Huidkanker

Wat is huidkanker?

Huidkanker is een kwaadaardige woekering van huidcellen.  Huidkanker komt steeds vaker voor. Dat komt omdat sinds de jaren 60 van de vorige eeuw, de westerse mensen zich minder goed beschermen tegen de zon. De hoed is uit het straatbeeld verdwenen, steeds vaker gaan mensen op zonvakanties, de strandkleding wordt steeds kleiner en ook gaan we steeds vaker onder de zonnebank. De huid krijgt tegenwoordig  dus veel meer zon te verwerken dan vroeger. De UV stralen van de zon en zonnebanken beschadigt het DNA van de huidcellen. De huidcellen repareren deze schade wel maar daarbij treden steeds meer foutjes op. Als deze foutjes in het DNA te veel worden kan er huidkanker ontstaan.

Video over huidkanker (Youtube; USA):


Er zijn verschillende soorten huidkanker. De opperhuid bevat 3 soorten cellen: basale cellen, plaveiselcellen(huidcellen)  en pigmentcellen (melanocyten).

Basale cellen maken de plaveiselcellen aan. Als de kanker uitgaat van de basale cellen spreken we van basaalcelcarcinoom. Meestal zijn het wat glazige roserode bultjes op de huid. Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het groeit in de regel langzaam, maar na verloop van tijd kan het snel groeien en kunnen er wonden in ontstaan.  Basaalcelcarcinoom is goed te behandelen en is niet levensbedreigend.
zie: basaalcelcarcinoom (ook wel: basocellulair carcinoom, basalioom)

Gaat de kanker uit van de plaveiselcellen dan spreken we van plaveiselcelcarcinoom. Huidcellen produceren normaalgesproken hoorn en bij deze vorm van kanker ontstaat er een bultje dat (deels) bedekt is met hoorn. Zon is de belangrijkste oorzaak bij deze vorm van kanker. Het ontstaat bijna alleen op zonbeschenen huidgedeelten zoals gelaat, decollete en handruggen. Het plaveiselcelcarcinoom is wat agressiever dan basaalcelcarcinoom en groeit sneller. Uitzaaiingen zijn gelukkig zeldzaam.
zie:
plaveiselcelcarcinoom 

Gaat de kanker uit van pigmentcellen in de opperhuid dan spreken we van melanoom. Er ontstaan dan vlekken of bultjes die pigment bevatten. Ze zijn meestal grillig van vorm en het pigment is niet homogeen verdeeld,  maar bevat meerde kleuren bruin tot aan zwart toe. Melanomen kunnen al in een vroeg stadiumm uitzaaien, en het is dus zaak dat deze vorm van huidkanker tijdig wordt herkend en behandeld. Een uitgezaaid melanoom is niet meer goed te behandelen en jaarlijks sterven er helaas nog honderden mensen in Nederland aan deze vorm van huidkanker, soms al op jonge leeftijd.
zie:
melanoom

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

risico bezoek Pripyat
geschreven door Theo , 19-04-2011

Brengt een bezoek aan de Pripyat (nabij Tsjernobyl) een extra risico (d.w.z. boven op het risico dat er al is vanwege de grotere blootstelling aan radioactieve straling) met zich mee voor personen die geleden hebben aan (en genezen zijn van) huidkanker?