Fibroom (skin tag)

Komen vaak met meerdere tegelijk in de oksels voor, met het vorderen van de leeftijd. Vaker bij mensen met overgewicht. Het zijn kleine huidkleurige, soms wat lichtbruine, uitstulpinkjes van de huid, soms gesteeld.  Dit bindweefseltumortje komt nogal eens op het behaarde hoofd voorals een roze, gelobte wat wratachtigeverheven tumor.  

Grootte ongeveer 1 cm.  Kan nog wel eens kapot gaan door het kammen van de haren.  Goedaardig. Eenvoudig te behandelen met shave-excisie, electrocoagulatie (heet naaldje), of CO2-laser, zonder nalaten van littekens.    Foto’s skin tags

dWat is het?
Een dermatofibroom (syn.: histiocytoom)  is een zeer veel voorkomend goedaardig bruin plekje  in de huid. Wordt vaak voor een onrustige moedervlek aangezien. Het is echter geen moedervlek. De kleur van een fibroom is wat valer bruin en minder scherp begrensd dan bij een moederrvlek. Bovendien voelt het wat hard aan. De voorkeursplekken zijn de benen en de armen. Het komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor. Soms geeft het dermatofibroom lokaal pijnklachten.

Hoe ziet het eruit?
Een dermatofibroom voelt aan als een stevig schijfje of balletje in de huid. Het zit aan de huid vast en is over de onderlaag te verschuiven. Als het dermatofibroom wordt vastgepakt voelt het aan als een 'pilletje in de huid'. Het dermatofibroom is huidkleurig, meestal iets gepigmenteerd.

Image Een gepigmenteerd dermatofibroom (links onder ook een kleine moedervlek).

Meer foto's dermatolofibroom (histiocytoom)

Hoe ontstaat het?
Het ontstaat  waarschijnlijk als een versterkte littkenreactie na een klein wondje zoals bij een muggbeet.

Hoe wordt het behandeld?
Behandeling is in principe niet nodig. Het dermatofibroom is goedaardig. Eventueel kan het dermatofibroom operatief worden verwijderd. Het laat wel een littekntje na.
ermatofibroom is een zeer veel voorkomend goedaardig 'bobbeltje' in de huid. De voorkeursplekken zijn de benen en de armen. Vrouwen ontwikkelen dermatofibromen iets vaker dan mannen. Soms geeft het dermatofibroom pijnklachten.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

fibromen/ zgn moedervlekjes
geschreven door rein , 09-09-2012

Inmiddels 67,mijn levenlang met een aantal steelwratjes rondgelopen.
Ik had ook een dermatofibroom van ongeveer 8 mm op mijn kuit en ik wilde er nu eens van af ondanks alle verhalen van
huidartsen dat het geen kwaad kan.
Middels mijn huisarts bij een plastisch chirurg terecht gekomen
Onder lokale verdoving,speldeprikjes, binnen 1 uur alles laten verwijderen.
Erg blij dat ik het besluit nu heb genomen,had ik veel eerder moeten doen.


alleen al weghalen voor het prettige gezicht voor anderen
geschreven door Ria , 08-03-2012

Ik heb deze fybroompjes al vanaf mijn 12e, ik ben nu 53. Ze zaten in mijn hals en onder mijn oksel. Ik heb ze eerder ook in de lies gehad maar de meesten zaten in mijn hals. 1 of 2 x per jaar laat ik diegenen die zo groot zijn (1 mm) dat je ze kunt bewegen weghalen. Vandaag 1 grotere, 3 mm, verdoofd laten wegbranden. En supersnel nog een stuk of 10 zonder verdoving, met één keer aanprikken met het brandapparaatje. Zonder verdoving omdat het wegbranden van de kleintjes met één keer aanprikken prima gaat. Had na verwijdering wel een licht branderig gevoel dus heb gezegd dat het zo goed was, als ik nog een keer wil aak ik weer een afspraak. Voor die mevrouw en haar zus die ónder de fybroompjes zitten: mijn arts zei dat hij de grotere die verdoofd moeten worden met max 5 per keer tegelijk doet. Ze doen het één dag in de week, dus je zou er iedere week op een vast tijdstip opnieuw 5 kunnen laten weghalen. Dat zijn er 260 per jaar!! Desnoods 2 jaar lang, dan ben je er ook vanaf. Geen genoegen nemen met dat het nu te laat is maar als de gesmeerde bliksem een andere huisarts zoeken! Succes


Fibromen
geschreven door Nellie , 16-11-2011

Hallo lezers,
Heb een paar maanden geleden grote Fibromen weg laten halen bij de huisarts.
Snijden dichtbranden om het bloeden te stoppen.Heel veel last na de behandeling gehad,ze zaten in de oksel en het was mwarm weer.Hij zei dat schoonheidsspecialiste ze ook wel weg haalden.Dus toen ik zag dat er weer een kleine familie zat heb ik een afspraak met de assistent gemaakt.En gisteren weg laten knippen.Het ging hartstikke goed zelf eentje bij mijn oog weg laten halen.Laat het nooit meer zover komen.

Voor diegenen die nog moet succes


dermatofibroom laten verdampen met electrocoagulatie
geschreven door el , 13-07-2011

Onlangs op de rechterschouder een fibro-epitheliale poliep laten verdampen met electrocoagulatie. Is het dan gebruikelijk om nog weefsel voor histologische onderzoek te laten doen?


dermatologische fibroom
geschreven door Anneline , 31-05-2011

klopt precies wat er staat: " voelt aan als een stevig schijfje of balletje in de huid. Het zit aan de huid vast en is over de onderlaag te verschuiven. Als het dermatofibroom wordt vastgepakt voelt het aan als een 'pilletje in de huid' " Klopt excact, alleen bij mij was het spierwit, het zat op mn kaak bij mn hals en ik moest wel een verdoving, want het zat behoorlijk diep, k heb 3 hechtinkjes, onderhuids is het groter dan je aan de buitenkant ziet, inderdaad een keihard balletje onder de huid, toen het eruit was, in het potje leek het een kleine koffieboon smilies/cheesy.gif


fib
geschreven door dilara , 15-05-2011

Omg kmoet as woensdag weg laten halen deze bevind zick op mijn heup, ben alleen wel erg angstig


fibroom
geschreven door quinten , 09-05-2011

vandaag bij de huisarts verschillende weg laten branden onder verdoving , nergens geen last van ,zo weg .


verschil tussen firboompjes en wratjes?
geschreven door alex , 30-04-2010

Ik had eerst (waarschijnlijk) firbroompjes onder mijn oksels. Later ook in mijn lies. Op beide plekken laten weghalen door huisarts (electrocoalgulatie). Nu zijn ze in mijn lies weer terug, hele kleintjes. Hoe weet ik het verschil tussen firbroompjes of genitale wratjes, waarbij ik bij het laatste denk dat dit dan zeer besmettelijk is.
Maak me dan grote zorgen een ander hiermee te besmetten.


fibroom
geschreven door grid , 22-04-2010

mijn fibrom zit in mijn oksel, de top was lichtbruin van kleur en nu en korstje.
volgende week word hij wel verwijderd maar kan dit kwaad?


vandaag laten doen...
geschreven door angelique , 02-02-2010

Ik heb vandaag 5 stuks weg laten halen.
2 x op neus, 1 x in nek, 1 x in hals en 1 x tussen wenkbrauwen.
Dit ging met een nieuw soort behandeling met Cyro Therapie.
Geen verdoving, geen pijn.
De eerste dag kan het nog een beetje opzwellen, maar na een paar dagen droogt het in en wordt het een korstje.
Over 5 weekjes even terug voor en eventuele nacontrole of kleine behandeling en klaar.
kijk maar eens bij www.lasermedikos.nl
Veel succes!!!


fibroom
geschreven door wim , 02-10-2009

hallo ik heb vanmorgen alvast 38 fibromen laten wegsnijden bij mijn huisarts deze zaten vooral in mijn nek en onder mijn oksels en in mijn liesen. over het algemeen valt dit wel mee om ze te laten weghalen ik heb dit gedaan zonder verdoving, omdat de prik van de verdoving meestal nog meer pijn doet dan het wegsnijden cq knippen. mijn ervaring is nu dat, als je er mee wacht om ze te laten weghalen en ze steeds groter worden dat als er worden weggehaald je ook moet worden gehecht en dat is dan alleen maar dubbele prikjes .
ik heb wel een tip: ga een goed gesprek aan met je dokter dan is het gebeurd voordat je het weet en als je er zoals ik veel op een plaats hebt dan helipt koelen[een koelelement in een handdoek wikkelen] ook heel goed.
ik zou zeggen laat je niet bang maken en niet te lang wachten ,maar gewoon doen !!!! groetjes en succes


Helemaal onder
geschreven door Mini , 21-09-2009

Wat moet je in hemelsnaam doen als je helemaal onder zit, gezicht, nek, borst, buik alles, en je nog steeds te horen krijgt dat het er nu helemaal bij hoort en het goed aardig is...jezelf opsluiten in huis, want mensen vinden je eng? Help!


Fibroom / skintags
geschreven door Mini , 21-09-2009

Ik begin een beetje gefrustreerd te raken; Fibromen zijn goedaardig, je hoeft je geen zorgen te maken..Ondertussen heeft mijn zus overmatig last; haar gezicht, rug, borst en buik zijn ijna 1 grote plakkaat met vlekken en steelwratjes, haar eigen kinderen zijn bang als ze het zien, en mensen doen raar in de zomer als ze haar zien. De artsen kunnen niet "meer"doen want het is te laat. Bij mij zelf is sinds 1 jaar dat ik er meer en meer krijg op mijn buit en nek, en uiteraard volgens onze geweldige ziektestelsel is er niets aan te doen, ik moet er mee leren leven. Maar wanneer wordt je serieus genomen; mijn vriend vind het vies en maakt het met me uit, of als je net als mijn zus door iedereen nagestaard wordt, en later te horen krijgt van diezelfde artsen die er eerst niets aan willen doen dat het nu te laat is?. Ik probeer nu via andere landen allerhande middeltjes; ik weiger om hetzelfde mee te maken als mijn zus. Waarom wordt dit niet serieus bekeken? Er zijn meerdere vrouwen bij wie het onschuldig met een enkele is begonnen en die nu helemaal onder zitten, hoe zit het daar mee?


Pijnloos
geschreven door Marjolene , 01-04-2009

Vandaag 2 laten wegbranden op mijn arm. Geen probleem, pijnloos zelfs, na een minimaal verdovinkje voel je er echt helemaal niets van. Nu heb ik er nog één op mijn bovenlip (op de rand) en die wordt bij een plastisch chirurg gedaan omdat het je gezicht betreft. Doet de huisarts liever niet. Prima toch.


2 fibromen
geschreven door Bertus , 23-02-2009

Ik reageer nogmaals,ik geloof dat de vorige reactie niet is over gekomen.Toevallig vandaag 2 fibromen weg laten halen.Het valt best mee.Ik had er een aan de binnenkant van mijn bovenbeen en een op mijn achterwerk.Eerst desinfecteren dan verdoven en dan met een elektronisch mes weg gesneden,het bloed niet door dat het meteen dicht gesnoeid wordt.weer desinfecteren een pleister er op en klaar is kees.Het is mij erg mee gevallen.


Weg halen een fluitje van cent.
geschreven door Bertus , 23-02-2009

Toevallig vandaag 2 weg laten halen.Een aan de binnenkant van bovenbeen,en een op mijn achterwerk.Eerst gedesinfecteerd en verdoofd,je voelt er niets van.Dan wordt het weg gesneden door middel van een soort elektronisch mes,wat meteen de huid dicht brand,dus helemaal geen bloed.Desinfecteren een pleister er op en klaar is kees.


Gewoon doen,
geschreven door Robert , 09-12-2008

Ik had ook twee kleine fibroompjes in mijn hals, en de huisarst heeft ze weggehaald, wat binne 2 minuten gedaan was. Bij mij jeukte het ook omdat het precies op een plek zat waar de kraag van mijn t-shirt overheen schuurde.


fibroom
geschreven door Faya , 19-08-2008

ik heb een fibroom in mijn hals die nog wel eens jeukt. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik ermee naar de huisarts kan. Iemand ervaring?