Candida

Video over Candida (Youtube, USA)

 

 

Wat is candida?
Een candida-infectie van de vagina of penis (candidiasis) is géén seksueel overdraagbare aandoening (soa), maar een schimmelinfectie als gevolg van een overmatige groei van een gist. Deze op zichzelf onschuldige gist draagt iedereen bij zich, meestal zonder er iets van te merken.
Onder bepaalde omstandigheden ontstaan er klachten door toename van de hoeveelheid gist. Vooral vrouwen kunnen daar last van hebben. Overmatige groei van de gist kan bijvoorbeeld ontstaan door medicijnen die de weerstand onderdrukken (zoals prednison) of door suikerziekte. Ook wordt een candida-infectie vaker gezien bij gebruik van de pil, tijdens de zwangerschap en na het gebruik van antibiotica tegen een bacteriële infectie.
Candida is niet ernstig en valt goed te behandelen. De klachten kunnen wel vervelend zijn en vaak terugkomen. De overmatige groei van de gist kan zich voordoen op de slijmvliezen van de geslachtsorganen, maar komt ook voor in de mond en de endeldarm. 

Klik hier voor candida penis


Klachten bij mannen en vrouwen
Aan de vagina geeft candida meestal geen klachten. Als er al klachten zijn, dan bestaan die bij vrouwen vooral uit (hevige) jeuk, roodheid, irritatie of branderigheid. Plassen en vrijen kunnen pijnlijk zijn. Soms is er toegenomen en geurloze afscheiding, die er wit en korrelig uitziet. Bij de man leidt de infectie zelden tot hevige klachten. Soms (meestal kort na onbeschermd seksueel contact met een partner die last heeft van de infectie) kan er wat roodheid of uitslag op de eikel van de penis ontstaan. Vaak gaat dit gepaard met jeuk of een branderig gevoel. De klachten gaan meestal spontaan weer over.

Candida kan ook in liezen en buikplooi ontstaan. Dan ontstaat er felle roodheid  met aan de rand kleine losse plekjes, als eilandjes voor de kust.

klik hier voor foto's candida liezen

Behandeling
De infectie is goed te behandelen. Meestal wordt er een anti-schimmelcrème voorgeschreven voor in en rond de vagina of op de penis. Vrouwen kunnen ook vaginale tabletten gebruiken. Behandeling van de gist is alleen nodig bij klachten. Hetzelfde geldt voor de partner(s).
Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo kan het slijmvlies van de vagina (of van de penis) gemakkelijker herstellen.
 Toch is er soms een branderig of jeukend gevoel in de vagina. Vaak is er ook sprake van een infectie van de huid rond de vagina: deze veroorzaakt roodheid en (veel) jeuk.Geslachtsgemeenschap kan bij een actieve infectie pijnlijk zijn.

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Candida???
geschreven door Josephineeex , 14-08-2012

Hallo,
Ik heb al een tijdje last van een rode (niet grote, zonder "eilandjes") vlek,
het lijkt op geirriteerde huid en het vindt plaats waar de vagina ophoudt en de anus begint. Ik heb verder geen brokkelige afscheiding, geen (of weinig) jeuk en niet een branderig gevoel (maar het is wel gevoelig).
Is dit candida? Als ik naar de fotos kijk lijkt het er echt niet op...
Groetjes