Neomycine

U bent allergisch voor neomycine: Wat nu?
Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor neomycine. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus van groot belang dat u probeert om het contact met neomycine zoveel mogelijk te vermijden.

Wat is neomycine en in welke producten komt neomycine voor?
Neomycine(-sulfaat) (in een iets andere samenstelling bekend als framycetine) is een antibioticum behorend tot de groep van de “aminoglycosiden”.
Neomycine kan voorkomen in medicinale crèmes, zalven (let ook op combinatiepreparaten zoals Mycolog oleogel, Pimafucort (oleogel, lotion of crème) en Proctosedyl zalf), zalfgazen (Sofratulle), oog- of oordruppels. Oordruppels die in Nederland worden voorgeschreven, welke neomycine bevatten zijn onder andere Sofradex, Panotile, Synalar & Synalar Bi-Otic en Otosporin. Oogdruppels voorgeschreven in verband met infecties van het oog en de oogleden dragen meestal neomycine in hun naam. Daarnaast bevatten ook Maxitrol, Sofradex oogdruppels en Polyspectran oogdruppels neomycine. Aminoglycosiden kunnen ook worden toegediend in tabletvorm, als injectie, of door middel van implantatie (bijvoorbeeld gentamycinekralen bij botontstekingen). Vele diergeneesmiddelen bevatten neomycine.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door neomycine er uit?
Allergisch contacteczeem door neomycine is een rode, jeukende uitslag op plaatsen waar neomycine-bevattende producten in contact zijn geweest met de huid of slijmvliezen. Soms zijn er ook blaasjes te zien, of kan het eczeem zelfs nattend worden. Bij een ontsteking van de uitwendige gehoorgang of oorschelp, welke niet overgaat ondanks gebruik van medicinale oorzalf of -druppels, moet rekening gehouden worden met contactallergie voor neomycine. Wie neomycine-bevattende oogdruppels gebruikt en daar allergisch voor wordt, kan last krijgen van een zanderig gevoel in de ogen gepaard gaande met roodheid in en rondom de ogen en tranenvloed, eventueel in combinatie met schilferende, rode plekken op de oogleden. In principe kan echter op elk lichaamsdeel eczeem ten gevolge van neomycine worden gezien, wanneer daar contact is geweest met neomycine-bevattende producten. Sofratulle zalfgazen worden nogal eens toegepast bij open benen. Bij aambeiklachten kunnen Proctosedyl zetpillen en -zalf problemen geven, omdat deze framycetine bevatten.

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met neomycine-bevattende producten?
Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met neomycine. Aangezien neomycine in Nederland alleen in medicinaal voorgeschreven producten voorkomt, is er echter in het algemeen al sprake van een afwijking aan de huid of de slijmvliezen. Het kan dus zo zijn, dat er aanvankelijk al sprake was van een andere vorm van eczeem (bijvoorbeeld seborrhoisch of constitutioneel eczeem), waarbij de contactallergie voor neomycine pas later van belang is geworden. Het is altijd zinvol om neomycine-bevattende producten zo goed mogelijk te vermijden, maar dit zal dus helaas niet altijd tot volledige genezing van uw huid leiden!

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?
Neomycinesulfaat behoort tot de groep antibiotica die aminoglycosiden heet. Bij een aangetoonde contactallergie voor neomycine moet rekening worden gehouden met een zogenaamde “kruisovergevoeligheid” voor andere antibiotica van de aminoglycosidengroep: gentamycine (Garacol, Garamycine, Gentamytrex, Ophtagram), kanamycine, amikacine (Amukin) en tobramycine (Obracin, Tobrex, Tobradex). Indien u overgevoelig geworden bent voor neomycine kunnen er soms ook problemen ontstaan als u andere aminoglycosiden krijgt toegediend, niet alleen als lokaal geneesmiddel, maar ook als deze in tabletvorm, injectie of als depositie van kralen toegediend wordt. In deze gevallen zou u een geneesmiddelenuitslag kunnen ontwikkelen over het gehele lichaam.

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?
Wanneer u eenmaal een allergie voor neomycine ontwikkeld heeft, kunt u bij elk volgend contact een allergische reactie krijgen. Om een allergische reactie te voorkomen moet u dus contact met neomycine en de andere aminoglycosiden (zie boven) voorkomen. Meldt altijd aan (al) uw behandelende artsen en uw apotheek dat u allergisch bent voor neomycine. Uw arts zal dan een ander type antibiotica (niet uit de aminoglycosiden-groep) voorschrijven. Ook is het verstandig altijd een medisch paspoort te dragen met daarin vermeld dat u allergisch bent voor neomycine.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?
Neomycine komt alleen voor in door artsen voorgeschreven medicijnen. Alle andere producten zijn dus voor u veilig.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment