Genitale wratten

Klachten
Genitale wratten ontstaan enkele weken tot maanden na contact met het virus. Bij vrouwen zitten de wratten vooral op of rond de schaamlippen, bij de ingang van de vagina of rond de anus. Soms worden er ook wel eens wratten gezien in de vagina of op de baarmoedermond.
Bij mannen komen wratten voornamelijk voor op en rond de penis, de balzak, en in het gebied rond de anus. Wratten rond de anus betekent niet automatisch dat er anaal seksueel contact is geweest.
Wratten op de geslachtsdelen (genitale wratten) en rond de anus zijn een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Ze komen veel voor. Net als andere wratten zijn ze onschuldig, maar kunnen heel hinderlijk zijn. De veroorzaker is een virus (humaan papillomavirus, afgekort HPV).
Er bestaan verschillende soorten HPV-virussen. Sommige van deze virussen kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Maar genitale wratten worden veroorzaakt door andere typen van het papillomavirus. Deze zijn onschuldig en hebben geen relatie met baarmoederhalskanker.
Het virus wordt overgedragen door direct contact tussen de geslachtsdelen maar besmetting kan ook plaatsvinden via de vingers en zelfs door handdoeken van personen met genitale wratten. Lang niet iedereen die de infectie oploopt, krijgt ook werkelijk wratten. Meestal verloopt een infectie geheel zonder klachten. Ook in deze gevallen kan iemand die geïnfecteerd is, het virus wel doorgeven aan anderen.
Vaak zijn er eerst enkele kleine wratten die groeien en zich uitbreiden. Soms zijn er klachten zoals jeuk, pijn of een branderig gevoel. Niet iedereen merkt bij zichzelf genitale wratten op; ze zijn soms moeilijk te ontdekken. Wratten kunnen inwendig zitten en daardoor onopgemerkt blijven. Genitale wratten kunnen zich sterk uitbreiden en flink groeien. Dit komt vooral voor bij zwangerschap of bij een hiv-infectie. De wratten zijn dan vaak ook moeilijker te behandelen.

Behandeling
De belangrijkste reden om genitale wratten te behandelen is cosmetisch. De wratten verdwijnen in de meeste gevallen spontaan, zonder behandeling. Maar dit kan jaren duren. Kleine en nieuwe wratten reageren beter op behandeling. De behandeling is intensief en wordt voorgeschreven door een arts. In veel gevallen voert de patiënt de behandeling zelf uit. Het zelf behandelen bestaat uit het regelmatig, een aantal dagen per week, aanbrengen van een crème of een vloeistof op de wratten. Deze behandeling kan vijf tot zestien weken duren.
De arts kan de wratten ook bevriezen, wegbranden of -snijden. Wegsnijden gebeurt vooral als het er veel zijn (‘trossen’). Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Ondanks behandeling kunnen wratten nog regelmatig terugkeren. Ook kan het virus na behandeling nog steeds aan anderen worden overgedragen. Bij aanwezigheid van genitale wratten is het verstandig ook onderzoek naar ander soa’s te laten doen.

Meer informatie
Meer informatie over soa’s is te vinden op de website van Soa Aids Nederland. Soa Aids Nederland is het expertisecentrum op het gebied van hiv-infectie en andere soa’s. Op www.soaaids.nl staat uitgebreide informatie over hiv-infectie en andere soa’s. Voor jongeren is er de informatiesite www.sense.info

Voor meer vragen over soa’s, bel de Aids Soa Infolijn
0900 – 204 204 0 (0,10 ct pm)
ma t/m wo 10.00u tot 20.00u
do en vrij 14.00u tot 20.00u
of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Soa Aids Nederland spant zich in om de informatie in al haar voorlichtingsmateriaal
zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk aan te bieden. Toch aanvaardt Soa Aids Nederland geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van het gebruik van de folder. De informatie in onze folders mag nooit worden beschouwd als vervanging van een consult of een persoonlijk bezoek aan arts of specialist.
Uitgifte: 11-6-2009

Bovenstaande informatie is afkomstig van SoaAids Nederland.

 

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

Links:  


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

...
geschreven door L , 25-10-2015

Ik heb ook wratjes en het enige wat bij min werkt is een wattenschijfje met appelciderazijn erop de hele nacht op de plek van bestemming laten zitten. Binnen een dag zijn ze weg!!!


papillomavirus
geschreven door katerina , 28-03-2013

Goedemiddag,

3 weken geleden ontdekte ik aan mijn schaamstreek en naast de vagina kleine bultjes en dit was op 1 rechte lijn links en rechts.
Ik heb dit een week zo gelaten en dit was nog niet beter. Het deed geen zeer, maar jeukte enorm.
Ik heb naar de gynaecoloog gebeld en zij heeft me er algoe 2dage later tss gelate. Dit was op n vrijdag ze zag t en zei je hebt t papillomavirus. Maandag binnen in het ziekenhuis en hebben ze dit weggesneden.
Nu bijna 2 weke verder heb ik nog enorm veel pijn. De wonden liggen helemaal open.
Plassen gaat goed , maar dan het afdoppe auw.
Elke morgend word ik wakker van de jeuk. Ik moet me dan afspoelen of wordt gek. Dan kruip ik terug in bed en begint t nog erger te jeuken waardoor ik van collére begint te huilen. Weten jullie wat ik aan die jeuk kan doen???
xx


Genitale wratten anus
geschreven door TerrorAnoniem , 23-09-2012

Goedendag,

ik ben 32 jr en heb sinds 2006 te horen gekregen dat ik HIV heb, schrik van me leven! maar nu 6 jr later is het accepteerbaar en nog steeds medicatie vrij mijn CD4 (weerstand cellen) is 483 en VL (Viral Load = Virus) is 3200 erg stabiel moet ik zeggen! maar sinds paar maanden heb ik last gehad van aanbeien die zijn verdwenen, nu heb ik dus wratjes in me anusrand zitten deze bestrijd ik dus met Wartec , maar als ze weg zijn dan moet ik met de zalf stoppen om beschadiging aan me goede huid te voorkomen! het nadeel in mijn situatie is dat ze in meervoud terug komen en ze worden veel groter als wat ik hiervoor had, ik heb het vermoeden dat dit door me HIV komt omdat je weerstand toch aangetast word. Weet wel dat je er niet goed van word oefff ... veel jeuk, branderig gevoel, moeilijke stoelgang en winderigheid, het nadeel van een spastische darm is dat ik veel ontlasting heb en continu moet blijven smeren omdat de zalf weg gaat door het naar de wc gaan! voor ik ga smeren maak ik alles goed schoon met warm water en PH neutraal zeep om iritatie uit te sluiten, daarna smeren met Vaseline om de goede huid rond om te beschermen, daarna als het ingetrokken is smeer ik de Wartec erover heen! De wratjes worden wit van kleur maar verdwijnen niet, de druk van het wratje word wel minder dus minder branderig gevoel! Binnenkort maar eens na laten kijken bij me Internist. Allemaal Succes ermee met deze Ellendige dingen


heel gevaarlijk
geschreven door bos , 28-02-2012

Aldara is heel gevaarlijk bij verkeerd gebruik.
Ik ben 16 kilo afgevallen door aldara, kreeg eetstoornis,depressiviteit ,oorsuizen en ga maar door. Deze bijwerkingen vind je alleen in de bijsluiter en wordt bijna nergens op internet vermeld. Ik kan alleen maar zeggen pas er mee op ik heb het al in 2007 gebruikt toen was er nog bijna niks van bekend .
PAS OP ,PAS OP, PAS OP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Genitale wratten hpv vin 2/3
geschreven door Fay , 17-05-2011

Ik gebruik Aldara nu 7 weken en er zit nagenoeg geen schot in de plek is te groot om te opereren omdat er dan niks meer overblijft zeg maar...de kuur is voor mij zwaar pijnlijk en slaap nagenoeg daar niet van....ik moet 16 weken gebruiken zit er nog een kans in dat het nog wel gaat helpen???

In een dip


genitale wratten
geschreven door anoniem , 01-11-2010

Dag iedereen!
Ik heb 3 weken geleden ontdekt dat er iets niet klopt aan mijn vagina..(schrik) ik kreeg van die raare bultjes, toen ik bij de dokter geweest was hebben ze mij verteld dat het genitale wratten zijn heel vies idee.. Maar goed vervolgens heb ik ook een soa test gedaan, en daar uit is gebleken dat ik dus geen soa heb, ik snap alleen een ding niet hoe kan ik dan van die wratten hebben ? of het ligt aan mij maar ik snap er helemaal niets meer van smilies/sad.gif ik heb creme gekregen genaamd Aldara. Die heb ik dus 3 keer deze week gebruikt netjes zoals het hoort, maar ik zie geen resultaat ze zitten er nog steeds aan. Iemand die mij miss een advies kan geven? ik word echt niet goed van die dingen ik schaam me dood erg en wil van ze af ..( ik ben een buitendlandse meid dus mijn exscuses voor wat fouten in de nederlandse taal! )


wratten
geschreven door M.G. , 28-08-2010

Nic: Mijn verhaal is precies hetzelfde als bij jou. Ik ben de 20ste geholpen maar kan nog steeds niet rechtop zitten. Ook plassen doe ik onder de douche met de sproeier erop!
Alleen is het bij mij nu ontstoken. En moet 2 keer per dag 5 min. in de soda zitten.
Steeds als ik hele erge pijn krijg ga ik gelijk onder de douche staan en spoel ik het schoon. Alleen zo is het een klein beetje uit te houden. Maar had echt niet zoveel pijn verwacht!
Heb wel verdovende zalf gekregen van t ziekenhuis. Maar dan gaat t alleen maar harder branden en meer pijn doen.

Degene die nog geopereerd moeten worden... Heel veel succes!!


genitale wratten
geschreven door amber , 24-04-2010

Kreeg last van kleine wratjes rondom de schede. Dacht eerst dat het irritatiebultjes was. En kreeg steeds meer. Ik durfde er niet mee naar de huisarts en ben via sense.nl ( vroeger het rutgershuis) naar een arts geweest. ( SOA spreekuur) Die vaak genitale wratjes heeft gezien. En van hem kreeg ik Aldara. Een uitstekende zalf. Wratjes waren zo weg.


gentiale wratten
geschreven door Nic , 28-09-2009

Per Juni Ontdekte ik ook een paar wratjes heb gelijk de huisarts op gebeld en die zei van goh nee kan helemaal geen kwaad. ! week later weer terug geweest, omdat ze zich hadden uitgebreid tot tussen mijn billen. Hij wist zich geen raad en heeft mij doorverwezen naar een Dermatoloog. Van die man kreeg al Aldara zalf, maar dit mocht ook niet baten en werden ze ook alleen maar erger van. De dermatoloog heef mij toen toch maar door verwezen naar een Gynaecoloog die hierin gespecialiseerd was en gelukkig wist hij er wel raad mee. Ik zit dus helemaal onder ban mijn clitoris tot mijn bilspleet . Hij zei dat gaan we mooi wegbranden en dan zal je er geen last meer van hebben. Zo gezegt zo gedaan. Ik ben de 21ste onder het mes geweest en iedereen die zegt ow k heb nergens last van na sown operatie die geloof ik dus niet meer.. Ben nou een week verder en kan nou pas eindelijk op mijn billen zitten.
PLassen en verder ontlasting doet zoveel pijn dat had ik dus niet voor mogelijk gehad. Dus plassen onder de douche met de sproeier derop en verder ontlasting maar dunner maken met lactulose , wantja je moet natuurlijk toch gewoon naar de wc..
Maarja ik zal dus blij zijn als de wonden goed genezen zijn en ik weer normaal de dingen kan doen die ik wil doen.


Wratje/puistje
geschreven door limbogirl , 16-09-2009

Nou ik ontdekte net met douche ook een wratje/puistje bij mijn vagina, meer richting anus. Ik weet niet wat het is maar vind het maar niets... Moet ook maar even naar dokter, ik heb er maar eentje (zover ik weet)
Jeetje maar ff moed verzamelen en naar arts gaan.

Succes met je operatie !!


genitale wratten
geschreven door s.k. , 26-08-2008

Ik ging op 24 juni jl naar de dokter omdat er gekke wratjes bij mijn vagina kwamen. De dokter verwees me door naar het ziekenhuis naar de gynaecoloog, die had er meer verstand van, ook om te behandelen. Ik kon meteen al de 26e terecht en het bleken toch genitale wratten te zijn, maar vooral in mijn vagina waar ik niet eens voor naar de dokter ging!!! kreeg wartec zalf om mee te behandelen en 7 juli weer controle; het bleek nog niet weg te zijn en nog maar een keer smeren. Op 24 juli weer terug om evt wat weg te knippen/snijden voor we op vakantie zouden gaan.
Nou ik heb het wel geweten met dat wegknippen, er werd zilvernitraat op gedaan en heb er toch wel 1,5 week last van gehad, vooral met plassen. Maar het heeft gelukkig niet mijn vakantie beheerst! Gister op 25 augustus controle gehad en het zat er weer in volle glorie! De dokter wilde me weer een keer laten smeren maar daar ga ik niet op zitten wachten; ik ben er vies van en wil het weg hebben maar dan ook meteen alles, heb ik ook tegen hem gezegd en nu worden ze operatief verwijderd!!! op 29 september ben ik aan de beurt. Ik hoop dat het allemaal in eens weg is daarna , maar dat zien we dan wel, heb er niet echt schrik voor maar een leuke gedachte is het ook niet echt.
Misschien nog een andere reactie als het allemaal voor bij is...