Histiocytoom (Dermatofibroom)

Een dermatofibroom voelt aan als een stevig schijfje of balletje in de huid. Het zit aan de huid vast en is over de onderlaag te verschuiven. Als het dermatofibroom wordt vastgepakt voelt het aan als een 'pilletje in de huid'. Het dermatofibroom is huidkleurig of iets gepigmenteerd. Wordt dan soms nog wel eens voor een moedervlek aangezien

Wat is het?
Een dermatofibroom (syn.: histiocytoom)  is een zeer veel voorkomend goedaardig bruin plekje  in de huid. Wordt vaak voor een onrustige moedervlek aangezien. Het is echter geen moedervlek. De kleur van een fibroom is wat valer bruin en minder scherp begrensd dan bij een moederrvlek. Bovendien voelt het wat hard aan. De voorkeursplekken zijn de benen en de armen. Het komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor. Soms geeft het dermatofibroom lokaal pijnklachten.

Hoe ziet het eruit?
Een dermatofibroom voelt aan als een stevig schijfje of balletje in de huid. Het zit aan de huid vast en is over de onderlaag te verschuiven. Als het dermatofibroom wordt vastgepakt voelt het aan als een 'pilletje in de huid'. Het dermatofibroom is huidkleurig, meestal iets gepigmenteerd.

Image Een gepigmenteerd dermatofibroom (links onder ook een kleine moedervlek).

Meer foto's dermatolofibroom (histiocytoom)

Hoe ontstaat het?
Het ontstaat  waarschijnlijk als een versterkte littkenreactie na een klein wondje zoals bij een muggbeet.

Hoe wordt het behandeld?
Behandeling is in principe niet nodig. Het dermatofibroom is goedaardig. Eventueel kan het dermatofibroom operatief worden verwijderd. Het laat wel een littekntje na.
rmatofibroom is een zeer veel voorkomend goedaardig 'bobbeltje' in de huid. De voorkeursplekken zijn de benen en de armen. Vrouwen ontwikkelen dermatofibromen iets vaker dan mannen. Soms geeft het dermatofibroom pijnklachten.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

verschilende soorten???
geschreven door melissa , 30-09-2012

ik moet iets maken voor school...de vraag is of er verschillende soorten van dermatofibroom bestaan??????


hystiocytoom
geschreven door Annemieke , 06-09-2011

Bij mij op mijn enkel zit al zes jaar dit hierboven omschreven bobbeltje en de dermatoloog zei dat het een dermatofibroom was. Alleen is het bij mij wit. En dan mijn huidskleur er overheen. Je ziet het witte pilletje als het ware er doorheen schemeren.


hystiocytoom
geschreven door Saskia , 23-02-2010

Ja ik heb inderdaad zoiets op mijn benen al is ie niet dezelfde kleur, bij mij lijkt het ook echt op een soort litteken weefsel (de kleur van een wegtrekkende blauwe plek), en er heeft inderdaad een muggenbult gezeten, ik had het ook al bij de huisarts laten zien (hou niet zo van bulten zeg maar) maar die kon er in ieder geval niets ernstigs van maken gelukkig.


hystiocytoom
geschreven door karin hannink , 13-07-2009

ik heb na elke zwangerschap er één gekregen, dus mss is er toch verband met hormonen?