen haar lippen dikker begonnen te worden en haar wangen hebben we direct contact gezocht met de huisartsenpost. Ze heeft al drie dagen geen hap gegeten, drinken geven we nu met een spuitje in haar wang zo wel voldoende vocht binnen krijgt. Ze kwijlt hevig, zeker tijdens het slapen. Het is een heel arm piepkuikentje.


ziek, blaasjes in de mond op handen en voeten.
geschreven door sharon , 27-09-2008

Onze zoon heeft sinds 2 dagen ook blaasjes in zijn mond, op zijn handen en voetzolen. Heeft er erg veel last van, kan bijna niet eten, drinken, slapen. Heel vervelend.Maar hopen dat het niet te lang duurt voordat hij weer opknapt.


Lijkt erop
geschreven door Sandra , 24-09-2008

Mijn dochtertje van 17 maanden lijkt het te hebben. Vandaag werd ik erop geattendeerd door de leidster op het kinderdagverblijf. Een paar hele kleine witte plekjes waren me wel al opgevallen in haar mondje. Ze eet en drinkt nog wel goed. Maar vanavond met het tandenpoetsen leek ze er toch last van te hebben. Op de handjes en voetjes nog geen verschijnselen. Even in de gaten houden.


Hand- mond- en voetziekte en niet echt ziek
geschreven door KK , 24-09-2008

Het begon met slecht eten. En wat slomer. Mijn dochtertje (ruim 4) zei dat ze pijn in haar tand had......omdat ik een klein weekje daarvoor bij tandarts was geweest nam ik dat voor waar aan...vervolgens 1e nacht erg slecht geslapen, erg huilerig en ze gaf na veelvuldig door te hebben gevraagd aan, dat ze jeuk had.....ik zag toen rode pukkeltjes/vlekjes op haar billen...echt zorgen maakte ik mij niet omdat zij overdag op school wel gewoon mee deed, ze oogde alleen moeier....2e nacht , zelfde verhaal, weer erg huilerig door jeuk, geen koorts, misschien lichte verhoging. De 2e nacht kwamen er ook pukkeltjes op de achterbenen bij en op de armen.....'s morgens wilde ze gewoon naar school, maar ik wilde even langs de huisarts omdat ik de vlekjes niet thuis kon brengen.....toen zag ik ook op het puntje van haar tong de blaasjes....in mijn ogen inderdaad aften.....máár vandaag voor het eerst term HAND MOND EN VOET ZIEKTE gehoord. En inderdaad zag ik vandaag een paar plekjes op haar handen en een paar op haar voeten....ik heb een aanstipvloeistof gekregen. Ze eet en drinkt wel. Uiteraard minder, maar niets om zorgen over te maken. Zojuist de school gebeld...ze hadden er nog nooit van gehoord....maar enfin ze ouders zullen geïnformeerd worden....wel vervelend idee, dat ze dus nog besmettelijk is , maar huisarts gaf aan dat thuishouden niet zinvol is....dat staat ook op de site van RIVM, GGD en NHG.


zoontje ziek
geschreven door kinda , 18-09-2008

Mijn zoontje van 9 maanden had dit ook opgelopen bij het kinderdagverblijf. het begon met koorts en hij was heel onrustig. Hij deed heel moeilijk met eten en drinken maar ik dacht dat het door de koorts kwam. Toen zeg ik dat hij wat wondjes in zijn mond had. Het leek een beetje op afte .. Ik dacht eerst dat het misschien de tandjes waren. Ook omdat hij overal uitslag had gekregen. Maar dat was dus niet het geval. Mijn zoontje heeft hier enorm veel last van gehad en heeft ontzettend veel gehuild. Vooral omdat hij super veel honger had maar niks kon eten en drinken. (je kan het beste alles koud (en zo min mogelijk smaak) geven dat werkt wat verkoelend.


Heel ziek
geschreven door J.H. , 12-09-2008

Mijn dochter van ruim 1 jaar oud heeft deze ziekte ook opgelopen op het kinderdagverblijf. Zij heeft hele hoge koorts gehad en in haar mond en op haar tong zaten hele grote pijnlijke plekken, waardoor ze veel pijn had en weinig kon eten en drinken. Ook kon ze hierdoor haar speentje niet pakken wat bij haar veel frustratie en verdriet met zich mee bracht. Ze had ook veel plekken op haar billen wat vervelend was met verschonen. De plekken op haar handen en voeten zijn uiteindelijk wel meegevallen. Al bij al een hele nare en pijnlijke ziekte!