Blauwe moedervlek


Wat is een blauwe moedervlek?
Een blauwe moedervlek (syn.: blue naevus, naevus coeruleus) heeft een blauw-zwarte kleur en komt in het algemeen niet veel voor. Deze moedervlek is goedaardig, maar kan op het eerste gezicht  sterk lijken op een kwaadaardige moedervlek, melanoom geheten.
Wat zijn de kenmerken van een blauwe moedervlek?
Blauwe moedervlekken bevatten zeer veel donker pigment dat voor een deel vrij diep in de lederhuid zit. Vanwege de diepte van het pigment schemert dit door de breking van de huidlagen blauw door, vandaar de naam. Blauwe moedervlekken zijn meestal kleiner dan 1 cm in doorsnede. We zien ze vaak voorkomen op de hand- en voetruggen.

Image

foto: een 5 mm grote blauwe moedervlek: op het oog moeilijk te onderscheiden van een melanoom!
Meer foto's, klik hier


Wie krijgen blauwe moedervlekken?
Blauwe moedervlekken worden relatief vaak bij kinderen gezien, maar kunnen ook op latere leeftijd ontstaan.
Hoe is de behandeling?
Hoewel blauwe moedervlekken goedaardig zijn worden zij toch vaak verwijderd. Eén reden is de opvallende doker blauw-zwarte kleur. Belangrijker is echter het feit dat de arts meestal niet met zekerheid op het klinisch beeld een melanoom kan uitsluiten. Zeker als de blauwe moedervlek nog vrij recent ontstaan is zal meestal worden besloten om de moedervlek operatief te verwijderen en weefselonderzoek door de patholoog te laten doen.

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Verwijder
geschreven door Diana , 27-04-2016

Hoe verwijder je die blauwe vlek


Blauwe moedervlek
geschreven door Marieke viergever , 09-12-2015

Hallo,

Sinds een jaar of heb ik een plek op mijn bovenbeen wat lijkt op een blauwe moedervlek. Ik ben echter 42 en dat lijkt me nogal oud om nog zo'n moedervlek te ontwikkelen. Ik ben vandaag bij de huisarts geweest en hij heeft me doorverwezen naar de dermatoloog. Hier kan ik pas over een maand terecht. Wat ls het nu een melanoom blijkt te zijn? Is dan snelle actie niet gewenst?
Op dit moment is de plek ook geirriteerd, hij lijkt dikker en is ook gevoelig.
Zou iemand mij advies kunnen geven?

Alvast bedankt!
Marieke