Para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars

U bent allergisch voor para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars. Wat nu?
Uw dermatoloog heeft aangetoond, dat u allergisch bent voor para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars (verder afgekort als PTBFF-hars). Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus van groot belang, dat u probeert om dit contact zoveel mogelijk te vermijden.

Wat is para-tertiair-butylfenolformaldehyde-hars (PTBFF-hars)?
PTBFF-hars ontstaat uit een chemische reactie tussen para-tertiair-butylfenol en formaldehyde. Het zo gevormde reactieproduct is een zeer goede kleefstof, die snel hecht, bestendig en buigzaam is en bestand is tegen hoge temperaturen.

In welke producten komt PTBFF-hars voor?
Vanwege zijn gunstige eigenschappen wordt PTBFF-hars verwerkt in allerlei producten, zoals neopreenlijmen voor lederen artikelen (schoenen,horlogebandjes, handtassen en hoeden). Ook komt PTBFF-hars voor in lijmen voor hout, papier, metaal, plastics en rubber. PTBFF-hars wordt verder gebruikt in materiaal voor electrische isolatie, in conserveringsmiddelen voor hout en in impregneermiddelen voor papier en textiel. Ook in medisch-technische hulpmiddelen zoals hoortoestellen, prothesen, spalken en tape-materiaal kan PTBFF-hars voorkomen.

Op welke wijze komt men in contact met PTBFF-hars?
Contact met PTBFF-hars kan tot stand komen door contact met lijm in schoeisel (o.a. gebruikt voor het vast lijmen van teenstukken of binnenzolen), etiketten of lederwaren (horlogebandjes, ceintuurs, handtasjes). Ook komt PTBFF-hars soms voor in lijm voor kunstnagels. Beroepsmatige blootstelling kan plaatsvinden bij schoenmakers en bij personen die werken met glasvezelproducten, triplex of multiplex, inkten en lijmen. Verder kan ook contact met PTBFF-hars voorkomen bij werknemers in de automobielindustrie (aanbrengen van rubber strips langs autoportieren).

Hoe ziet allergisch contacteczeem door PTBFF-hars er uit?
Bij een allergisch contacteczeem door PTBFF-hars vindt men roodheid, pukkeltjes, blaasjes en zwelling van de huid op de plaats van het contact met de hars. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn aan de handen van een schoenmaker die allergisch is voor PTBFF-hars in de lijm waar hij mee werkt, of aan de voeten bij iemand die overgevoelig is voor PTBFF-hars verwerkt in de schoenen. Ook kan eczeem aan de pols optreden door contact met een gelijmd leren horlogebandje. Als het eczeem langer bestaat ontstaat verdikking van de huid met schilfering en vorming van kloven. De afwijkingen veroorzaken meestal jeuk en soms ook pijn.

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met PTBFF-hars?
Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door PTBFF-hars. Toch kan het voorkomen, dat het eczeem maar gedeeltelijk verbetert als het contact met PTBFF-hars wordt vermeden. Dat komt, omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen of door koude. Aan de voeten kunnen zweet en wrijving een rol spelen. Daarnaast kan eczeem ook berusten op een erfelijke aanleg voor eczeem en soms voor astma of hooikoorts.

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?
Wanneer overgevoeligheid voor PTBFF-hars is vastgesteld, dient contact met deze stof vermeden te worden. Bij eczeem door lijm in schoeisel moet gezocht worden naar schoenen die geen of een andere lijm bevatten. Soms is het nodig om speciaal allergeenvrij schoeisel aan te schaffen. Uw huidarts kan u hier nader over informeren. Bij klachten door contact met kleding of lederwaren die PTBFF-hars bevatten, is het gewenst om deze artikelen niet meer te dragen. Bij gebruik van lijm voor hobbydoeleinden dient de verpakking te worden geraadpleegd. Als het eczeem veroorzaakt wordt door contact met PTBFF-hars in het beroep dienen maatregelen genomen te worden om dit contact te vermijden. Dan is overleg met de bedrijfsarts noodzakelijk. Hierbij dient ook te worden nagegaan of PTBBF-hars misschien ook aanwezig is in producten, die u zelf niet direct verdenkt.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment