Jeuk

Wat is jeuk eigenlijk?
Jeuk is een van de meest voorkomende huidproblemen. Veel huidziektes en ook algemene ziekten gaan in meer of minder mate gepaard met jeuk. De medische definitie van jeuk is: de huidsensatie die uitlokt tot krabben. Soms kan dat krabben zo erg zijn dan er grote wonden of krabbulten door ontstaan.

Wat is de preciese oorzaak van jeuk?
Vroeger dacht men dat jeuk een lichte vorm van pijn prikkeling van de huidzenuwen was. Het blijkt echter dat er specifieke ‘jeukzenuwen’ in de huid aanwezig zijn. Deze zenuwen liggen op de grens van de opperhuid en de lederhuid. De zenuwen kunnen worden geprikkeld door verschillende eiwitten zoals histamine, neuropeptiden en prostaglandinen. Deze stoffen komen vooral vrij bij ontstekingen van de huid, waardoor het afweerapparaat wordt gestimuleerd. Veel huidaandoeningen met rode huiduitslag geven daarom jeuk.

Er zijn zeer veel huidaandoeningen die  jeuk veroorzaken. Meestal zijn deze huidziekten op grond van hun uiterlijke kenmerken herkenbaar. Veel huidaandoening worden gekenmerkt door jeuk: eczeem, uitdroging van de huid, urticaria (netelroos, galbulten), insektenbeten, schurft, prurigo. Bij deze aandoening wordt veel gekrabd aan de huid. Dat maakt het overigens in de meeste gevallen alleen maar erger.
Andere huidaandoeningen zoals psoriasis, lichen planus en ook spataderen gaan vaak gepaard met jeuk, echter hierbij worden minder vaak krabeffecten gezien.
Wanneer de oorzaak van de jeuk niet direct duidelijk is, worden er aanvullende onderzoek door de arts gedaan of er sprake is van een inwendige oorzaak, zoals diabetes, nierinsufficiëntie, leverstoornissen, schildklierproblemen. Ook medicijnen kunnen  jeuk veroorzaken, zonder duidelijke huidafwijkingen.
Tot slot zijn er mensen die veel jeuk hebben zonder dat er duidelijke huidafwijkingen zijn (behalve krabeffecten) en zonder dat er een algehele ziekte (zoals diabetes, of nierinsufficientie) aan ten grondslag ligt. Men noemt dat dan pruritus. Een speciale vorm van pruritus is pruritus brachioradialis, omdat die specifiek maar aan 1 arm of aan beide armen optreedt. Bij oude mensen met jeuk zonder verklarende oorzaak wordt wel van pruritus senilis gesproken

Wat is de behandeling bij jeuk?
Indien de oorzaak bekend is wordt die natuurlijk behandeld. Dan zal het ook beter gaan met de jeuk. Jeuk zelf kan symptomatisch worden behandeld, bijvoorbeeld met menthol. Menthol gel heeft dan de voorkeur boven poeder. Indien dat niet voldoende verlichting geeft kan worden behandeld met een corticosteroïdcrème, al dan niet ondersteund met een antihistaminica pilletje. Het best tegen jeuk werken de antihistaminica waarvan je een beetje suf wordt, zoals hydroxyzine of polaramine. Deze moeten dan wel ingenomen worden voor het slapen gaan, dan is het niet erg als je een beetje suf wordt.  De volgende ochtend heb je meestal geen last meer van de sufheid. De pillen zorgen vaak weer voor een goede nachtrust. 

Tot slot: jeuk is erg psychisch beïnvloedbaar. Als iemand tegenover je begint te krabben over zijn hele  lichaam of een verhaal vertelt over jeukende beestjes dan krijg je zelf ook al jeuk.  Als je constant met de jeuk bezig bent, lijkt het vaak alsof de jeuk alleen maar steeds erger wordt. Krabben maakt het ook alleen maar erger. Beter is het dan om de jeuk zo veel mogelijk te proberen te negeren, al dan niet met behulp van anti-jeukmiddelen.

 

 

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}
 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

JEUK , uitslag rode bultjes ,puntjes
geschreven door joop , 04-08-2016

ik heb last van jeuk op armen , benen , kruis en nek , rode puntjes en uitslag , de jeuk is het ergste ., ik ben vaak gestoken door muggen en of heb last van een medicatie ,allergie , .


Jeuk
geschreven door Peter , 02-01-2016

Heb sinds enkele dagen jeuk onder beide oksels
en aan beide handen en polsen.
Geen uitslag of iets te zien
Familielid had hetzelfde, oorzaak iets gegeten ?


Jeuk over hele lichaam
geschreven door Fred , 22-11-2015

Ik heb sinds een half jaar jeuk over mijn hele lichaam.
Ik zie heel veel verhalen over jeuk maar veel op bepaalde plekken van het lichaam
Ook heb ik constant kippevel op mijn lichaam van de jeuk
Prednison heeft mij ook al niet geholpen.
Weet iemand wat voor medicijnen ik wel kan gebruiken ,of ander advies?

Groet

Fred


jeuk onder 1 oksel
geschreven door Jos , 30-10-2015

Ik heb jeuk onder 1 oksel. Wassen met unicura-zeep, deppen met witte jodium geeft een uurtje verlichting. Daarna smeer ik mijn oksel in met uierzalf en ben ik een halve dag van mijn jeuk af. Enz. enz. Kledingstukken worden dan wel erg vet. Ik moet vaak wisselen.


jeuk op onderbenen en onderarmen
geschreven door Esther , 26-08-2015

Vooral als de zon begint te schijnen heb ik de laatste 3 jaar (sinds mijn 41e jaar) jeukende onderbenen en onderarmen. Meestal als ik in bed lig s'avonds. Ik kan er soms uren niet van slapen.
Er is niets te zien op mijn huid, geen bultjes ed. Ik slik hier al drie jaar, als de zon gaat schijnen LEVOCETIRIZINE voor (op doktersrecept en bij apotheek verkrijgbaar). Dit helpt al snel. Ook als ik een pilletje ben vergeten helpt de LEVOMENTHOLGEL 1 % die ik in de koelkast heb liggen. De doktersassistent (goeie smilies/wink.gif) dacht meteen dat het een allergie was. Ik was net in die tijd verhuist dus alles in huis was anders. Het kan ook bijvoorbeeld een plant zijn in je tuin zei ze. De hele plantentuin was ook nieuw voor mij
Of het nou door warmte of ultraviolet komt, een plant die tijdens warmte gaat groeien of iets in huis, weet ik niet..
Wel heb ik altijd door ziekte van Crohn Vit B injecties en een ijzerinfuus nodig. De bloedcontroles die ik daarvoor heb wijzen uit dat deze waardes op peil zijn, dus neem ik aan dat het daar niet aan ligt (hier heb ik over gelezen. Ik heb een blanke huid en rood haar, weet niet of dat deels uitmaakt..
Ik hoop dat ik je door mijn ervaring wat wijzer heb kunnen maken.. Het is nu 04:30.... was de pilletjes een paar dagen vergeten en heb me net ingesmeerd met de gel wat helpt gelukkig. Ik ga weer proberen te slapen smilies/smiley.gif

Esther


Jeuk onder oksel?
geschreven door Tiny , 06-06-2015

Ik las hier dat iemand last had van jeuk onder de oksels, een paar jaar geleden had ik dit ook, tot dat ik iets las over Candida, ik heb er dan een natuurlijke anti-candida zalf op gesmeerd en de jeuk was heel snel voorbij.


Jeuk
geschreven door Petra , 25-01-2014

Ik heb al ruim een halfjaar lasf van jeuk op mijn benen buik armen en handen naar de dokter geweest en zei in eerste instantie dat het scabies was ( schurft ) na een creme te hebben gehad die ik voor het slapen gaan op moest doen op mijn hele lichaam en sochtends af moest spoelen is het even goed gegaan. Nu ben ik weer vooraf aan. Jeukende bultjes op mijn handen en soort puistjes die heel zeer doen, als ik ze uit knijp komt er vocht uit. Naar de dokter geweest en die zei dat het eczeem was. Ik heb vooral savonds jeuk en na het douchen. Ik word er niet goed van heb aantal korsten op mijn benen en schaam me hiervoor heel erg. Geen idee wat dit kan zijn ....


Jeuk onder oksels
geschreven door Dianusia , 18-11-2013

Ik heb sinds 2 weken echt vreselijke jeuk onder mijn oksels. Het is zo erg dat ik er snachts niet van kan slapen. Ik doe er dan een dikke laag bodylotion op om de nacht door te komen maar het helpt niks. Mijn huid is nog steeds erg droog en jeukt nog steeds. Wat zou ik eraan kunnen doen? Mijn oksels zien er wel normaal uit, alleen droog...


jeuk aan armen
geschreven door Jenny , 24-12-2012

Ook ik had slapeloze nachten van de jeuk aan mijn armen. 5 weken geleden begon de verschrikkelijke jeuk. Ik kreeg er ook kleine bultjes van. Ik zat onder blauwe plekken en korsten van het krabben. Een week later ben ik naar de dokter geweest en kreeg histamine. 2e week weer terug naar de dokter en heb toen een hormoonzalf gekregen. 3e week weer terug en heb toen een zwaardere hormoonzalf gekregen. Ben na 2 dagen meteen gestopt met die hormoonzalf. Het leek wel of het alleen maar erger werd. Heb uit frustratie Perskindol (te koop bij de Kruidvat) gebruikt. Dit is een gel dat gebruikt wordt voor spieren en gewrichten. Het was een hele verademing. Ik merkte gelijk verlichting. Ik heb het 4 dagen 2 tot 3 x per dag gebruikt. En heb geen last meer van jeuk.


pijn/jeuk aan armen, benen, buik
geschreven door Marielle , 26-02-2012

Het deed me goed om zoveel lotgenoten te vinden op deze site. Ook ik ben al drie jaar bezig met het uitzoeken van de oorzaak van mijn pijnklachten. Elk jaar van oktober tot maart heb ik (vooral 's avonds/'s nachts) het gevoel dat er speldenprikken of messteken uit mijn lijf naar buiten steken. Begin maart heb ik 4 nachten nul uur geslapen van de pijn (coldpacks hielpen maar even, capsainezalf was vreselijk pijnlijk en hielp niet om vervolgens te slapen). Uiteindelijk heb ik van de huisarts (via neuroloog) Cutivate gekregen (fase 3 hormoonzalf die je maar even mag smeren). Dat hielp.
Mijn zoektocht:
- huisarts (diagnose; ws exceem)
- dermatoloog (neem maar 2x antihistamine...hielp niets)
- homeopaat (allergieën: dieet)
- allergoloog ( veel allergieën; eliminatiedieet, hielp een beetje)
- osteopaat (lymfestelsel niet goed, 1e behandeling hielp, 2e niet)
- dermatoloog, 2nd opinion (kon alleen exceem verzinnen, terwijl er nauwelijks iets te zien is aan de huid: "zit in je genen, leer er maar mee leven")
- bioresonantietherapie met ortomoleculaire geneeskunde (allergieën zou oorzaak zijn; dieet van geen koemelk, tarwe, suiker, tomaat...dit helpt enigszins, niet 100%
- neuroloog (wist niet wat het was, dacht eerst niet aan zenuwpijn. Ik had gelezen op site over zenuwpijnen dat tekort aan vitamine B12 oorzaak kon zijn. Neuroloog wilde wel bloedonderzoek doen: resultaat inderdaad tekort B12 (120). Vandaag eerste injectie gehad. Nu afwachten of dit helpt.

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips:
- voor ernstige pijn 's nachts: Cutivate
- laat je testen op B12
- onderzoek je allergieën via bioresonantietherapie
Sterkte allemaal en ik houd jullie op de hoogte.


Niet jeukende vlekken
geschreven door Evelien , 06-11-2011

Sinds jaren krijg ik regelmatig spontaan rode vlekken op mijn onderarmen.
Het jeukt niet en trekt langzaam weg. Maar de huid is daar heel dun, als je over zo'n plek wrijft gaat de huid snel kapot en bloedt het.
Het komt niet door stoten; als het wegtrekt wordt het niet groen of geel, het vervaagt gewoon.
Weet iemand wat dit kan zijn?


jeuk
geschreven door jim , 11-07-2011

hallo allemaal. ik kom net terug van scouting kamp en heb overal jeukende bultjes en rode plekjes van 10-15mm weet iemand wat het is de plekken jeuken niet.


jeuk op mijn armen en schouders
geschreven door Jacqueline , 22-01-2011

Hoi jeukgenoten , Om er zeker crazy van te worden. M.n. in de winterperiode,s heb ik geregeld in de loop van de avond last van prikkelende jeuk op mijn schouders en armen en soms het hele lichaam. Het begon drie jaar geleden en ik ben ook naar de huisarts geweest. Mijn bloed is uitgebreid onderzocht en dat is gelukkig in orde. Nu denk ik dat ik last heb van een zeer droge huid. Ik smeer het in met Neutraal bodymilk en daar zit geen parfum enz. in. Ook smeer ik soms een vettige lotion op de armen. Maar vaak komt het na een uurtje de jeuk weer opzetten. Op het laatst is het geen pretje meer en het gaat ook een beetje zeer doen van al het gekrab. Maar dat herkennen jullie zeker wel. Wanneer ik in bed lig gaat de jeuk weg, gelukkig wel. Het vreemde is, dat ik dan een maand geen last heb en dan zo een maand wel last krijg. Wel heb ik een goed vooruitzicht dat in het voorjaar en zomer de jeuk wegblijft, maar oowee in de winter is het weer meteen raak. Ik moet het maar accepteren.


onverklaarbare jeuk
geschreven door jacq , 09-01-2011

ook ik heb al 4 jaar enorme jeuk op mijn armen, alsof er prikkeldraad omheen zit wat de hele tijd heen en weer wordt gehaald.
ik smeer lidocaine lev menthol gel en slik polaramine pillen, dit helpt een heel klein beetje.
vorig jaar heb ik een cortizone injectie gehad en deze hielp heel goed, 10 mnd geen jeuk meer gehad.
ik dacht dus de oplossing te hebben. september 2010 begon de jeuk weer maar deze keer heeft het niets geholpen helaas.


jeuk hoofdhuid
geschreven door jonas , 01-12-2010

Ik heb al ruime 2 jaar last van onverklaarbare jeuk op mijn hoofdhuid.Heel vervelende jeuk op mijn hoofdhuid zonder dat er ook maar iets te zien is...ook als ik mijn haar gewoon aanraak.Ben hiervoor al naar verschillende dermatologen en dokters geweest die antiehistamic en cremes en zalfjes voorschreven,allemaal zonder resultaat.Ook dure shampoos gekocht bij de apotheek zonder resultaat.Soms is de jeuk echt om zot van te worden en wordt ik s nachts al krabbende wakker.één enkele dokter gaf mij ooit eens een soort anti depressiva (sinequan) dat ook bijna niet hielp.Zijn er nog andere behandelingsmogelijkheden hiervoor?En aangezien er niks tez ien is,is die jeuk enkel van de stres of is er een andere oorzaak?
grtz.Wie weet raad?


jeuk
geschreven door louter , 13-11-2010

tegen de avond voornamelijk onzichtbare jeuk onderarm en bovenarmen en vooral
aan de buiten kant en het wordt erger als de kamer temperatuur hoger wordt en ga slapen met de armen boven de dekekens dekbed,dit duurdt al ruim een jaar,aan de oppervlakt van de huid is niets te zien, huisarts geeft een vet zalfje maar het helpt niet,wat zou dit kunnen zijn.


jeuk
geschreven door Joke , 07-11-2010

Hallo allemaal,
Ik heb dit al op diverse forums geschreven.
het komt niet door de zon maar door zenuwen die geirriteerd zijn.
hieronder even een kopie van de andere sites:
Ik ben gisteren bij een chiropractor geweest en die heeft mij het een en ander duidelijk gemaakt.
Mijn bekken staat scheef en dat komt heel erg veel voor en daar begint de ellende.
bij mij zijn de spieren van het bekken rechts korter dan links waardoor ik dus scheef sta met als gevolg dat de linkerschouder problemen veroorzaakt.
Ik slaap op een waterbed op mijn buik of zij. Dit is dus al helemaal fout.
Ik heb van de chiropractor oefeningen meegekregen om de spieren van het bekken op te rekken. Hij heeft blokkades opgeheven in mijn onder en bovenrug en nek. Ook ben ik gemasseerd. Dit was niet echt fijn maar alles om er maar vanaf te komen.
Ik heb van hem ook een chiropractisch kussen meegekregen voor 1 week en slaap nu dus op ons logeerbed, dat heeft een gewoon (goed) matras en een verstelbare lattenbodem. Op mijn rug slapen is voor mij een ramp maar oefening baard kunst.
Ik werd vanmorgen uitgerust wakker, zonder jeuk gehad te hebben, zonder pijnstillers en zalfjes. Natuurlijk is het pas 1 dag maar ik sta nu al verbijsterd dat ik zoveel energie heb en weinig pijn terwijl ik hier al ruim 10 jaar last en pijn van heb.
Nu natuurlijk de vraag waar vind je een goede chiropractor. Tja geen idee.
Ik woon in Lelystad en heb een Amerikaan als arts.
Misschien als mensen aan mij doorgeven waar zij wonen dat ik dit aan hem kan vragen. Mits iemand mij natuurlijk geloofd.
Het verhaal van teveel zon is onzin volgens hem.
De bron aanpakken is een betere optie.
Dus ik ga vanacht weer op het logeerbed op mijn rug LOL.
Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

Groetjes,
Joke


brachioradiale jeuk
geschreven door thea sterke , 28-08-2010

Heb ook enorme jeuk aan mijn bovenarmen, vooral in de zomer, het begint meestal rond een uur of 11 en 's nachts wordt ik er wakker van, slik nu vitamine KH 3, helpt echt tegen de jeuk, kun je halen bij de apotheker, als je het ongeveer een maand slikt, gaat het werken, heb dit ook via andere mensen en die zijn geheel af van de jeuk.
Zijn donker rose capsules en slik er een per dag.
Hoop dat jullie het gaan proberen en dat het voor jullie ook gaat werken, want je wordt gek van de jeuk.


brachioradiale jeuk
geschreven door monique , 24-08-2010

om helemaal knettergek van te worden , overdag insmeren met capsici comp. , voor het slapen gaan nogmaals , maar word dan om een uur of 3 wakker van de jeuk , dit hou je toch niet meer vol , kan beter mijn arm laten amputeren , heb het al het derde jaar naar een vakantie , dus het licht wel degelijk aan de zon , hoop dat de huisarts mij morgen iets gaat geven zodat ik de nachten doorkom , want dit duurt ongeveer tot en met januari


prikkelende jeuk
geschreven door monique , 06-05-2009

Hoi Mirjam, ik heb exact hetzelfde als jij, begon op rechter bovenarm en verspreidt zich nu langzaam over m'n lichaam.Het is echt gekmakend/Wat heb jij er precies aan gedaan? Grtjs, Monique


prikkende jeuk
geschreven door Mirjam , 09-11-2008

Vreselijk die prikkende jeuk. Heb het eerst rechts op bovenkant van mijn onderarm gehad. En nu verplaatst het zich naar mijn hele bovenarm, bovenkant. Gebruik ook wel Nestosyl zalf. Lijkt ook of de huid mijn rechterarm veel ruwer is dan mijn linker. Ik ga toch maar een keer naar de huisarts als het nog lang blijft aanhouden..


zere brandende prikkende jeuk op armen.
geschreven door Mieke , 12-10-2008

Hallo Nelia, ik heb net als jou speldeprikkende jeuk op mijn armen, om gek van te worden,heb het ook wel op mijn boven armen,ik wil de staalborstel er dan wel op zetten,ik heb het meeste baat bij koelen met een koelelement, ik kan het niet verklaren en ik heb al heel wat medici gevraagd maar nog niet het juiste antwoord gekregen.Ik smeer ook wel met Nestosylzalf.succes Mieke


van binnenuit speldeprikkende jeuk op armen,
geschreven door nelia , 30-07-2008

Om helemaal gestoord van te worden, als je krabt wordt het steeds erger.Lijkt op dat Brachio-radiale. Ik las dat soms soort peper zalf gegeven wordt die zenuweindjes zo irriteert dat 't ze ahw. murw maakt. Met dat in achterhoofd probeer ik nu als ik de jeuk voel opkomen om even zachtjes over armen te wrijven. Het lijkt een beetje te helpen, je lijkt ze bezig te houden met het doorgeven van signaal "er wordt geaaid' ipv overdreven heftig te reageren op krabben. Beetje zoals ze vroeger wel een tik tegen de plek op je huid gaven voor er een injectie ingezet werd. Wel opletten dat je niet automatisch toch hevig gaat krabben...