Fractional lasertherapie

Wat is het?

De coolfrax fractional lasertherapie is een laserbehandeling van de huid waarbij met een innovatieve techniek de huid wordt verjongd. Bijzonder is dat deze lasertherapie veiliger en patiëntviendelijker is dan bestaande technieken. De Coolfrax therapie benadert de resultaten van de oude CO2 laserbehandelingen terwijl aan de Coolfrax fractional methode veel minder risico's verbonden zijn. Bij de fractional  therapie wordt gebruik gemaakt van de zgn. fractional laser.

Waar is de  fractional methode geschikt voor?

De Coolfrax fractional therapie kan worden gebruikt bij:

  • Rimpels
  • Huidverjonging
  • Acnelittekens
  • Pigmentafwijkingen

Hoe werkt het?

De fractyionele lasertherapie wordt toegepast is fundamenteel anders dan de ouderwetse CO2 behandelingen. De verschillen:

Ouderwetse CO2 behandeling:
Bij de CO2 behandelingen zoals deze in het verleden werden uitgevoerd werd de gehele opperhuid weggebrand en moest het herstel van de huid komen uit de basishuidcellen in de haarzakjes en de talgklieren. Dit proces was langdurig, kende een aanzienlijk risico op huidinfectie en in veel gevallen ontstond een onnatuurlijk rode kleur van de nieuw gevormde huid. De behandeling vond plaats onder uitgebreide lokale verdoving of zelfs algehele anaesthesie.

Fractional laser behandeling:
Bij de fractional behandeling wordt door de fractional laser in een bepaald matpatroon zeer kleine ‘gaatjes’ in de huid gemaakt. Deze kleine gaatjes kunnen zich snel herstellen omdat zij aan alle kanten worden omgeven door basishuidcellen. Na 1 of enkele sessies met deze laser is (net als bij de ouderwetse CO2 behandeling) de hele huid vernieuwd.

Voordelen van de Fractional in vergelijking met ouderwetse CO2 laser:

  • veel kleiner infectie risico
  • veel kleiner risico op littekens en kleurverandering
  • slechts 1 week ‘downtime’

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Stap 1: Reiniging van de huid
Vóór elke behandelsessie met de laser wordt de huid voorbereid door een grondige reiniging van de huid en lokale verdovende creme.

Stap 2: Laserbehandeling
Met de gefractioneerde laser wordt over het te behandelen gebied een gelijkmatig patroon van gaatjes in de te vervangen huid geschoten. Dit gelijkmatige karakter is van belang om een mooi egaal resultaat te behalen. Door de koeling is de behandeling goed te verdragen.

Stap 3: Nabehandeling
Door de laserbehandeling is de huid aanvankelijk iets rood en gezwollen. Om de huid te kalmeren wordt deze nagekoeld en daarna met een speciale crème behandeld. De eerste 5-7 dagen na de behandeling wordt thuis de huid inegsmeerd met vaseline.

Wat kan ik na de behandeling verwachten?

Direct na elke behandeling is er sprake van roodheid en lichte zwelling van de behandelde huid. Deze roodheid en zwelling verdwijnt doorgaans binnen enkele dagen. Het is verstandig om gedurende 4 weken na elke behandeling excessieve blootstelling aan zonlicht te vermijden.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelsessies is afhankelijk van de indicatie. Meestal zijn 4 tot 6 behandelingen nodig. De periode tussen elke behandeling bedraagt 3-4 weken.

Wordt de  behandeling vergoed?

De behandeling volgens de Fractional  methode wordt (evenals andere behandelingen voor dezelfde indicaties) in principe niet vergoed door de zorgverzekeraars. Informeer voor de zekerheid altijd even bij Uw ziektekostenverzekeraar.

Waar wordt de Fractional behandeling uitgevoerd?

De gefractioneerde laser is in Nederland beschikbaar in de Huid-en Laserkliniek van dermateam  te Bergen op Zoom (0164-263822).


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

...
geschreven door saskia , 08-05-2011

Bij mij mislukt door onkundig meisje die niet eens een vast hand had.
Hoor bij de zeeeeer zeldzame gevallen van blijvende hyperpigmentatie, je kan zo de lijnen volgen van de laser op mijn gezicht.

Als het het doet doe het bij een ziekenhuis en kundige mensen zelfs dan weet je het niet.
Ligt ook aan je huidtype.
Maar mijn leven is nu wel best verpest, en ik kan wel janken en heb zoveel spijt!
Nu te laat... kan nergens terecht. En weet ook niet wat zijn die donkere lijnen is dit nou ook pigment? Zit dit nu 1mm in mijn huid gelasert, word het erger nog per zonnestralen voor mijn idee wel namelijk.

Is nu 2 jaar terug, kan ik nog wat anders proberen peeling? of wat ook?


...
geschreven door Linda , 02-09-2010

Ik heb nog steeds die pigmentvlekken en ben nu onder behandeling bij een dermatoloog in het ziekenhuis. Daar blijkt uit bloedtesten dat de pigmentstoring niet hormonaal is. De enige oorzaak lijkt dus te zijn de laserbehandeling want zelfs tijdens zwangerschappen heb ik nooit last gehad van pigment/zwangerschapsmakser. Volgens de dermatoloog komt het vaker voor dat de huid, nadat deze is geirriteerd (in dit geval door een laser, maar het kan bijv. ook een peeling of microdermabrassie zijn) reageert door overtollig pigment aan te maken. Ik durf dus nu ook geen fruitzuurpeeling o.i.d. meer te doen, dit was mij aangeraden door de huidtherapeute die ook de laserbehandeling heeft uitgevoerd. Het enige wat ik nu nog kan proberen is een blekende creme die mij is voorgeschreven door de dermatolooog. Op sommige sites lees ik dat pigmentstoring na huidirritatie/laser tijdelijk is. Hope so, want het is echt geen gezicht. Ik zou iedereen willen adviseren niet te laseren, de dermtoloog zei ook dat het resultaat vaak tijdelijk is en de huid uiteindelijk eerder verouderd omdat het toch om (onderhuidse) brandwonden gaat. P.S. Uiteraard heb ik gedurende de behandeling een hoge spf factor gebruikt, dus daar ligt het niet aan!!


Linda , 12-09-2009
geschreven door saskia , 09-11-2009

Linda hoe is het met jou verder verlopen, want ik deed het tegen pigment en heb ook nu meer vlekken gekregen..
Hoop dat je dit leest.


beetje ervaring
geschreven door Caro , 09-11-2009

Hallo,

Ik heb oppervlakkige acne-littekentjes in mijn gezicht en heb 1 behandeling met de Coolfrax laser
gedaan. Toen er geen resultaat te zien was, zei de dermatologe dat het verder geen zin had (vreemd..)
Maar ik zie hier alleen maar negatieve verhalen over deze behandeling. Pigmentvlekken enzo..
Nu begin ik een beetje bang te worden.. Zijn er ook mensen met wat positievere ervaringen?
En zijn er mensen die ervaring hebben met een chemische peeling?

P.S. Ik heb alleen een testplekje laten doen (1 'lasershot') en ik vond het totaal geen pijn doen. Naderhand
voelde het ongeveer 2 uur wat branderig. Twee mogelijkhede: OF het is niet goed gedaan bij mij, OF het
doet bij sommige mensen niet zoveel pijn.

Groetjes,
C.


Coolfrax
geschreven door Nico , 16-10-2009

2 maal geweest,ja een rood gezicht maar dat verdwijnt na 2 dagen
Behandeling zelf valt erg mee geen probleem mee goed ontspannen helpt viel haast in slaap
IN ga in Bergen op Zoom goede uitleg en advies
Iedereen weet geen zon tijdens de behandeling ,elke dag factor 50 smeren voor je naar buiten gaat.
Na 4 weken huid steviger.is ook een lang termijn behandeling na een half jaar cq jaar uiteindelijk eind resultaat
O ja gelijk na elke behandeling goed koelen met ijs en anti sun smeren
Nee na vier weken zie je nog niets het lichaan moet het zelf doen
Mensen over 4 weken weer een bericht je als je vragen heb mail maar nicohbr@gmail.com


Vraag
geschreven door saskia , 29-09-2009

Ik heb gisteren de fractinal laser ondergaan ook, verschikkelijk!
Bijna 24 uur alsof je huid in de fik staat, en mocht geen creme op, schrik nu wat van bovenstaande.
van Linda
Ik doe het juist tegen pigment maar jij hebt pigment gekregen, en nu lijkt het door mijn huid ook alsof ik overal waar de laser op is gegaan veel meer pigment is., hoop dat het kosten zijn of zo.
Maar maakt me nu toch wel angstig!!
Iemand meer info???


Aan Linda:
geschreven door Mieke , 16-09-2009

Aan Linda: Zo'n slecht behaald resultaat terwijl de dermatologen van dit lasercentrum voor de tweede keer op rij zijn uitgeroepen tot de beste specialisten van Nederland?! In andere klinieken kan het laserresultaat alleen maar slechter uitvallen.


...
geschreven door Linda , 12-09-2009

Ik heb nu 2 x een behandeling ondergaan met een fractional laser (zelfde als coolfrax). Het resultaat is zeer teleurstellend, of beter gezegd: geen. Ik moest 5 x voor een optimaal resultaat maar na 2 x zou er toch echt al verbetering te zien moeten zijn en dat is er dus niet. Wat ik er wel aan heb overgehouden zijn donkere pigmentvlekken precies op de plekken waar ik ben gelaserd (de wangvlakken omdat daar de meeste acnelittekens zitten, bobbelige huid). Het is er dus alleen maar minder van geworden met die ontsierlijke pigmentstoring. Volgens de kliniek moet ik nog een paar keer voor optimaal resultaat maar ik durf het niet meer aan.
:


Aan Samantha
geschreven door monique , 02-03-2009

Hoi Samantha,
Ik overweeg dat zelf ook te gaan doen, ben al op intake geweest.
Inmiddels ben jij geweest als het goed is, hoe was jouw ervaring? Zie je al wat na één keer?


acne littekens
geschreven door samantha , 12-02-2009

hoi

volgende week moet ik naar de laserkliniek voor een coolfrax laserbehandeling tegen mijn acne littekens heeft hier iemand al toevallig ervaring mee??

thnx