UVB-lichttherapie

Waar is het voor?

  • psoriasis
  • eczeem
  • lichen planus
  • vitiligo
  • lichtallergie
  • pityriasis lichenoides
  • jeuk

Wat is het?

Ultraviolet B licht is een bestandeel van het natuurlijk zonlicht. Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beinvloed, evenals de ontsteking van de huid. In de meeste ziekenhuizen bevinden zich lichtcabines voor UVB licht.

Hoe werkt het?

Tijdens de UVB therapie staat u in een lichtcabine. Afhankelijk van de huidskleur wordt een belichtingschema bepaald. De belichtingstijd wordt zeer langzaam opgehoogd om verbranding te voorkomen. De eerste belichtingen duren vaak niet langer dan enkele seconden. Als iemand te veel UVB krijgt, kan roodheid van de huid ontstaan, die op zonnebrand lijkt. De huid wordt 3 keer per week belicht. De duur van de UVB-kuur wisselt maar kan 2-3 maanden bedragen.
Om de ogen te beschermen moet tijdens de lichtbehandeling een beschermende bril gedragen worden.

UV-thuisbehandeling

Tegenwoordig is het in veel gevallen mogelijk de UV therapie ook thuis te volgen. Dit geeft behalve het voordeel van meer privacy ook de mogelijkheid om de belichting uit te voeren op de momenten van de dag dat het U goed uitkomt. Deze thuistherapie kan door Uw dermatoloog worden aangevraagd.

Wat zijn de bijwerkingen?

korte termijn

verbranding
door verschillende oorzaken kan de huid ‘zonnebrand’ oplopen. Dit kan verbranding zijn in de belichtingscabine, maar ook verbranding buiten. Door de therapie heeft de huid immers al bijna de maximale dosering UVB licht te verwerken gehad. Extra zonlicht buiten kan dan alsnog leiden tot verbranding van de huid. Beschermende kleding en zonnebrandcreme kunnen dus nodig zijn.

lange termijn

huidkanker
net als bij blootstelling aan gewoon zonlicht kan de huid door UVB therapie lichtschade oplopen die uiteindelijk kan leiden tot huidkanker. Door het aantal behandelkuren te beperken evenals de duur per UVB-kuur kan dit risico worden beperkt.
vroege veroudering van de huid.

Alternatieven

PUVA therapie is een alternatief voor UVB therapie. Het slikken van het bijbehorende psoraleen kan nog al eens leiden tot bijwerkingen.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment